Ota kävelylenkeistä kaikki irti

Älä huoli, vaikket saisikaan käveltyä 10 000 askelta päivässä.

Nainen kävelee

Yleinen suositus on, että kävelisimme 10 000 askelta päivässä. Mutta vaikka ei pääsisikään tuohon tavoitteeseen, voi kävelyllä olla silti terveyshyötyjä erityisesti, jos vauhti on riittävän reipas.

Uudessa amerikkalaistutkimuksessa 3 400 ihmistä käytti askelmittaria päivittäisen liikkumisensa mittaamiseen. Vain viidesosa osallistujista saavutti 10 000 päivittäisen askeleen tavoitteen. Myös 5 000-7 000 askelta päivittäin ottaneilla terveyshyödyt olivat selvät: verenpaine laski, vyötärö kaventui ja kolesterolitaso laski eli elintasosairauksien riski pieneni verrattuna niihin, jotka kävelivät vähemmän.

LUE MYÖS: Askelmittari voi innostaa kävelemään jopa 1,5 kilometriä enemmän – joka päivä!

Pidä vauhti reippaana

Kävelyvauhdin (askelia minuutissa) ja elintasosairauksien välillä havaittiin tutkimuksessa myös selvä yhteys.

Askelten määrä minuuttia kohden ei tietenkään ole ainoa määräävä tekijä, vaan myös kävelyvauhdin on oltava riittävän reipas. Tutkijoiden mukaan hyvä tavoite olisi esimerkiksi kävellä 150 minuuttia viikossa vauhdilla, jossa ottaa vähintään 100 askelta minuutissa.

Intervalleista lisätehoa kävelyyn

Jos haluat kävelylenkeistä irti kaiken mahdollisen hyödyn, tee lenkin aikana muutamia intervalleja. Silloin syke kohoaa – ilman, että sinun tarvitsee juosta.

Esimerkki tehokkaasta kävelylenkistä: kävele ensin 1 kilometri rauhallisesti. Kävele sen jälkeen 5 x 2 minuuttia niin kovaa kuin mahdollista. Pidä jokaisen intervallin jälkeen kahden minuutin tauko, jonka aikana kävelet normaalivauhtia. Kävele lopuksi taas 1 kilometri rauhallista vauhtia.

Aktiivisuusrannekkeen avulla saat käveltyä päivittäin enemmän. Mutta mikä olisi sinulle sopiva ranneke? Lue lisää!

LUE MYÖS: 5 tapaa, joilla aktiivisuusranneke edistää terveyttä