Onko treeni tehokkainta aamulla vai illalla?

Oletko miettinyt, mihin aikaan päivästä treeni on tehokkainta? Lue vastaus täältä!

Nainen pyöräilee aamulla

PYÖRÄILY ULKONA – On mainiota liikuntaa aamulla. Mutta entä myöhemmin päivällä?

© Getty Images

Hyvä kysymys! Vastaus riippuu siitä, mitä liikunnalla tavoittelee.

Useimpien suorituskyky on parhaimmillaan iltapäivällä. Jos siis haluaa juosta ennätysaikansa, ehkä paras aika siihen on sunnuntai-iltapäivä. Silloin on tavallisesti takana riittävästi unta, eikä päivään ole kertynyt liikaa esteitä, kuten arkena saattaa tapahtua.

Eikö treeni innosta? Täältä saat omaan kuntotasoosi ja aikatauluusi sopivat treeniohjelmat videoina

Monet huippu-urheilijat ajoittavat treeninsä iltapäivään, mikä on Kööpenhaminan yliopiston tutkijoiden mukaan järkevää, koska silloin elimistö voi parhaiten hyödyntää päivän mittaan saamansa ravintoaineet ja olo tuntuu silloin hyvältä ja virkeältä.

Jos sen sijaan tavoittelee muunlaisia hyötyjä, saattaa olla parasta laittaa herätyskello soittamaan varhain aamulla. Liikuntaa harrastettaessa elimistö nimittäin erittää adrenaliinia. Kun lähtee liikkeelle aikaisin, saa treenistä mukavasti energiaa, joka auttaa selviytymään päivän muista tehtävistä.

Lisäksi liikunta saa endorfiini- ja serotoniinihormonit virtaamaan, mikä auttaa aivoja toimimaan paremmin. Elimistö tuottaa myös muita tärkeitä välittäjäaineita, jotka hyödyttävät jaksamista ja suorituskykyä.

Tutkimusten mukaan aamutreeni saattaa olla hyödyksi myös silloin, jos kärsii uniongelmista, koska se auttaa hallitsemaan vuorokausirytmiä. Ulkoliikunta päivän valoisaan aikaan on parasta tasaamaan vuorokausirytmiä.

AAMU

Kohota sykettä voimistelulla, joogalla, juoksulla tai pyöräilyllä, mieluiten päivänvalossa. Verenkierto vilkastuu ja saat energiaa päivän askareisiin.

AAMUPÄIVÄ

Keho on jo hereillä. Työtehtävät tai muut velvollisuudet saattavat viedä aikasi silloin, joten harkitse taukoliikuntaa, kävelylenkkiä tai portaiden käyttöä hissin sijaan, jotta saat liikuntaa.

ILTAPÄIVÄ

Keho on lämmennyt ja on valmis kovaan treeniin. Tähän aikaan päivästä voit haastaa kehoasi eniten vaikkapa lihaskuntotreenillä tai kovatehoisella, sykettä kohottavalla treenillä.

ILTA

Noin kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa on syytä rentoutua ja välttää raskasta liikuntaa, jotta nukkuu hyvin. Kevyt kävelytai pyörälenkki kuitenkin käy, koska se voi auttaa rentoutumaan.

Öisin on parasta nukkua, jotta palautuminen on turvattu. Jos kuitenkin valvoo, eikä saa nukutuksi, rauhallinen venyttely voi olla paikallaan, sillä se auttaa rauhoittumaan.

Lähde: liikuntatieteen maisteri M. Aagaard