Näin selätät juoksuun liittyvät ongelmat

Juoksu on mahtavaa liikuntaa: voit harrastaa sitä missä ja milloin vain, ja tahdin määräät aina itse. Joskus kuitenkin voi tuntua siltä, että askel lakkaa kulkemasta. Onneksi useimpiin pulmiin löytyy apu.

PISTOS, KIPEÄT JALAT VAI JOTAIN MUUTA? Jutusta saat apua juoksuun liittyviin pulmiin.

© Jacob Helbig

"Miksen kehity?" "Miksi kärsin usein pistoksesta?" "Yritä vain kestää. Mikä juoksemisessa nyt voi olla niin vaikeaa?"

Jos olet miettinyt tai kuullut jonkin yllä olevista, lue eteenpäin. Selvitimme nimittäin, mikä voi tepsiä juoksuun liittyviin pulmiin.

1. Polvet kipeytyvät

Jokainen juoksuaskel aiheuttaa tärähdyksen, joka tuntuu koko kehossa. Jos tärähdyksen voima ei jakaudu tasaisesti, se voi rasittaa polvea kohtuuttoman paljon, mikä puolestaan aiheuttaa helposti kipuja.

Onneksi polvikipu ei useinkaan tarkoita sitä, että juokseminen pitäisi lopettaa kokonaan, sillä vika voi löytyä juoksutekniikasta – ja se on korjattavissa

2. Tulokset eivät parane

Jos treeni ei tunnu tuottavan tulosta vaan juoksu tuntuu viikko viikolta yhtä raskaalta ja hitaalta, motivaatio hiipuu varmasti. Yllättävää kyllä usein syynä ei ole liian vähäinen treenaus vaan levon puute. Kehon on saatava palautua rauhassa ja korjata treenin aiheuttamia kudosvaurioita, jotta se pystyisi seuraavalla lenkillä suoriutumaan yhtä hyvin tai paremmin.

Jos omaa ennätystä koettaa parantaa joka päivä, keho väsyy. Tulokset heikkenevät ja vammariski kasvaa.

Palautuminen

Perusperiaatteet

Kuntoa kehittävä palautuminen

Jokainen juoksulenkki rasittaa kehoa solutasolle saakka, ja elimistö tarvitsee aikaa korjatakseen suorituksen aiheuttamat pienet vauriot. Toisaalta liikunta myös virkistää aineenvaihduntaa, ja jos palautumisaika on sopiva, lihakset ehtivät korjautua entistä ehommiksi. Lihaskestävyyden paranemisen huomaa hitaasti mutta varmasti.

Puutteellinen palautuminen

Jos elimistö ei ehdi levätä ja palautua rasituksesta, lihaskudokset eivät ehdi toipua treenin jälkeen. Tuloksena on noidankehä. Rasitusvammojen syntymisen riski kasvaa, tulokset junnaavat ja treeni tuntuu ikävältä.

3. Juoksulenkin jälkeen vatsa on löysällä

Varsinkin ensimmäisillä lenkeillä vatsa voi mennä kuralle, ja nopein osuus juostaan ulko-ovelta vessaan.

Myös kokenut juoksija voi törmätä ongelmaan etenkin pitkän matkan kilpailuissa.

Olitpa vasta-alkaja tai konkari, asia on ratkaistavissa.

4. Rääkki tuntuu kohtuuttomalta

Pidätkö lenkkiä onnistuneena vasta sitten, kun olet sen jälkeen niin poikki, että et jaksa edes kättä nostaa? Ehkä asennetta kannattaa hiukan rukata.

Jos harjoittelutahti hipoo jatkuvasti oman jaksamisen ylärajoja, keho kärsii. Liian raskaat lenkit alkavat pian kuormittaa myös mieltä. Liikunnasta katoaa ilo.

5. Kylkeen pistää koko ajan

Kyljessä tuntuvaan pistävään kipuun ei ole löytynyt tieteellistä selitystä, mutta tutkimusten mukaan se on usein vasta-alkajien vaiva. Lisäksi pistävä tunne iskee helpommin, jos lenkille on lähdetty vatsa liian täynnä.

6. Kynnet kasvavat sisäänpäin

Juoksu rasittaa jalkoja, varpaita ja kynsiä. Kynsien kasvaminen varpaankärjen sisään on yleinen ongelma, mutta sen voi välttää.

7. Isovarvas kipeytyy

Jos isovarvas kipeytyy juostessa, syynä on yleensä puristava kenkä. Jalat turpoavat aina hiukan lenkin aikana, ja jos kengässä ei ole tilaa, isovarvas kärsii usein ensimmäisenä.

8. Juoksu on tylsää

Etenkin pitkät lenkit saattavat ajan oloon alkaa tuntua puuduttavan ikävystyttäviltä.

Juoksemisen yleiseen fyysiseen rasittavuuteen nähden tämä voi ehkä tuntua häviävän pieneltä ongelmalta, mutta jos juoksusta alkaa karista viehätys, riskinä on, että lenkit jäävät pian tekemättä.

Onneksi on olemassa monia tapoja, joilla lenkeistä voi tehdä kiinnostavampia

9. Virtsa karkailee lenkin aikana

Lenkin aikana ilmenevistä pidätysvaikeuksista kärsivät etenkin naiset, jotka ovat synnyttäneet, mutta vaiva yleistyy kaikilla iän myötä. Tiputtelu on ikävää, mutta vaivaan on onneksi olemassa myös helpotusta.

Asiantuntija: juoksuvalmentaja J. Larsen

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 11/2020.