Mikä neuvoksi, kun treeni ei kulje?

Joinain päivinä jalat vain ovat kuin lyijyä, ja treeni tuntuu tavallista raskaammalta. Kannattaisiko silloin pitää suosiolla huilipäivä vai vetää sisulla treenit läpi vaikka väkisin?

Nainen pitää taukoa lenkkipolulla

Kannattaako treenata, jos puhti on pois?

Jos treeni tuntuu tahmealta ja virta on vähissä, kannattaa ottaa suosiolla hieman rauhallisemmin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sohvalle jäämistä ja treenin jättämistä kokonaan väliin, vaan kuormituksen keventämistä ja tavoitteiden hölläämistä.

Oma kehon viestejä kannattaa kuunnella: lyijynraskaat jalat ovat luultavimmin merkki siitä, että lihakset eivät ole vielä ehtineet palautua. Tällöin ei ole järkeä rasittaa vielä edellisestä koitoksesta toipuvia lihaksia rankalla treenillä. Sen sijaan kannattaa päivänä tai parina treenata kevyemmin tai panostaa kehonhuoltoon. Aktiiviseen palautteluun sopii muun muassa jooga, hierojakäynti, tasapainoharjoittelu, kevyt putkirullailu tai verkkainen uinti tai kävelylenkki.

Palautuminen on välttämätöntä lihasten kehitykselle - liiallinen treenaaminen sen sijaan voi pahimmillaan johtaa ylikuntoon. Kevyemmän treenin lisäksi palautumista voi tukea syömällä monipuolisesti ja huolehtimalla riittävistä yöunista.

Mistä treenin tahmeus voi johtua

Tauti tulollaan

Jos raskas olo johtuu esimerkiksi alkavasta flunssasta, treeni kannattaa jättää suosiolla väliin ja ottaa myös taudin mentyä jonkin aikaa vielä rauhallisemmin. Jos vointi sallii, kävely raittiissa ilmassa voi tehdä hyvää.

Lihaskipu

Jos lihakset ovat vielä arat aiemman treenin jäljiltä, kevennä harjoittelua ja panosta palauttavaan treeniin.

Nesteen kertyminen

Kova treenaaminen voi aiheuttaa nesteen kertymistä lihaksiin, mikä tuntuu lihasten turvotuksena. Liikkuminen ei ole kiellettyä, mutta treenaa maltilla kehoa kuunnellen.

Pitkätkään unet eivät ole tae siitä, että saat riittävästi syvää unta. Lue, paljonko syvää unta pitäisi saada yössä – ja mistä tiedät, saatko tarpeeksi.