Kannattaako itseään punnita vai ei?

Punnitsen itseni päivittäin, mutta petyn aina, kun vaaka näyttääkin enemmän kuin luulin, ja turhautuneena lohdutan sitten itseäni herkuilla. Kannattaisiko koko vaaka vain nakata menemään – ja miten silloin seuraisin painoani?

jalat vaa'alla

PUNNITUSPÄIVÄ – Miten ja kuinka usein – ja olisiko muita vaihtoehtoja?

© iStock

Yhtäältä painon seuraamisessa voi ollakin järkeä. Teoriassa tällöin voi nimittäin ehtiä huomaamaan painon olevan noususuunnassa ennen kuin kuin viisi uutta kiloa onkin jo viisitoista – mitä siis ilmeisesti haluat välttää.

Myös minulla on hieman ristiriitainen suhde vaakaan. Toisinaan painoni saa puolestani pysyä salaisuutena itseltänikin, välillä taas haluan olla siitä tarkastikin kartalla. Kerran sainkin tällaisen painontarkkailuperiodin aikana todellisen ahaa-elämyksen.

Olin löytänyt uuden granolan, joka oli mielettömän hyvää. Se näkyi pian myös vaa'alla, ja minun oli myönnettävä, että granolakeko jogurtin päällä ei olekaan ehkä paras valinta jokapäiväiseksi aamiaiseksi. Pahus! Kiitos kuitenkin, vaaka.

Toisaalta alituinen itsensä punnitseminen voi käydä stressaavaaksi. Lukemat voivat kertoa enemmän nesteen määrästä tai kierron vaiheesta kuin varsinaisesta painon vaihtelusta. Hyvinvoinnin kannalta vaa'an lukema ei olekaan olennaisin tekijä vaan enemmän on väliä sillä, onko tyytyväinen peilikuvaansa, miten elimistö jaksaa ja voi saamallaan ravinnolla, sekä sillä, miten paljon keho saa liikuntaa.

Ohessa on muutama hyvä vaihtoehto kehon muutosten seurantaan ilman vaakaa sekä vinkit vaa'an järkevään käyttöön.

Vinkki 1: Mittaa vyötärö

Terveyden kannalta on erityisen olennaista se, mihin rasva kehossa kerääntyy. Vyötärönympärystä kannattaa siis mittailla säännöllisesti.

Rentouta vatsa ja mittaa vyötärönympärys paljaalta iholta mittanauhalla (tai esimerkiksi narulla, josta voit tarkistaa mitan vaikka viivottimella) aina samasta kohtaa alimman kylkiluun ja suoliluun harjanteen puolivälistä. Näin saat vertailukelpoisia lukemia kuukaudesta toiseen.

Vinkki 2: Kuvastin kertoo

Peilikuva kertoo yleensä paljon enemmän kuin pelkkä vaa'an lukema. Kun esimerkiksi alkaa treenata säännöllisesti, keho alkaa kiinteytyä – toisin sanoen rasva alkaa vähentyä ja tilalle kasvaa lihasmassaa.

Lihasmassa on rasvaa paivampaa, joten vaa'alla voi tällöin näyttää siltä, että paino ei putoa vaan jopa nousee.

Vaa'an sijaan kannattaakin luottaa peiliin ja vaatteiden istuvuuteen, sillä ne kertovat kehon koostumuksesta paljon monipuolisemmin ja todenmukaisemmin.

Vinkki 3: Pidä kirjaa

Terveellisten elämäntapojen päiväkirja on hyvä tapa seurata sitä, toteutuvatko hyvät aikeet käytännössä. Kirjanpito voi olla esimerkiksi lista pienistä, realistisista tavoitteista, kuten ”syö puoli kiloa kasviksia”, ”kävele 10 000 askelta” ja ”nuku ainakin 7 tuntia”.

Kunkin tavoitteen kohdalle voi merkitä ruksin niiltä päiviltä, kun tavoite on saavutettu.

Viikon tai kuukauden päästä saa näin jo osviittaa sitä, miten johdonmukaisesti terveellisiä tapoja on toteutettu, ja onko joillain osa-alueilla tarvetta lisämotivaatiolle.

Näin voit hyötyä vaa'asta

Jos haluat edelleen jatkaa vaa'n käyttöä, suosittelen noudattamaan seuraavia käytännön ohjenuoria:

Maltti on valttia

Punnitse itsesi noin kerran viikossa – älä päivittäin. Se on nimittäin vain ajanhukkaa, sillä ­paino voi vaihdella päivästä toiseen paljonkin monista eri syistä. Esimerkiksi joulun jälkeen painoa saattaa olla tilapäisesti parikin kiloa tavallista enemmän, kun juhlapöydän antimista on nautittu täysin siemauksin.

Jos silti välttämättä haluat punnita itsesi joka päivä, kirjaa kunkin päivän paino ylös ja laske tuloksista viikoittainen keskiarvo. Se antaa totuudenmukaisemman kuvan kuin yksittäisen päivän lukema.

Vakio-olosuhteet

Punnitse itse aina samaan aikaan päivästä, esimerkiksi aamulla vessakäynnin jälkeen, ennen kuin olet vielä pukenut päälle. Pidä vaaka myös aina samassa paikassa.