Kärsiikö juoksunopeus voimaharjoittelusta?

Ei kannata pelätä, että voimaharjoittelu hidastaisi juoksuvauhtia. Itse asiassa lisävoima voi parantaa juoksun taloudellisuutta. Lue tästä, miten se tapahtuu.

LISÄÄ juoksunopeutta voimaharjoittelulla

© iStock

Ei, pikemminkin päinvastoin.

Tutkimusten mukaan lihastreeni muutamana päivänä viikossa voi olla hyödyksi, jos juokset keskipitkiä tai pitkiä lenkkejä.

Yhdysvaltojen Kansallisen lääketieteen kirjaston julkaisemassa koontitutkimuksessa todetaan, että lihasvoimaa lisäävä harjoittelu parantaa niin sanottua juoksutaloutta.Juoksutalous tarkoittaa sitä, miten paljon happea ihminen tarvitsee tietyn nopeuden ylläpitämiseen.

Voimaharjoittelu on hyödyksi myös niin, että sen avulla opit suorittamaan liikekuviot entistä tarkemmin, jolloin arvokasta happea ei kulu turhiin liikkeisiin. Juoksunäkökulmasta parhaan hyödyn saat jalkalihasten voimaharjoittelulla.

Sen sijaan ylävartalon voimaharjoittelusta ei ole välttämättä hyötyä juoksemisen kannalta.

Vaikutus voi olla jopa päinvastainen. Jos kas- vatat kovasti ylävartalosi lihasmassaa, juoksunopeutesi voi kärsiä, sillä lihasten kannattelu hidastaa vauhtia.

KOLME HYVÄÄ HARJOITETTA JUOKSIJALLE:

Aloita lämmittelyllä. Tee sitten kolme 10–15 toistoa kustakin harjoitteesta. Lepää 1–2 minuuttia harjoitteiden välillä. Voit tehdä kyykyt ja jalkakyykyt painotanko harteilla.

KYYKKY
© KUNTOPLUS

KYYKKY

Klassinen harjoite, joka tekee hyvää reisille ja pakaroille. Myös vartalon tukilihakset saavat hyvää treeniä.

ASKELKYYKKY
© KUNTOPLUS

ASKELKYYKKY

Toinen klassikkoharjoite, joka panee reisi- ja pakaralihakset töihin. Askelkyykky kehittää myös polvien vakautta, mikä voi auttaa ehkäisemään rasitusvammoja.

PLYOMETRINEN KAKSOISHYPPY
© KUNTOPLUS

PLYOMETRINEN KAKSOISHYPPY

Hyppää jalat yhdessä 30–40 sentin korkuiselta jakkaralta tai askelmalta alas ja tee heti perään vielä toinen hyppy. Kaksoishypyt kasvattavat räjähtävää voimaa erityisesti jaloissa.