8 hyvää syytä, joiden vuoksi puolimaraton on paras matka

Kiinnostaako puolimaraton? Katso täältä kahdeksan hyvää syytä juosta puolimaraton ja lue, miksi 21,1 km sopii kaikille.

Iloinen nainen juoksee maaliin

PUOLIMARATON – JEEEEE! Puolimaratonin maaliviivan ylittäminen tuottaa aivan omanlaisensa endorfiiniryöpyn!

© iStock

Mietitkö, kannattaako tarttua puolimaratonhaasteeseen? Tee se! Takaamme, että et kadu. Onnistumisen riemu, tunnelma ja endorfiiniryöppy ovat vain jäävuoren huippu. Täältä saat kahdeksan hyvää syytä aloittaa puolimaratontreeni.

1 Puolimaratonille treenaaminen on motivoivaa


Juoksutreeni on helppoa: sen kuin laitat kengät jalkaan ja suuntaat ovesta ulos. Sama pätee puolimaratonille treenaamiseen. Sinun ei tarvit­ se liittyä mihinkään seuraan tai treenata montaa tuntia päivässä; kolme tuntia viikossa riittää usemmille. Jos pystyt juoksemaan 10 kilometriä, pystyt todennäköisesti juoksemaan myös tuplasti pidemmän matkan.

🎧Aloita KUNTO PLUSsan 12 viikon kuunneltava puolimaratonohjelma

2 Miltei KAIKKI pystyvät puolimaratoniin


PuPuolimaraton kuulostaa pitkältä matkalta – ja sitä se toki onkin, mutta suurin osa selviytyy harjoittelun avulla matkasta helposti. Avain on löytää sopiva vauhti, jota jaksaa pitää yllä.

Jos et jaksa juosta 21,1 kilometriä, voit kävellä osan matkasta. Puolimaratonin aikaraja on 3 tuntia eli matkavauhdin tulee olla noin 7 kilometriä tunnissa.

Tee testi: Sopisiko puolimaraton sinulle?

3 Kunto nousee kohisten


Eräs tärkeimmistä syistä treenata puolimaratonille on treeni itsessään. Kun jatkat juoksutreeniä muutaman kuukauden, saat näkyviä ja tuntuvia tuloksia, kun kunto kohenee, lihakset vahvistuvat ja paino putoaa.

Puolimaratontreeni totuttaa kehoa harjoitteluun hitaasti, jolloin luut ja nivelet eivät ylikuormitu.

4 Et tarvitse lisäenergiaa matkan aikana


Täysmaratonilla on pakko tankata energiaa matkan aikana, mutta suurin osa suoriutuu parin tunnin puolimaratonista ilman lisäenergiaa tai vessakäyntiä. Puolimaratonilla riittää vesi, jota yleensä tarjotaan osallistujille reitin varrella.

Kalorilaskuri – päivän kaloritarve

5 Ihana tunne maaliviivan ylityksen jälkeen


Puolimaraton on aivan yhtä mahtava kokemus kuin täysmaratonkin. Yleisö kannustaa reitin varrella, ja maaliinpääsy vapauttaa endorfiinimyrskyn, jonka turvin suu pysyy hymyssä pitkään.

6 Yksi asia suoritettu


Puolimaraton on asia, joka monella on omalla listallaan asioista, joita haluaa elämässä saavuttaa**. Kun olet kerran jaksanut puolimarato­ nin maaliin asti, se on saavutus, jota kukaan ei voi ottaa sinulta pois.

Suunnittele juoksulenkkisi KUNTO PLUSsan reittisuunnittelulla

7 Voit juosta ulkomailla


Puolimaraton on hauska tapa nähdä suurkaupunkeja. Juoksutapahtumia järjestetään ympäri maailmaa, ja osallistumalla pääset kokemaan suurten juoksutapahtumien tunnelmaa.

8 Olet askeleen lähempänä täysmaratonin juoksemista


Voi tuntua hassulta puhua 42 kilometrin juoksemisesta ennen kuin olet juossut edes puolta siitä, mutta kun olet päässyt puolimaratontreenissä hyvään vauhtiin, ei täysmaratonkaan ole enää mahdoton tavoite.

Puolimaratonkin riittää toki mainiosti, mutta voi olla motivoivaa ajatella, että pystyisi halutessaan juoksemaan myös täysmaratonin.