Oikeanlainen hengitys parantaa kestävyyttä

Oikeanlainen hengitys antaa lisää puhtia treeniin. Tee tämä hengitysharjoitus pari kertaa päivässä, niin huomaat, miten kestävyytesi paranee.

Nainen lepäilee treenivaatteissa

Hengitä mieluiten nenän kautta. Se hapettaa elimistöä parhaiten, ja nenän värekarvat suodattavat epäpuhtauksia.

© iStock

Oikeanlainen hengitystekniikka edistää koko kehon terveyttä

Hengitystään kehittämällä voi hyödyttää koko kehoa: oikea hengitys auttaa muun muassa tukemaan ruuansulatusta ja immuunipuolustusta sekä laskemaan verenpainetta. Syvä, rauhoittava ja rentouttava hengitys tekee hyvää myös henkiselle hyvinvoinnille, sillä se muun muassa lievittää stressiä. Mitä enemmän solut saavat happea, sitä paremmat edellytykset monilla elimistön toiminnoilla on.

Tästä syystä oikeanlainen hengitys parantaa treeneissä suoriutumista

Kestävyyskuntoa vaativien lajien, kuten juoksun, pyöräilyn ja uinnin harrastajat voivat parantaa suoritustaan opettelemalla hengittämään ihanteellisesti. Jos tekee noin 2 minuuttia kestävän harjoituksen pari kertaa päivässä, oppii rauhallisemman hengitysrytmin ja hyödyntää paremmin keuhkojen koko tilavuutta. Ajan kuluessa se parantaa myös suorituskykyä ja näin myös treenikestävyyttä.

Näin teet hengitysharjoituksen

Asetu makuulle, istu tai seiso. Tärkeintä on rentouttaa hartiat ja rintakehä täysin silti ryhdikkäänä pysyen, jotta vatsa voi laajentua hengityksen tahtiin. Aloita hengittämällä ulos päästäen samalla ahh-ääntä, kunnes keuhkot ovat aivan tyhjät. Pidä pieni tauko, ja anna sen jälkeen ilman virrata nenän kautta sisään niin hitaasti ja äänettömästi kuin mahdollista. Jatka samalla tavoin 2 minuutin ajan.

Näin hyödynnät hengitystä treenin parantamiseksi

  • Tee harjoitus säännöllisesti, ja opettele sen lisäksi hengittämään nenän kautta treenatessa. Se vähentää maitohapon kertymistä lihaksiin.
  • Voit yhdistää hengityksen kävely- tai juoksulenkkiin niin, että otat enemmän askeleita uloshengityksellä. Näin hyödynnät hapen paremmin.
  • Hengityksen tulee tuntua vatsassa, kyljissä ja selässä, vaikka sitten hengästyisitkin.