KUNTO PLUS -testi: 24 h -pätkäpaasto

Pystytkö olemaan syömättä 24 h – kahtena päivänä viikossa? Kristiina pystyi. Ja 8 kg laihtumisen lisäksi hän sai uutta virtaa ja nukkui paremmin niiden 7 viikon aikana, jolloin hän noudatti pätkäpaastoa.

24 h -pätkäpaastoa kokeillut Kristiina hymyilee

PÄTKÄPAASTO – 'Helppo' ei ole ensimmäinen sana, joka tulee mieleen 24 h -paastosta, mutta sitä mieltä Kristiina oli ensimmäisen viikon jälkeen. Siitä eteenpäinkin pätkäpaasto sujui hyvin.

© Thomas Dahl

Pätkäpaasto ei ole kaikille paras valinta, mutta jos olet sinnikäs ja kestät toisinaan nälkää, 24 h -paasto voi olla juuri sinua varten. 24 h -menetelmä sopi ainakin Kristiinalle, joka kokeili pätkäpaastoa 7 viikkoa ja laihtui yli 8 kg. Kristiina kuvaili pätkäpaastoa sanoilla "yllättävän helppoa".

Lue Kristiinan haastattelu täältä ja katso huikeat tulokset.

1 Kristiinan kokemukset 24 h -paastolla


24 h -paasto oli yllättävän helppo noudattaa. Tosin kaksi ensimmäistä paastopäivää vaativat aika lailla itsekuria, kun päätä särki ja hermoja kiristi. Mutta onnistuin pääsemään niistä yli, ja se antoi motivaatiota , samoin kuin se, että heti ensimmäisen paastopäivän jälkeen vaaka näytti 0,5 kg vähemmän.

Paastolla olen oikeasti nauttinut paastopäivistä, koska silloin olen ollut energisempi ja nukkunut paremmin. No, ensimmäisellä viikolla oli vähän vaikeaa, mutta se piti vain kestää.

Parasta 24 h -paastossa oli, että oikein tunsin mielikuvissani, kuinka elimistö työskentelee ottaakseen ravintoa rasvakudoksesta. Se kannusti kovasti.

Vaikeinta 24 h -paastolla oli järjestää päivänsä niin, että paastopäivinä ei ollut mitään yhteisiä tapahtumia tai menoja. Muiden seurassa tulee helposti kiusauksia, joten pidin ihan sen takia paas­ topäivinä paastoa myös sosiaalisista suhteista.

Hankalin hetki oli viikko, jolle kasautui työpäivällisiä, joilla on vaikea sanoa, että ei syö mitään. Pidin sillä viikolla paastopäivät peräkkäin, vaikka niin ei olisikaan saanut tehdä.

Nälkäisenä harjasin hampaat, niin sain edes tuntea jonkin maun, vaikka paastosinkin. Tai sitten vain join vettä ja jauhoin sokeritonta purukumia nälän pitämiseksi poissa.

Kun oli oikein nälkä, harjasin hampaat. Se auttoi, kun sai tuntea edes jonkin maun. Tai sitten vain join vettä ja jauhoin sokeritonta purukumia nälän pitämiseksi poissa.
— Kristiina kokeili 24 h -paastoa 7 viikkoa

Kun mieliteko oli käydä ylivoimaiseksi toistelin itselleni, että hiljaa hyvä tulee ja kyllä se siitä.

Kun paino jämähti paikoilleen, minulla oli onneksi tukenani muut kokeiluun osallistuvat. Auttaa, kun kuulee muilta, että heilläkin painokehitys pysähtyi välillä, ja että niin käy kaikille. Ymmärsin myös sen, että painon lasku pysähtyi, jos olin paastopäivien ulkopuolella syönyt enemmän kuin kulutin.

Laihtumisen lisäksi sain paastopäivinä uutta energiaa ja nukuin paremmin. Ikäviä puolia olivat metallinen maku suussa ja hengityksen haju. Tiedän kyllä, että se on normaalia, kun elimistö menee ketoosiin, mutta olisin mieluiten ollut ilman noita ikäviä sivuvaikutuksia.

Paras tulos pätkäpaastosta on se, että olen laihtunut yli kahdeksan kiloa!

2 Kristiinan tulokset 24 h -paastolla


Kristiina-24-h-paasto-tulokset-

3 Miten 24 h -paastoa noudatetaan


24-h -pätkäpaasto

24-H -PÄTKÄPAASTO | 2 päivää viikosta ollaan syömättä

Lyhyesti 24 h -pätkäpaastosta


MENETELMÄ

2 päivänä viikosta ei syödä lainkaan.

MILLOIN

2 päivää viikosta – ei peräkkäisiä päiviä.

HYVÄÄ

  • Vain 2 päivää viikosta. Jos nälän saa pysymään pois, menetelmä on todella yksinkertainen. Paastopäivinä ei tarvitse ajatella, mitä saa syödä ja paljonko.

HUONOA

  • Pitkä aika olla syömättä.
  • Perheelle voi olla hankala selittää, miksi et syö.

PAASTON ULKOPUOLELLA

Syö terveellisestä monipuolisesti niinä 5 päivänä, kun et rajoita syömistä, niin tulokset eivät valu hukkaan.

SYÖ NÄITÄ

  • (Tuoreita) hedelmiä
  • (Kuitupitoisia) kasviksia
  • Täysjyvää (esim. ruisleipää, täysjyväpastaa, -riisiä)
  • Terveellistä proteiinia (kalaa, äyriäisiä, lintua, munia, palkokasveja)
  • Terveellisiä kasviöljyjä

KENELLE SOPII

Sille joka kestää olla kokonaisia päiviä syömättä.
Lue myos: Pätkäpaasto toimii – joillakin