Vasta-alkajasta puolimaratoonariksi

Puolimaratonin voi juosta, vaikka olisikin juoksijana vasta-alkaja. Lue, miten kaksi aloittelevaa juoksijaa selviytyi ja ota heidän vinkkinsä onkeesi.

Kuvia kolmikymppisistä naisista juoksuvaatteissa numerolappu rinnassa.

PUOLIMARATON – 38- ja 33-vuotiaat koehenkilömme eivät kumpikaan olleet aiemmin juosseet pitkiä matkoja, ja molemmat juoksivat puolimaratonin treenattuaan ohjelmallamme!

Haaveiletko numerolappu rinnassa juoksemisesta? Silloin kannattaa miettiä puolimaratonille osallistumista. 21,1 kilometrin matka on nimittäin suurimmalle osalle aivan realistinen tavoite. Jos et usko, tee seuraavan sivun testi tai lue, miten kahdesta aloittelevasta juoksijasta kehittyi puolimaratoonareita.

🎧Aloita KUNTO PLUSsan 12 viikon kuunneltava puolimaratonohjelma

Julie, 33: Asenne ratkaisee, ei yleinen sporttisuus

Toisin kuin isänsä ja sisarensa, Julia ei ollut koskaan ollut mikään himoliikkuja, kunnes hän päätti muuttaa tapansa. Sen jälkeen hän on juossut jo kolme puolimaratonia, enimmäkseen tahdonvoimalla.

© Privat foto

Olitko aloittaessa hyvässä kunnossa?
”En ollut harrastanut juoksua, enkä ollut erityisen hyvässä kunnossakaan. Isäni ja sisareni ovat aina lenkkeilleet, enkä ollut koskaan hinkunut heidän lenkeilleen mukaan. Sisareni on aina ollut urheilullinen ja minä perheen IT-tuki.”

Miten aloitit juoksemisen?
”Olin juuri eronnut kumppanistani ja kaipasin muutosta. Halusin laihtua ja kohentaa kuntoani. Eräänä päivänä isäni pyysi minua kanssaan lenkille. Juoksin hänen kanssaan osan lenkistä, eikä se ollutkaan niin kamalaa, joten seuraavana päivänä juoksin jo koko lenkin.”

Tee testi: Sopisiko puolimaraton sinulle?

Miksi ilmoittauduit puolimaratonille?
”Se oli isäni idea, ja itse asiassa minulla ei olisi ollut aikaa treenata, mutta olen niin päättäväinen, että kun kerran päätän jotain, teen sen, vaikka mikä olisi! Juokseminen oli mukavampaa, kun oli jokin selkeä treenitavoite.”

Miten treenasit?
”Aloitin treenaamisen hyvissä ajoin eli vajaa vuosi ennen ensimmäistä puolimaratoniani. Aloitin parin kilometrin lenkeillä ja pidensin matkaa aina viikon välein. Mitä pidempiä lenkit olivat, sitä vähemmän laskin kilometrejä. Mietin enemmänkin, minne asti juoksisin.”

Lue myös: 8 naista kertoo: Näin löysin liikuntamotivaation

Miten puolimaraton sujui?
”Se oli rankkaa, mutta ei niin vaikeaa, kuin olin ajatellut. Loppuaikani oli 2.19, mikä voi tuntua monista hitaalta, mutta minulle riitti, että pääsin maaliin. Oli mahtavaa, että pystyin juoksemaan koko matkan ilman yhtään lepotaukoa. Mietin usein, miten upeaa on, että olen pystynyt juoksemaan niin pitkän matkan! Kyse on enemmänkin asenteesta ja tahdonvoimasta, kuin siitä, miten sporttinen tai ruumiinrakenteeltaan urheilullinen on.”

Julian vinkit

  • Ei kannata katsoa kilometrikylttejä matkan varrella vaan keskittyä juoksemiseen.
  • Kuuntele hyvää äänikirjaa tai kiinnostavaa podcastia kisan aikana.
  • Laita päälle mukavimmat treenivaatteesi.

Louise, 38: Ensimmäiset 5 kilometriä ovat vaikeimmat

Puolimaratonille treenaaminen nollasta saattaa onnistua jopa alle vuodessa. Louise, 38, on tästä hyvä esimerkki: hän ei ollut koskaan harrastanut juoksua ja piti sitä tylsänä, kunnes ystävä sai houkuteltua hänet 5 kilometrin lenkille.

© Privat foto

Mikä sai sinut aloittamaan?
”En ollut ikinä ajatellut puolimaratonin juoksemista, ennen kuin työkaveri houkutteli minut muutamalle lenkille. Äkkiä jaksoin juosta 5 kilometriä, ja oli kiva juosta ja jutella samalla. Aika nopeasti juoksimme jo 8 ja 10 kilometrin lenkkejä, mikä oli minulle tosi paljon! Silloin keksin, että voisin jaksaa puolimaratoninkin.”

5 KM JUOKSUOHJELMA: Kuunneltava juoksuohjelma vasta-alkajalle

Mitä mieltä olit juoksemisesta aiemmin?
”Olin aina ollut sitä mieltä, että lenkkeily ei ole minun juttuni. Minusta se oli tylsää liikuntaa, jossa ei ollut mitään mieltä. Juoksin korkeintaan bussiin tai pallon perässä.”

Miten pitkään treenasit?
”Aloimme työkaverin kanssa juosta säännöllisiä lenkkejä syksyllä ja juoksimme puolimaratonin seuraavana keväänä. Eli noin puoli vuotta. Aloittaessa jaksoin juosta hädin tuskin viittä kilometriä ja selvisin lenkeistä lähinnä tahdonvoimalla. Mutta aika pian huomasin, että ensimmäiset viisi kilometriä ovat ne vaikeimmat. Heti kun niistä selviää, seuraavat kilometrit taittuvat helposti, jalat tekevät töitä melkein kuin itsestään.”

LASKURI: Kuinka paljon energiaa treeni kuluttaa?

Miten puolimaraton sujui?
”Loppuaikani oli 2.01, ja kokemus oli mukava. Juoksin yhdessä treenikaverini kanssa ja juttelimme koko matkan. Kun noin 2 kilometriä oli jäljellä, ratavahti sanoi meille, että kun pystyimme juttelemaan, pystyisimme myös juoksemaan vähän kovempaa. Niinpä kiristin vauhtia loppumatkan ajaksi, mutta en ollut maalissa mitenkään lopen uupunut.”

Louisen vinkit

  • Juokse yhdessä kaverin kanssa, niin voitte jutella matkalla, jolloin juokseminen ei tunnu niin rankalta.
  • Pidä silmällä kilometrivauhtia. Sitä on helpompi seurata kuin yrittää hahmottaa, mikä loppuaika tulee olemaan.