Mistä krampit johtuvat?

Kysymys

Jalkani kramppaavat lähes aina uidessa, muttei kuitenkaan missään muissa lajeissa. Miksi?

Vastaus

Krampilla tarkoitetaan lihaksen yhtäkkistä tahdotonta supistumista. Se vaivaa yleensä niveliä yhdistäviä lihaksia esimerkiksi lantion ja polven tai polven ja nilkan välillä. Kouristelun syistä on monia teorioita. Eräs selitys on se, että lihaksiin syntyy ponnistellessa pieniä verenvuotoja, jotka saavat ne supistumaan.

Uidessa ilmenevistä krampeista täytyy ensin selvittää, tuleeko pohjetta jännitettyä vedessä niin, ettei jalkaterä ojennu uintivetojen aikana. Kramppi voi iskeä lihakseen myös silloin, kun altaan päädystä ponnistetaan kääntyessä vauhtia jaloilla. Tällöin täytyy vain yksinkertaisesti pitää pohjelihakset ja jalkaterät rennompina uimisen aikana.

Krampit eivät tieteellisesti ottaen lisäänny vedessä, joten kouristelun selitys löytyy luultavasti tavasta, jolla kehoa käytetään altaassa tai avovedessä. Lihasten kouristelua voi ehkäistä venyttelemällä sekä ennen että jälkeen uintia. Aluksi kannattaa uida rauhallisesti, ja nestettä täytyy myös muistaa nauttia runsaasti ennen treeniä.

Kouristelua voi lievittää keskeyttämällä uintitreenin, hieromalla oireilevaa lihasta ja venyttelemällä sitä varovasti. Kramppi on yleensä ohimenevä ja vaaraton tila, mutta jos kouristelu jatkuu pitkään tai toistuu usein, niin oman kehon suola- ja nestetasapaino on syytä tarkistuttaa lääkärin vastaanotolla.