5 merkkiä siitä, että treenisi ei tee sinulle hyvää

Kipu ei välttämättä ole tehokkaan treenin merkki.

Nainen pitelee niskaansa kuntopyörän päällä

Monet ajattelevat, että treenistä täytyykin tulla paikat kipeiksi, jos haluaa saada siitä jotain irti. Pieni lihaskipu voi toki kuulua välillä asiaan, mutta sen enempi kärsimys ei ole tarpeen tulosten saamiseksi.

1. Lihasten tärinä

Pieni ohimenevä tärinä treenin aikana ei yleensä haittaa, mutta jos tärinä on voimakkaampaa tai kestää pidempään kuin yleensä, saattaa joku olla vialla. Tällöin liika kuormitus voi vaurioittaa väsynyttä lihasta.

2. Äkillinen kipu

Treenin jälkeinen kipu voimistuu yleensä päivän, parin kuluessa. Jos treenin aikana tai sen jälkeen ilmaantuu äkillinen, kehossa "säteilevä" kipu, on luultavasti jotain pielessä.

3. Turvotus

Jos jalkaterät tai polvet turpoavat juoksulenkistä, kannattaa kokeilla pidempää alkulämmittelyä tai jäähdyttelyä ja venyttelyä jälkeenpäin. Jos turpoilu ei hellitä, on syytä kysyä neuvoa vaikkapa fysioterapeutilta.

4. Useita päiviä jatkuva kipu

Jos sängystä nouseminen on tuskallista vielä muutama päivä treenin jälkeen, tiedät kuormittaneesi kroppaasi liikaa. Ota ensi kerralla rauhallisemmin ja lisää treenin kuormitusta vähitellen.

5. Treeni sattuu

Jos jokin tietty harjoite tai liike tekee kipeää, se on todennäköisimmin merkki siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Tekniikka kannattaa tällöin tarkistuttaa asiantuntijalla. Tehokkaampi alkulämmittely ja kuormituksen keventäminen saattavat myös olla paikallaan.