Salitreeniä ei tarvitse pelätä

Kuntosaleihin ja siellä treenaaviin ihmisiin voi liittyä paljon ennakkoluuloja, jotka voivat saada aloittelijan arastelemaan salille lähtemistä. Meillä on kuitenkin kosolti hyviä syitä, miksi kuntosalitreeni voi sopia myös sinulle.

2 naista treenaa kuntosalilla

VOITA 7 ENNAKKOLUULOA SALITREENISTÄ – Ota ystävä avuksi, niin pääset helpoimmin alkuun.

© iStock

Ota ensimmäinen askel

Painot, laitteet, askelkyykyt tai tanssilliset tunnit eivät ole eivät ole kuntokeskuksessa treenaamisen vaikein osuus.

Vaikeinta on uskaltautua mukaan! Ensimmäistä kertaa salille lähteminen on se vaikein rasti. Kun olet käynyt kerran, olet voiton puolella. Pian et edes muista, mikä siinä oli niin vaikeaa.

Raivaa esteitä tieltäsi jo etukäteen: Pakkaa treenikassi jo edellisenä iltana, niin että seuraavana päivänä tarvitsee vain mennä!

Kuntosalitreeni kannattaa monin tavoin. Lue eteenpäin, niin tiedät.

7 ennakkoluuloa kuntosalitreeniä kohtaan

Oletko nähnyt 7 pahinta mogaa salilla -tyyppisiä otsikkoja ja juttuja somessa ja lehdissä? Älä anna ikävien ennakkoluulojen pilata salitreeniä! Lue, ja vältä klikkiotsikkojen luomat tyhmät ennakkoluulot.

En tiedä, miten salilla treenataan

Kuntosali on täynnä eriskummallisia laitteita, joista voi olla vaikea päätellä, miten niitä oikein käytetään. Lähes kaikille kuntosaleille voi kuitenkin varata tutustumiskäynnin, jolla ohjaaja opastaa kaikkien laitteiden käytössä ja auttaa löytämään sopivan vastuksen lähtötasolle.

Samalla voi myös saada ensimmäisen ohjelman, joka kertoo miten ensimmäisinä viikkoina kannattaa treenata.

Jos pidät ryhmäliikunnasta, niihinkin voi löytää tutustumiskertoja, tai voit kertoa ohjaajalle olevasi uusi. Silloin hän osaa pitää silmät auki, ettet tee harjoitteita väärin ja loukkaa itseäsi.

Nolottaa, kun en osaa

Jokainen on aloittanut joskus. Kukaan ei tiedä opettelematta, miten kuntosalilla treenataan. Jos ei ole varma, miten laitetta tulisi käyttää tai miten jokin harjoite tehdään oikein, apua ei tarvitse etsiä kaukaa. Useimmilla saleilla on valvoja ihan sitä varten. Lisäksi ihmiset ovat mielellään avuksi, sillä samalla voi tuntea olonsa fiksuksi,joten voit kysyä rohkeasti myös vieruskaverilta. Parasta on, jos sinulla on tuttu, joka käy salilla, ja jonka kanssa voit mennä yhdessä.

Eikä tarvitse hävetä, jokainen on joskus ollut aloittelija. Odota kuitenkin, että naapuri on tehnyt sarjansa loppuun. Jos et kehtaa kysyä, niin katso ensin, miten muut käyttävät laitetta.

Olen liian huonossa kunnossa

Koko kuntosalille menemisen idea on tehdä kehosta vahvempi ja terveempi, joten pää pystyyn, vaikket olisi elämäsi kunnossa! Aloita vaikka kaikkein pienimmistä painoista, ja jätä tyystin huomiotta se, millä painoilla muut harjoittelevat – he ovat luultavasti treenanneet pidempään kuin sinä.

Keskity itseesi ja omaan edistykseesi, sillä alussa kehityskäyrä nousee ilahduttavan jyrkästi. Ei tarvitse treenata montakaan viikkoa, ennen kuin huomaa kehittyneensä ja jaksavansa nostaa suurempia painoja tai tehdä enemmän toistoja kuin aluksi. Ja se vasta motivoi ja tuntuu mahtavalta!

En sovi porukkaan

Mielikuvissa kuntosali voi olla kansoitettu nuorilla, timmeillä fitnessintoilijoilla, ja kyllä heitä sieltä varmasti löytyykin. Mutta kun uskaltautuu ensimmäistä kertaa kynnyksen yli, saa huomata, että siellä on kaikenlaisia ihmisiä. Jos voit treenata keskellä päivää, silloin salilla on yleensä hiljaista.

Salilla käyvät niin teinit laihoine kinttuineen, aikuiset jenkkakahvoineen kuin treenin lomassa jutustelevat eläkeläisetkin. Kuntosali on kaikille: kaikenikäisillä ja -kokoisille. Kaikki ovat saapuneet paikalle pitääkseen huolta kehostaan ja kunnostaan, ja se on jo sinänsä aplodien arvoista.

En saa lähdettyä

Jos menee salille kuntoilemaan yhdessä kaverin kanssa, on helpompi lähteä. Yhdessä sovituista treeneistä on vaikeampia luistaa, ja kaksistaan harjoitteleminen tuo varmemman olon etenkin alkuun.

Treenatessa on myös avuksi, jos on kaveri joka kannustaa ja vähän jopa puskee tekemään vielä pari toistoa lisää. Lisäksi, toisin kuin esimerkiksi juoksulenkillä, jolloin pitää kipittää kaverin kanssa samaan tahtiin, kuntosalilla molemmat voivat treenata oman kuntotasonsa mukaan!

En halua pullottavia lihaksia

Jotku naiset kaihtavat lihaskuntoharjoittelua, koska pelkäävät lihastensa kasvavan liikaakin. Mutta ei huolta, naisilla on yksinkertaisesti erilaiset edellytykset lihaskasvulle kuin miehillä, eikä kukaan ala vahingossa näyttämään täydessä tikissä olevalta bodarilta.

Toisin kuin monet ehkä luulevat, kasvavat lihakset voivat hoikistaa. Lihaskuntoharjoittelu auttaa pitämään hyvän, suoran ryhdin, ja kun lihakset kasvavat, häviää myös jonkin verran rasvakudosta, jolloin keho näyttää kiinteämmältä. Eivätkä lihakset kuluta energiaa ainoastaan treenin aikana, vaan energiankulutus on myös levossa sitä suurempi,mitä enemmän on lihasmassaa.

Lähde ihmeessä salille! Se kannattaa!

En tiedä, millaiset vaatteet ja jalkineet täytyy olla

Usko pois – vaateparteen kiinnittää eniten huomiota jokainen itse. Useimmilla kuntosalikävijöillä on riittävästi tekemistä omassa treenissään – ja omassa peilikuvassaan.

Tärkeintä on, että tunnet olosi mukavaksi treenivaatteissasi, joten jos verkkarit ja T-paita tuntuvat hyvältä, treenaa niissä. Monet tykkäävät treenata korkeavyötäröisissä trikoissa, sillä ne istuvat hyvin, ovat mukavat päällä eikä vyötärö valu.

Yläosan suhteen tärkeintä on, että siinä voi liikkua vapaasti, helma ei nouse ikävästi, ja se tuntuu mukavalta päällä hiestä märkänäkin.

Jos suunnitelmissa on juosta juoksumatolla tai osallistua ryhmäliikuntaan, jossa on paljon hyppimistä, hyvät kengät ja tukevat urheilurintaliivit ovat ehdoton varuste.

Sali- ja fitnesskengät sekä trikoot ja urheilupaidan saa marketistakin, et joudu uskaltautumaan urheiluliikkeeseen. Myös nettikirppareilla myydään käännössä käyttämättömiä urheiluvaatteita.

Tarvitsetko enemmän tietoa? Täällä on KUNTO PLUSsan opas kuntosalitreeniin

Perustuu KUNTO PLUS -lehden 13/2021 artikkeliin