Opas: Näin valitset sopivat urheiluliivit

Laadukkaat ja sopivat urheiluliivit ovat jokaisen liikkuvan naisen tärkein ostos harrastitpa sitten juoksua, joogaa tai kuntosalilla käyntiä. Mutta millaiset hyvien urheiluliivien tulisi olla? Tämä opas auttaa sinua löytämään juuri sinun kokoosi ja treeniisi sopivat liivit. Tutustu myös urheiluliivitestin tuloksiin!

Nainen yllään urheiluliivit

URHEILULIIVIT On tärkeää, että urheiluliivit istuvat hyvin ja antavat riittävästi tukea treenin aikana etenkin, jos siihen kuuluu juoksemista ja hyppimistä.

© iStock

Hyvät urheiluliivit ovat välttämättömyys jokaiselle liikkuvalle naiselle, jos haluaa välttää rintojen häiritsevän ja kivuliaan heilahtelun ja pomppimisen treenin aikana.

Juuri itselle sopivien urheiluliivien löytäminen voi kuitenkin olla vaikeaa, sillä valinnanvaraa on niin paljon. Sopivat urheiluliivit valitaan rintojen koon, treenityypin ja materiaalin perusteella – ja tietysti kannattaa valita sellaiset urheiluliivit, jotka tuntuvat päällä mukavilta, sillä muuten ne jäävät kaappiin.

Miten löytää sopivat urheiluliivit? Miten urheiluliivit ja tavalliset rintaliivit eroavat toisistaan? Miten löytää suurelle povelle sopivat urheiluliivit? Kannattaako ostaa kalleimmat urheiluliivit? Entä mitkä urheiluliivit selvisivät suuren urheiluliivitestin voittajiksi? Tästä jutusta löydät vastaukset.

Miksi urheiluliivejä pitäisi käyttää?

Hyvät urheiluliivit voivat vähentää rintojen liikettä jopa 78 prosenttia, kun juokset tai hypit.

Riippuen rintojesi koosta ja kiinteydestä ne voivat liikkua enimmillään jopa 9 cm ylös ja alas jokaisella juoksuaskeleella, osoittaa brittiläinen tutkimus. Hyvissä urheiluliiveissä rinnat liikkuvat vain 2 cm ja tavallisissa rintaliiveissä noin 5,5 cm.

Ilman rintaliivejä rinnat liikkuvat ylös ja alas, sivulta toiselle sekä lähemmäs ja kauemmas eräänlaisena kolmiulotteisena kahdeksikkona. Tällainen kyyti voi helposti tehdä kipeää, kun painovoima tempoo ja hölskyttää rintoja. Se myös heikentää sidekudosta, mikä tarkoittaa, että rintasi riippuvat enemmän ja saattavat siksi hölskyä entistä enemmät, kun liikut.

Mitä isommat rinnat ovat, sitä enemmän ne heiluvat ja tarvitsevat tukea. Monet pienirintaiset naiset luulevat – virheellisesti – että he eivät tarvitse tukea rinnoilleen. Kaikkien naisten pitäisi kuitenkin käyttää urheiluliivejä, koska pienetkin rinnat voivat liikkua varsin paljon juostessa tai hyppiessä.

Video: Katso, miten rinnat liikkuvat ilman liivejä, urheiluliiveissä ja tavallisissa rintaliiveissä

Valitse urheiluliivit treenin mukaan

Ennen kuin ostat urheiluliivit, mieti, millaisessa liikunnassa aiot käyttää niitä. Urheiluliivejä on nimittäin niin kovatehoiseen kuin matalatehoiseenkin treeniin.

Kevyesti tukevat urheiluliivit

 • Matalatehoisessa treenissä on aina ainakin toinen jalka maassa, joten rinnat eivät joudu kovin rajuun liikkeeseen. Siksi matalatehoiseen treeniin tarkoitetuissa urheiluliiveissä riittää vähäisempikin tuki. Jos harrastat esimerkiksi kävelyä, spinningiä tai joogaa, saat riittävästi tukea matalatehoiseen treeniin tarkoitetuista urheiluliiveistä.

Keskitukevat urheiluliivit

 • Keskitukevat urheiluliivit ovat nimensä mukaisesti jossain vain vähän tukevien ja erittäin hyvin tukevien urheiluliivien välimaastossa. Ne sopivat niin isoille kuin pienillekin rinnoille ja erityisesti treeniin, jossa ei hypitä kovin paljon, kuten lihaskuntotreeniin tai joukkuelajeihin, joissa ei hypitä.

Erittäin tukevat urheiluliivit

 • Jos treeni sisältää runsaasti esimerkiksi, juoksua, hyppyjä ja loikkia, se asettaa urheiluliiveille erityisen kovat vaatimukset, jotta rinnat saisivat hyvän tuen. Jos esimerkiksi juokset, pelaat pallopelejä tai harrastat joukkuelajeja, joissa on paljon hyppyjä tai jos rintasi ovat kovin suuret, sinun kannattaa valita kovatehoiseen treeniin tarkoitetut urheiluliivit.

Jos harrastat erilaisia lajeja, kannattaa ostaa kaikkiin juuri niihin sopivat urheiluliivit. Näin sinun ei tarvitse välttämättä pestä urheiluliivejä jokaisen treenin jälkeen kiireesti ennen seuraavaa treeniä ja saat varmasti rinnoille parhaan mahdollisen tuen.

Jos haluat ostaa vain yhdet urheiluliivit, kannattaa ostaa erittäin hyvää tukea rinnoille tarjoavat urheiluliivit.

LUE MYÖS:KUNTO PLUSsan testissä juoksutakit

KUNTO PLUSsan testissä urheiluliivit

Urheiluliivejä ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan tärkeään asiaan. Tuntuvatko urheiluliivit mukavilta päällä? Ovatko liivit sinulle sopivat? Entä onko urheiluliivien tukitaso oikea?

KUNTO PLUS testaa urheiluliivejä jatkuvasti. Urheiluliivejä testattaessa kiinnitämme huomiota istuvuuteen, tukitasoon ja urheiluliivien materiaaliin. Parhaiten sopivat urheiluliivit ovat juuri omaan kuppikokoon ja treenin intensiteettiin sopivat. Jaamme testissä urheiluliivit kolmeen ryhmään: vähän tukea tarjoaviin, keskitukeviin ja erittäin hyvin tukeviin urheiluliiveihin.

KUNTO PLUSsan urheiluliivitesti 2020

Kevyesti tukevat urheiluliivit:

 • Björn Borg – Solids Sahara Soft Top
 • Kari Traa – Sol Flush
 • Craft – Charge Cropped Mesh Singlet

Keskitukevat urheiluliivit:

 • Brooks – Dare Racerback Run Bra
 • Newline – Essential Bra Top
 • Adidas – Don’t Rest Branded Bra

Erittäin tukevat urheiluliivit:

 • Change – Sports Bra
 • Triumph – Triaction Control Lite
 • Move by Conturelle – Power Motion

Mitkä urheiluliivit selvisivät voittajaksi kussakin kategoriassa? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan testituloksiin.

KUNTO PLUSsan urheiluliivitesti 2019

Kevyesti tukevat urheiluliivit:

 • Kari Traa – VAR
 • Hummel – Sue Seamless Sports Top
 • Nike – Support Sports Bra

Keskitukevat urheiluliivit:

 • Asics – Color Block Bra 2
 • Only Play – Martine Seamless Sports Bra
 • Move by Conturelle – Fitness Motion

Erittäin tukevat urheiluliivit:

 • Triumph – Triaction Magic Motion Pro
 • Hunkemöller – HKMX The Elite Level 3 Sports Bra
 • Endurance – Athlecia Magnolia W Sports Bra

Mitkä urheiluliivit selvisivät voittajaksi kussakin kategoriassa? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan testituloksiin.

KUNTO PLUSsan urheiluliivitesti 2018

Tutustu myös vuoden 2018 urheiluliivitestin tuloksiin. Tässäkin testissä käytössä oli kolme kategoriaa: kevyesti tukevat urheiluliivit, keskitukevat urheiluliivit ja erittäin tukevat urheiluliivit.

Kevyesti tukevat urheiluliivit:

 • Nike – Indy Soft Bra
 • Casall – Smooth Sports Bra
 • Hummel – Sue Seamless Sports Top

Keskitukevat urheiluliivit:

 • Puma – Ace Ultimate Bra M
 • Franchise Strappy Br – Franchise Strappy Bra
 • Under Armour – Breathelux Perforated Mid

Erittäin tukevat urheiluliivit

 • Change – Sports Bra
 • Triumph – Triaction Magic Motion
 • Kari Traa – Frigg

Mitkä urheiluliivit voittivat missäkin kategoriassa? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan testituloksiin.

Millaiset urheiluliivien tulee olla?

Parhaat urheiluliivit ovat ne, joita tuskin huomaat, kun ne ovat ylläsi: ne tukevat rintoja, mutta eivät kiristä tai rajoita liikettä korkeimmissa hypyissä ja tiukimmissa intervallitreeneissäkään.

4 hyvien urheiluliivien ominaisuutta

 • Leveät, pehmustetut olkaimet. Kapeilla olkaimilla on taipumus pureutua olkapäihin pitkäkestoisen harjoittelun aikana.

 • Säädettävyys. Ihanteellisesti liivien olkaimia pitäisi voida säätää sekä rinnanympäryksessä olla säätövaraa kiinnityshakasissa.

 • Erilliset kupit. Erillisten kuppien etuna on, että rinnat saavat enemmän tukea kuin toppimallisissa liiveissä. Tämä on tärkeää etenkin, jos rintasi ovat suuret.

 • Hengittävä materiaali. Materiaalin pitää antaa ihon hengittää ja siirtää kosteus pois iholta.

Valitse urheiluliivit rintojen koon mukaan

Urheiluliivit isorintaisille

Jos sinulla on isot rinnat, on parempi, jos urheiluliivit ovat avattavaa mallia eivätkä pään yli vedettävät. Ei nimittäin ole järin hauskaa puhista ja ponnistella pukuhuoneessa, kun kireä urheiluliivit eivät tahdo mahtua suurten rintojen yli.

Urheiluliiveissä myös leveät olkaimet ovat erityisen tärkeät isopovisille. Ne jakavat painetta tasaisemmin eivätkä siten hankaa ja pureudu hartioihin.

Urheiluliivit pienirintaisille

Jos sinulla on pienet rinnat, haluat ehkä mieluummin muotoillut kupit tai hieman ylimääräistä pehmustetta kuppien etuosaan, jotta rintasi eivät liiskaannu aivan litteiksi.

Jos haluat pystyä liikkumaan urheiluliiveissä mahdollimman vapaasti, kannattaa etsiä malli, jossa on painijanselkä. Leveä kuminauha poven alla antaa hyvän tuen ja tuntuu useimpien mielestä mukavalta päällä.

Jos taas lajisi on esimerkiksi jooga tai pilates tai muu vaastava, jossa ollaan paljon selällään, kannattaa valita liivit, joissa ei ole takana hakasia, jotka voivat makuuasennossa painaa selkää.

Sovita urheiluliivit ennen ostamista

On tärkeää, että sovitat urheiluliivejä ennen ostopäätöstä, koska jos ne eivät istu kunnolla rintojesi päältä tai alta, ne eivät ole oikean kokoiset tai malliset. Hyvät urheiluliivit ovat kalliita, joten harkitse aivan rauhassa. Ensimmäiseksi sinun pitää löytää oikea koko.

Ohjeet sopivan urheiluliivikoon löytämiseen

 • Varmista, että saat urheiluliivit kiinni uloimpiin hakasiin, sillä liivit venyvät hieman käytössä. Mikäli istuvuus on parhain sisimmillä hakasilla, tarvitset pienemmän koon.

 • Rintojen alla tai sivuilla ei pitäisi olla ylimääräistä kangasta. Jos kangas poimuttuu, urheiluliivit ovat liian isot.

 • Urheiluliivien tulee istua samassa tasossa edestä ja takaa, ja selkämyksen tulee olla vaakasuorassa linjassa. Urheiluliivit ovat väärän kokoiset, jos selkämys kipuaa ylös tai roikkuu.

 • Olkainten ja rinnanympärysnauhan alle tulee mahtua tasan kaksi sormea.

 • Pidä huolta, että rinnat eivät pursua yli sivuista tai edestä eikä kainaloihin muodostu isoja ihopoimuja – silloin urheiluliivit ovat liian pienet.

Kun olet saanut urheiluliivien koon haltuun, on vielä pari muuta seikkaa: uusien urheiluliivien tulisi olla myös mukavat päällä, joten käy vielä läpi seuraava tarkistuslista ennen kuin höyläät korttia.

Tarkistuslista urheiluliiveille

 • Onko urheiluliivit helppo pukea ja riisua?

 • Ovatko urheiluliivit mukavat päällä?

 • Tukevatko urheiluliivit rintojasi, kun hypit?

 • Puristavatko urheiluliivit rintasi litteiksi?

 • Onko urheiluliiveissä hankaavia saumoja?

 • Onko urheiluliiveissä häiritsevä pesulappu?

Etkö tiedä, istuvatko urheiluliivit kunnolla?

Jos olet epävarma siitä, miten urheiluliivien oikein pitäisi istua, sinun kannattaa pyytää myyjältä apua.

Eräässä australialaisessa tutkimuksessa nimittäin testattiin, millaisia urheiluliivejä naiset valitsivat, ja 85 prosenttia valitsi itselleen väärän kokoiset tai huonosti istuvat liivit.

Kannattaako ostaa edulliset vai kalliit urheiluliivit?

Rintojen on tärkeä saada oikeanlaista tukea treenin aikana, jotta ne eivät vahingoitu tai aiheuta kipua. Kunnolliset urheiluliivit voivat olla kalliit, mutta tässä kohtaa säästäminen ei kannata.

Urheiluliivien hinnan vuoksi niiden ostamiseen kannattaa varata kunnolla aikaa. Sovita urheiluliivejä rauhassa ja etsi itsellesi sopiva malli ja koko. Vain hyvin istuvat ja mukavat urheiluliivit toimivat kuten niiden on tarkoituskin toimia.

Miten usein urheiluliivit pitäisi uusia?

Aina ei ole mitään ilmeisiä merkkejä siitä, että urheiluliivit ovat kuluneet, mutta jos treenaat tai juokset kolmesti viikossa, voit odottaa liivien pysyvän hyvässä kunnossa 6-12 kuukautta. Sen jälkeen materiaali alkaa menettää joustavuuttaan, mikä tarkoittaa, että urheiluliivien antama tuki alkaa hiljalleen heiketä.

Kuntoa ja kiinteyttä KUNTO PLUSsalta!

KUNTO PLUSsan tärkein tavoite on tehdä terveellisestä elämäntavasta helppo. Nettisisältömme ja sovelluksemme tarjoavat tiedot ja välineet, joilla tarveellinen elämäntapa sujuu mutkattomasti. Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.

Sivustossa ja sovelluksessa mm:

 • Yli sata 5–40 min treenivideota
 • Kuunneltavat juoksuohjelmat myös vasta-alkajille
 • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
 • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla

KUNTO PLUSsan digitilaus – tutustu täältä!


Newsletter background