Mistä treenin aikaiset krampit johtuvat?

Treenin aikana kramppi iskee yleensä pohkeeseen. Onneksi niitä voi pyrkiä ehkäisemään.

Kun lihakset välillä kramppaavat kipeästi, kyse on monien tekijöiden summasta, joten kysymykseen ei ole mitään yhtä helppoa vastausta. Pääasiallisesti kramppien ajatellaan kuitenkin johtuvan kahdesta asiasta: lihasten väsymisestä ja nestetasapainon häiriintymisestä.

On tutkittu tosiasia, että lihakset kramppaavat helpommin väsyneinä. Siksi vaikkapa maratonin loppusuoralla voi nähdä kramppien kourissa kärvisteleviä urheilijoita. Toisaalta monet saattavat selvitä kovastakin treenistä ilman kramppeja, mutta kärsivät niistä sitten seuraavana päivänä.

Nestevaje puolestaan voi altistaa krampeille sen vuoksi, että kun ihminen hikoilee, elimistöstä poistuu sekä nestettä että suolaa, mikä saa elimistön elektrolyytit epätasapainoon.

Vaikka kramppien tarkka syntymekanismi ei olekaan tiedossa, on olemassa helppoja tapoja, joilla niitä voi pyrkiä ehkäisemään ja lievittämään. Tutustu alla oleviin vinkkeihin!

EHKÄISE KRAMPPEJA

Lämmittele ja venyttele. Jos lihakset valmistelee hyvin, ne tuppaavat kramppaamaan vähemmän kuin jos lähtee riuhtomaan kylmiltään.

Juo riittävästi ennen ja jälkeen. Jos edessä on erityisen vaativa treeni, kannattaa kramppien torjumiseksi tankata nestettä jo etukäteen – sekä muistaa nesteytys treenin aikana ja sen jälkeenkin.

Varmista suolansaanti. Jos on kuuma ilma ja tiedossa on yli tunnin verran tiukkaa hikitreeniä, muista huolehtia myös suolan saannista. Ratkaisu voi olla urheilujuoma mutta myös ihan tavallinen ateria ja iso lasi vettä treenin jälkeen.

LIEVITÄ KRAMPPEJA

Venytä kramppaavaa lihasta. Pidä venytystä yllä 15–30 sekuntia ja toista kolme tai neljä kertaa, ellei kramppi hellitä.

Juo ja syö. Jos kramppi johtuu nestevajeesta, parasta on pitää suosiolla pieni tauko, juoda ja syödä jotain pientä ja jatkaa sitten liikuntaa ainakin alkuun hieman kevyemmin.