5 hyvää syytä valita spinning

Spinning on loistavaa talvitreeniä sille, joka ei halua antautua tuulten ja tuiskujen riepoteltavaksi ja pakkasen puremaksi. Spinning pitää pyöräilykunnon korkealla läpi talven.

Spinningtunti. Nainen polkee spinningpyörällä.

POLKEE, POLKEE! Spinning vie mukanaan, kun musiikki soi, ohjaaja kannustaa ja kaikki polkevat sydämensä kyllyydestä.

© iStock

Spinning on loistava laji energiankulutuksen tehostamiseen ja sykkeen kohottamiseen. Polkemisella on muitakin etuja puolellaan, lue vaikka alta!

5 syytä, miksi spinning on loistotreeniä

Reidet ja peppu kiinteytyvät

Spinning ei ole varsinaista lihastreeniä, mutta juuri sopivaa liikuntaa tekemään lihaksista sutjakat ja kiinteät.

Spinning muokkaa varsinkin reisiä ja peppua. Lisäksi treeniä saavat myös kaikki vatsalihakset eli vartalon tukilihakset, jotka tukevat kehoa poljettaessa.

Kalorit sulavat polkimilla

Spinning saa hetkessä hien pintaan ja hengästymään eli hapenottokyky paranee kohisten ja energiaa kuluu. Spinningtunnilla saattaa hyvinkin palaa jopa 500–600 kcal, mikä tekee spinningistä hyvän ja niveliä rasittamattoman valinnan sille, joka haluaa päästä ylimääräisistä kiloista eroon.

Sää suosii aina

Spinningiä voi harrastaa ympäri vuoden, mutta erityisen mukavaa se on talvella, kun ulkona on pimeää, kylmää tai märkää tai niitä kaikkia, eikä mieli tee ulkoliikunnan pariin. Spinningiin voi mennä minä vuodenaikana tahansa ilman, että ottaa sääennusteen huomioon. Kun treenaa talven spinningiä on kesällä ainakin kunnon puolesta valmis lajiin kuin lajiin!

Innostut väkisinkin

Vaikka paikallaan polkeminen saattaa tuntua niin tylsältä, että haukotus pääsee sitä ajatellessakin, spinning on aivan toista kuin kuntopyörällä polkeminen. Musiikki vie mennessään, tunnin vetäjä kannustaa ja kaikki muutkin polkevat hullun lailla.

Innostunut tunnelma tarttuu väkisinkin, ja ryhmätunnilla tulee ponnisteltua paljon enemmän kuin yksin maantiellä ajaessa tai varsinkaan kuntopyörällä.

Ei ennakkoedellytyksiä

Käytännössä kaikki voivat aloittaa spinningin ikään tai kuntoon katsomatta, sillä vastus valitaan oman kunnon mukaan. Muun hyvän lisäksi spinning sopii vammoista toipumiseen.

Spinning ei rasita nilkkoja, polvia, lonkkia ja selkää, eikä kehoon kohdistu tärähdyksiä niin kuin juoksussa tai nopeita suunnanmuutoksia niin kuin mailapeleissä. Spinningpyörän säätämiseen saa apua ohjaajalta, ja kun säädöt ovat oikein, homma toimii. Muista kuitenkin nämä:

  • Pidä hartiat ja käsivarret rentoina.
  • Pidä niska selkärangan luonnollisena jatkeena.
  • Pidä vartalo paikoillaan ja anna jalkojen tehdä työ.
  • Pidä polvet ja jalkaterät koko ajan linjassa.

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehdessä 3/2022.