Streak running – näin helposti sinustakin tulee juoksija

Monenako peräkkäisenä päivänä pystyt juoksemaan, jos matkaa täytyy taittaa vain 1,6 kilometriä? Varmasti useampana, kuin arvaisitkaan. Streak running -juoksuputki on hauska ja yksinkertainen haaste, jossa juoksemisen ilo yllättää kuin varkain. Tutustu ihmisiä ympäri maailmaa villinneeseen ilmiöön – ja huomaat itsekin innostuvasi!

Nainen juoksemassa lenkkivaatteissa.

STREAK RUNNING Onko hyvän juoksurutiinin luominen vaikeaa? Kokeile streak runningia eli juoksuputkea – se jos mikä luo rutiinia!

© Jacob Helbig

Tutustu ihmisiä ympäri maailmaa villinneeseen ilmiöön – ja huomaat itsekin innostuvasi! Oletko leikkinyt lapsena leikkiä, jossa potkitaan tai lyödään palloa ja yritetään pitää se ilmassa mahdollisimman monen syötön ajan? Tai oletko aikuisena lopettanut tupakanpolton ja pitänyt tarkkaan kirjaa päivistä, jolloin et ole polttanut? Molemmat ovat esimerkkejä putkesta – rikkumattomasta jatkumosta peräkkäisiä tapahtumia.

5 KM JUOKSUOHJELMA: Kuunneltava juoksuohjelma vasta-alkajalle

Ilmiö on olemassa myös juoksussa nimellä ”streak running” eli juoksuputki. Siinä katsotaan kuinka monena peräkkäisenä päivänä pystyy juoksemaan lenkin, ennen kuin putki katkeaa. Voi kuulostaa aikaa vievältä, mutta jutun juju piilee siinä, että saa päättää itse kuinka pitkän tai lyhyen lenkin juoksee.

Jos noudattaa kansainvälisiä streak runningin sääntöjä, täytyy juosta vähintään 1,6 kilometriä päivässä. Se on lyhyehkö matka, josta selviää noin 10 minuutissa, eikä tarvitse juosta kauas kotoa. Kunhan saa lenkkivaatteet ylle ja itsensä ulos ovesta, saattaa huomata, että vauhtiin päästyään tekeekin mieli juosta pidempi lenkki kuin alun perin oli ajatellut.

Kansainvälisellä streak-juoksusivustolla on ennätyslista, jolta löytyy hurjia suorituksia ympäri maailmaa vuosikausia putkea ylläpitäneiltä ihmisiltä. Niin pitkään ei onneksi tarvitse haastetta jatkaa, jotta voi olla mukana, vaan jokunen viikko riittää mahtavan ja ainutlaatuisen kokemuksen saamiseen.

Treeni 10 minuutissa: Koko kehoa vahvistava treenisarja

Aloittelijan kohdalla streak running toimii parhaiten, jos asettaa itselleen yksinkertaisen tavoitteen, kuten esimerkiksi juosta joka päivä kolmen viikon tai vaikka kuukauden ajan. Täältä voi hakea inspiraatiota streakin virallisista säännöistä, ennen kuin aloitat.

Juokse joka päivä

Tärkein sääntö streak runningissa on, että täytyy juosta joka päivä eli aina kerran 24 tunnissa. Se tarkoittaa, ettei yhtenä päivänä voi juosta tuplasti pidempää matkaa ja jättää seuraavana päivänä lenkkiä väliin.

Juokse vähintään 1,6 km

Arkijärjellä streak runningiksi riittäisi 500 m tai 1 km päivässä, mutta jos katsotaan virallisia sääntöjä, matkan pitää olla vähintään 1 maili eli noin 1,6 km päivässä. Matkan pituudelle ei kuitenkaan ole ylärajaa.

Vain juoksu lasketaan

Juoksutahdin saa valita itse ja myös hölkkä lasketaan, mutta juosta pitää, kävellä ei saa. Jos kävelee, tekee kävelyputkea, mikä on myös hieno vaihtoehto streak runningille, mutta eri juttu.

Juokse missä haluat

Maantiellä, juoksumatolla, töihin tai kotiin... Voi päättää itse, miten ja missä päivittäiset lenkit tekee. Osoitteessa kuntoplus.fi/reittisuunnittelu on helppo suunnitella lenkkireittejä.

Tuletko mukaan kesäkuussa?

Haluaisitko kokeilla streak runningia? Osallistu 30 päivän haasteeseen. 1. kesäkuuta 2023 alkaen juostaan vähintään 1,6 kilometriä joka päivä kuukauden aja

Mene KUNTO PLUSsan Facebook-sivulle ja kerro osallistuvasi tykkäämällä tai kommentoimalla streak-tapahtumaa.

Julkaisemme päivityksiä, joiden kommenttikentissä voi jakaa onnistumisiaan.

Maailman pisimmät streak running -putket

Miesten top 3

  1. Jon Sutherland, 72, Yhdysvallat – 19,617 päivää / 53,71 vuotta (edelleen käynnissä)
  2. Jim G. Pearson, 78, Yhdysvallat – 19,351 päivää / 52,98 vuotta (edelleen käynnissä)
  3. Ron Hill, edesmennyt, Britannia – 19,032 päivää / 52,11 vuotta (ei enää käynnissä)

Naisten top 3

  1. Lois Bastien, 86, Yhdysvallat – 15,637 päivää / 42,81 vuotta (edelleen käynnissä)
  2. Barbara S. Latta, 81, Yhdysvallat – 14,311 päivää / 39,18 vuotta (edelleen käynnissä)
  3. Sue S. Favor, 55, Yhdysvallat – 13,930 päivää / 38,14 vuotta (edelleen käynnissä)

*Luvut tarkistettu 8.2.2023. Lähde: www.runeveryday.com