Mikä on tehokkain ryhmätunti?

Haluatko kuluttaa mahdollisimman paljon kaloreita liikunnalla? Katso siinä tapauksessa tästä, mikä ryhmäliikuntatunti kannattaa valita kuntokeskuksessa.

Nainen ja kahvakuula, CrossFit

CROSSFIT – on oikein hyvä valinta – se sekä polttaa energiaa että vahvistaa lihaksia.

© iStock

Jos kaloreiden kuluttaminen on pääasia, syke on pidettävä mahdollisimman pitkään mahdollisimman korkealla. Silloin spinning on ehdoton voittaja.

Siinä syke nousee huimasti, ja se on liikuntamuoto, jota eri tasoiset liikkujat pystyvät harrastamaan yhdessä kunnosta riippumatta, sillä vaikka kaikki polkevat samaa tahtia, jokainen voi säätää vastuksen juuri itselleen sopivaksi.

Energiankulutus ei kuitenkaan ole liikunnassa ainoa merkittävä tekijä.

Spinningissä jalat tekevät lähes kaiken työn, eikä ylävartalon lihaksiin tai luustoon kohdistu juurikaan rasitusta.

Jos siis pitäisi valita vain yksi ryhmäliikunnan muoto, niin paras olisi ehkä CrossFit.

Siinäkin syke pompsahtaa nopeasti kattoon, joten energiaa kuluu lähes saman verran kuin spinningissä, mutta kehon lihaksia haastetaan erittäin monipuolisesti.

CrossFit ei rankimmillaan sovi kaikille. Etenkin polvien tai tukielinten ongelmista kärsivän kannattaa hakeutua ryhmätunneille, joiden nimessä viitataan sekä sykkeeseen että voimaan. Nekin ovat monipuolisia ja nostattavat yhtä lailla hien pintaan, mutta tunneilla käytettävät painot ovat kevyempiä kuin CrossFitissä.

LIHASKUNTOHARJOITTELU

Yhdistele sarjoja.

Jos ala- ja ylävartalon harjoitteita yhdistää sarjaksi, niitä voi tehdä peräkkäin suurellakin kuormituksella, koska rasitus kohdistuu eri lihasryhmiin, jolloin kuluu enemmän energiaa.

Suosi monipuolisia harjoitteita.

Mitä harvempia ja pienempiä lihaksia harjoittaa kerralla, sitä vähemmän energiaa kuluttaa. Eniten energiaa kuluu moninivelharjoitteissa, kuten kyykyissä.

Tee 10–15 toistoa.

Hyvä ohje on treenata teholla, jolla pystyy toistamaan harjoitteen noin 10–15 kertaa. Liian kevyt on tehotonta, liian raskas vaatii pitkän palautumisen, mikä taas vähentää kulutusta.

Lähde: R. Hansen, liikuntafysiologi ja omavalmentaja