Hän juoksi joka päivä 9 vuoden ajan: "Olen juossut jopa lautalla matkalla Osloon."

54-vuotias Anne-Mette on juossut joka ainoa päivä lähes 10 vuotta. Lue, miten hän teki sen, ja innostu kokeilemaan juoksuputkea itsekin.

Nainen lenkkivaatteissa pitelee kakkua kuvan vieressä, jossa hän juoksee.

JUOKSUPUTKI Anne-Mette on mm. juhlinut kahdesti ”Forrest Gump -päivää”, joka merkitsee 3 vuotta, 2 kuukautta, 14 päivää ja 16 tuntia, jotka hän juoksi elokuvassa.

© Privat foto

Voi kuulostaa rajulta – jopa yli-inhimilliseltä – juosta joka päivä yli yhdeksän vuoden ajan ilman yhtäkään lepopäivää, mutta silti juuri niin 54-vuotias Anne-Mette on tehnyt. Hän myös uskoo, että yleisesti ottaen kuka tahansa voi seurata hänen esimerkkiään ja pystyä samaan.

”Ei ole taukopaikkaa, jonka ympäri en olisi juossut pientä lenkkiä, kun olemme perheen kanssa ajelleet Saksan läpi lomalle. Olen jopa juossut edestakaisin lautan käytävillä matkalla Osloon. Mahdollisuuksiin juosta pitää tarttua joka paikassa”, kertoo kiireinen Anne-Mette, jonka elämään kuuluvat mies, lapset ja kokoaikatyö pankissa.

Streak running – näin helposti sinustakin tulee juoksija

Hän sai idean juosta joka päivä noin 10 vuotta sitten luettuaan kirjan naisesta, joka juoksi maratonin joka päivä vuoden ajan. Silloin Anne-Mette ei tiennyt, että on olemassa juoksutrendi nimeltä streak running eli juoksuputki, jota harrastetaan ympäri maailmaa. Sen hän löysi vasta noin tuhannennen juoksupäivänsä kohdalla.

”Silloin ajattelin vain, että olisi hauska haaste kokeilla juosta lenkki joka päivä vuoden ajan. Yhtenä motivaation lähteenä oli päästä ylös sohvalta. Niinpä asetin itselleni tavoitteeksi juosta noin 5 kilometriä päivässä, mikä oli siihen aikaan minulle kohtuullinen, arkeeni sopiva matka.”

5 KM JUOKSUOHJELMA: Kuunneltava juoksuohjelma vasta-alkajalle

Ei aikomusta lopettaa

Kun 365 päivää oli kulunut, Anne-Mette nautti päivittäisistä juoksulenkeistään niin paljon, että hän asetti itselleen uuden tavoitteen: 500 päivää. Se ehtisi päättyä juuri ennen lomamatkaa Kreetalle 501. päivänä. Mutta sen koittaessa hän pakkasi kuitenkin juoksukengät matkalaukkuun.

”Mietin, katuisinko. Juoksin pienen lenkin ensimmäisenä päivänä Kreetalla ja huomatessani, miten helppoa se oli, jatkoin juoksemista. Nyt siitä on kulunut lähes 10 vuotta.”

”Kerran minun piti mennä jouluaterialle töiden jälkeen. Siellä oli niin hauskaa, etten halunnut lähteä juhlista mennäkseni kotiin ja lenkille. Siispä kollegani pitivät kaikkia toimiston ovia auki minulle, jotta pystyin juoksemaan 1 600 metriä eri kerroksissa ja jatkamaan juhlia sen jälkeen.”
— 54-vuotias Anne-Mette.

Vaikka Anne-Mette juoksee monena päivänä useita kilometrejä ja on osallistunut lukuisiin juoksukisoihin, siihen vaaditaan vain 1,6 kilometriä päivässä, että voi kutsua itseään ”striikkijuoksijaksi”. Juuri siksi Anne-Mette uskoo, että juoksuputki sopii kaikille siitä kiinnostuneille.

8 naista kertoo: Näin löysin liikuntamotivaation

”Siitä saa suurta tyydytystä, kun lähtee ulos joka päivä, ja on hauskaa juhlia kaikkia virstanpylväitä. Suurin osa terveistä ja hyväkuntoisista ihmisistä jaksaa juosta 1 600 metriä, ja aikaa menee noin vartti vaatteidenvaihto mukaan lukien. Jos ei löydä sen vertaa aikaa päivästään, elämä on liian kiireistä”, hän virnistää.

Nykyään Anne-Mettellä on nimissään Tanskan naisten pisin juoksuputki, jonka 10-vuotispäivää hän juhlii joulukuussa. Maailmalla hän on naisten sijalla 133.

”En ole asettanut itselleni lopputavoitetta. Juoksen niin kauan, kuin se on kivaa ja kroppani kestää. Päivittäisten lenkkien ansiosta osaan kuunnella kehoani paremmin, mikä on tehnyt minusta terveemmän ja iloisemman.”

Anne-Metten 3 parasta neuvoa streak runningiin

Aseta kohtuullinen tavoite

”Alussa auttaa valtavasti, että on muutaman viikon tai yhden kuukauden rajattu aikaikkuna. Sen jälkeen voi jatkaa, jos tuntuu siltä.”

Huomioi onnistumiset

”Kun saavutan ison virstanpylvään, kuten 500:nen tai 1000:nen peräkkäisen päivän, teen jotain erityistä kuten tuon juoksukerholle kakun, johon on kirjoitettu päälle päivien lukumäärä.”

Ympäristö avuksi

”Tämä ei koskaan toimisi, jos lähipiirini ei tietäisi tästä. Lukemattomia kertoja lapset ovat pysähtyneet syömään jäätelöä isänsä kanssa, kun minä olen juossut päivän lenkin lähistöllä.”