Onko totta, että venyttely ei autakaan lihaskipuihin?

Moni on tottunut lenkin päätteeksi venyttelemään ehkäistäkseen lihasten kipeytymistä – mutta onko siitä itse asiassa mitään hyötyä?

Nainen venyttelee.

VENYTTELY – Venytteleminen lisää notkeutta.

© Jakob Helbig

Onko totta, että venyttely ei autakaan lihaskipuihin?

Kyllä ja ei. Vastaus riippuu siitä, ovatko lihakset kipeinä harjoittelun vuoksi vai esimerkiksi siksi, että on istunut töissä paikoillaan tuntitolkulla.

Juoksulenkin tai jumppatunnin jälkeistä lihasten kivistystä venyttely ei lievitä, koska silloin kipu johtuu lihaksissa rasituksen aikana syntyneistä mikroskooppisista vaurioista.

Liikunnan jälkeen elimistö ryhtyy korjaamaan itseään, ja lihasten kipeytyminen on luonnollinen osa paranemisprosessia, eikä sille voi tehdä mitään. Se ei silti tarkoita, että venyttelystä treenin jälkeen olisi syytä luopua, sillä monille venyttely fyysisen aktiivi­suuden jälkeen tuottaa hyvää oloa.

Jos taas paikkoja kivistää sen vuoksi, että tekee staattista istumatyötä, jossa taukoliikunta unohtuu, niin venyttely voi todellakin auttaa asiaa. Venyttely notkistaa paikkoja, vähentää kipuja ja laukaisee jännityksiä. Venytellä voi ihan niin kuin itsestä parhaalta tuntuu – sillä ei voi tehdä itselleen hallaa, kunhan ei venyttele niin, että se sattuu.

Venyttelyn hyötyjä

  • Hyvä olo treenin jälkeen
  • Notkeus
  • Matalampi verenpaine
  • Kipujen lievitys
  • Tunne siitä, että on sinut oman kroppansa kanssa

Mitä pitää muistaa tehdä ja olla tekemättä, kun venyttelee

Mitä pitää muistaa tehdä ja olla tekemättä, kun venyttelee

Venyttely – do's 👍

  • Venyttele silloin, kun se sinulle sopii. Venyttelylle ei ole mitään ihanne­ajankohtaa, joten voit venytellä koska vain. Jos lihakset tuntuvat jäykiltä aamulla, voit ihan yhtä hyvin venytellä silloin, eikä tarvitse odottaa iltaan. Tutkimusten mukaan se, että ylipäätään venyttelee, on paljon tärkeämpää kuin se, milloin sen tekee.

  • Ylläpidä venytystä 30 sekuntia. Laske 30:een, pidä lyhyt tauko ja toista sitten 2–3 kertaa joka lihasryhmän osalta. Venytystä ei kannata jatkaa puolta minuuttia pidempään, joten ainakaan ajanpuutteen vuoksi venyttelyä ei tarvitse jättää tekemättä.

  • Venyttele suuria lihasryhmiä. Toisia kohtia kehossa on helpompi ja toisia vaikeampi venytellä, mutta tärkeintä on venytellä suuret lihasryhmät kuten reidet, pakarat, pohkeet ja yläselkä.

Venyttely – dont's 👎

  • Älä venytä kipurajan yli. Venyttelyssä ei oikeastaan voi tehdä mitään kovin väärää, kunhan muistaa, että venyttelyn ei kuulu tehdä kipeää. Ei sekään vaaral lista ole, mutta venyttelyn tarkoitus on nimenomaan hyvä olo. Venyttele siis niin, että lihas venyy täyteen mittaansa, mutta älä turhaan sen pidemmälle, mikäli se alkaa tuntua kivuliaalta.

  • Älä unohda lämmittelyä. Jos tavoitteenasi on lisätä kehon notkeutta, niin venyttely on syytä tehdä silloin, kun lihakset ovat lämpimät. Siksi kannattaa tehdä parin minuutin ajan lämmittely­liikuntaa ennen venyttelyä.

  • Älä odota pikavoittoja. Venyttelyssäkin parhaat tulokset saa kärsivällisesti tehtävien toistojen kautta. Jos venyttelet neljästi viikossa, liikkuvuus lisääntyy takuulla enemmän kuin jos venyttelet vain kerran tai pari viikossa.

Kunto Plus nro. 08/2023