Opi hengittämään oikein

Ei ole samantekevää, miten hengität, kun juokset tai pyöräilet. Kun hengität oikein, jaksat kauemmin.

Kun harrastat kovavauhtista kestävyysliikuntaa, kuten juoksua, pyöräilyä tai aerobicia, on tärkeää hengittää säännöllisesti ja syvään. Sillä tavoin saat riittävästi happea, jotta jaksat jatkaa treeniä pitkään väsymättä.

Hengitä rauhallisesti ja syvään vatsaan asti ja hengitä myös ulos, kunnes keuhkot ovat aivan tyhjät. Jollet hengitä riittävän pitkään ulos, keuhkot eivät ehdi poistaa kaikkea hiilidioksidia. Silloin hiilidioksidiosapaine kohoaa yli normaalin 40 mmHg:n, ja alat hengittää yhä nopeammin päästäksesi eroon liiasta hiilidioksidista. Samalla hengitys kuitenkin muuttuu pinnalliseksi, etkä saa riittävästi happea ja väsyt helpommin.

LUE MYÖS: Koettele voimiasi Wim Hof -menetelmällä

Aivot tarvitsevat happea

Lihasten lisäksi happea tarvitsevat aivot. Pinnallisesti hengitettäessä aivot eivät saa tarpeeksi happea ja voi alkaa pyörryttää. Yritä löytää hengitysrytmi, joka sopii yhteen liikkeittesi kanssa. Sillä tavoin pystyt helpommin hengittämään syvään, rauhallisesti ja säännöllisesti. Juostessa yksi syvä hengitys kestää uloshengityksineen kahden askeleen ajan.

Siis näin:

Sisäänhengitys: oikea jalka maahan, vasen jalka maahan. Uloshengitys: oikea jalka, vasen jalka. Pyöräillessä toimii hyvin sama rytmi.

Sisäänhengitys: oikea polkaisu, vasen polkaisu. Uloshengitys: oikea polkaisu, vasen polkaisu jne.