Piditkö lapsena hulavanteen pyörittämisestä? Silloin ei ehkä tullut mieleen, että vanne saattaisi olla myös tehokas treeniväline, mutta niin se vain nykyään on! Kerromme hulavannetreenistä kaiken tarpeellisen, jotta sinäkin voit kokeilla tehokasta kuuden viikon treeniohjelmaa.
, Birgitte Nymann og Anna Svoldgaard4. helmikuuta 2021
HULAVANNETREENI – hulavannetreeni kuluttaa energiaa ja vahvistaa keskivartalon lihaksia.
Lisäpainon sisältävä hulavanne takaa tehokkaan treenin vatsan ja selän lihaksille. Nykyiset vanteet ovat paljon painavampia kuin ne, jotka kenties muistat lapsuudesta.
Klassinen hulavanneharjoittelu, jossa vannetta pyöritetään vyötärön ympärillä, haastaa monipuolisesti lihasten koordinaation. Jotta hulavanne pysyisi liikkeessä, vaaditaan melkoisen vauhdin ylläpitoa, mikä kuluttaa energiaa.
Millään erityisillä liikkeillä ei saa rasvaa sulamaan juuri vyötäröltä tai lantiolta, mutta hulavanteen pyöritys voi silti saada vyötärön hoikistumaan. Vanteen pyöritys aktivoi ja vahvistaa syviä vatsalihaksia, joilla on taipumus heikentyä, jos istuu paljon esimerkiksi työssään.
Kun hulavanne pistetään täyteen vauhtiin, sen pyöritys kohottaa sykettä yhtä paljon kuin juoksulenkki, sauvakävely tai aerobictunti.
Millainen on treeniin käytettävä hulavanne?
Treenivälineenä käytettävä hulavanne on isompi ja painavampi kuin lasten käyttämät kevyet muoviset vanteet. Vanteeseen lisätty paino lisää vastusta ja pakottaa kovempaan pyöritysliikkeeseen vanteen pitämiseksi liikkeessä. Tavallista kevyttä hulavannetta voi tietysti myös käyttää treeniin, mutta treenivälineeksi tarkoitettu painohulavanne tehostaa harjoittelua, jolloin tuloksiakin saa nopeammin.
Painot sisältävä hulavanne on pehmustettu mallista riippuen vaahtomuovilla tai kumilla, jotta vanteen pyörittäminen tuntuisi miellyttävältä. Hulavannetta myydään myös nimellä powerhoop, mutta eri nimiset treeniin käytettävät hulavanteet ovat kuitenkin suhteellisen samanlaisia tuotteita.
Löydä sopiva paino
Treeniin käytettäviä hulavanteita saa eri kokoisina ja painoisina. Yleisimmin vanteen paino vaihtelee 1,5 kilosta 2,2, kiloon.
Vasta-alkajan kannattaa aloittaa kevyehköllä vanteella, jotta tekniikan saa haltuun ja oma keho tottuu hulavannetreeniin. Sen jälkeen vanteen painoa voi lähteä lisäämään.
Näin valitset hulavanteen painon:
Jos painat alle 60 kg: Valitse hulavanne, joka painaa 1,5 kg
Jos painat yli 60 kg: Valitse hulavanne, joka painaa 1,8 kg
Jos olet kokenut treenaaja ja hyvässä kunnossa: Valitse hulavanne, joka painaa 2,2 kg
Yllä olevat painot ovat vain suosituksia, joten itselle sopiva paino kannattaa selvittää kokeilemalla. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoaan ja välttää valitsemasta alkuun liian painavaa vannetta, joka vie treeni-innon nopeasti.
6 viikon hulavannetreeni
Hulavannetreenissä kannattaa edetä varovasti. Ensimmäisillä kerroilla vannetta kannattaa pyörittää kerrallaan vain 1–2 minuuttia. Anna keholle aikaa tottua vanteeseen. Alkuun vanteesta voi saada jopa mustelmia.
Hulavannetreeni, viikot 1 ja 2
Hulavannetreenin alkuasento
Asetu hartioiden levyiseen haara-asentoon ja nosta hulavanne vyötäröllesi. Pyöräytä hulavanne liikkeelle ja pidä se vauhdissa liikuttamalla lantiota eteen ja taakse. Vanteen pitäminen ilmassa vaatii aluksi hieman totuttelua, mutta siihen oppii pian.
Pyöritä vannetta siihen suuntaan, mikä tuntuu luontevalta. Myöhemmin voit kokeilla vaihtaa suuntaa. Pyri pitämään vanne liikkeessä 2 minuutin ajan. Jos se putoaa, nosta se vain ylös ja jatka harjoittelua.
4 minuuttia:
Pyöritä hulavannetta välillä nopeasti ja välillä hitaasti. Pidä käsiä vuoroin ylhäällä ja vuoroin vaakatasossa sivuilla. Pyöritä hulavannetta niin tehokkaasti, että saat hien pintaan.
Tee hulavannetreeni vähintään 3 x viikossa
Hulavannetreeni, viikot 3 ja 4
2 minuuttia:
Pyöritä hulavannetta normaalisti kahden minuutin ajan. Vaihda välillä suuntaa, niin saat lisää haastetta ja opit tekemään liikettä monipuolisesti.
6 minuuttia:
Pyöritä hulavannetta välillä nopeasti ja välillä hitaasti. Pidä kädet välillä vaakatasossa sivuilla ja välillä ylhäällä pään yläpuolella. Pidä vauhti niin kovana, että saat hien pintaan ja sykkeen nousemaan.
1 minuutti:
TURBOvaihde – pyöritä hulavannetta niin vinhasti kuin vain pystyt.
Tee hulavannetreeni vähintään 3 x viikossa
Hulavannetreeni, viikot 5 ja 6
2 minuuttia:
Pyöritä hulavannetta normaalisti kahden minuutin ajan. Vaihda välillä suuntaa.
4 minuuttia:
Pyöritä hulavannetta välillä nopeammin ja välillä hitaammin. Pidä kädet välillä vaakatasossa sivuilla ja välillä ylhäällä pään yläpuolella. Pidä vauhti niin kiivaana, että saat hien pintaan ja sykkeen nousemaan.
2 minuuttia:
Kävele ympäriinsä ja pidä samalla hulavanne pyörimässä. Kävele riittävän hitaasti, että pystyt kontrolloimaan hulavannetta.
1 minuutti:
TURBOvaihde – pyöritä hulavannetta niin vinhasti kuin vain pystyt.
KUNTO PLUS pyysi Heidiä ja Leenaa testaamaan hulavannetta 6 viikon ajan. Lue, miltä hulailu tuntui.
Heidin hulavannetreenin tulos: -4 cm
Vyötäröni erottuu huomattavasti paremmin kuin ennen hulavanneharjoittelun aloittamista. Minulla on nyt vähemmän rasvaa vyötärölläni, vatsalihakseni ovat vahvistuneet ja olen hoikistunut vyötäröltäni 4 cm. Se on mielestäni hyvä tulos pelkästä vanteen pyörittelystä. Tällainen treeni tekee todellakin muutoksia keskivartalon alueelle ja erityisesti vyötärölle.
Huomaan selvästi, kuinka lihakset aktivoituvat kannatellakseen painavaa vannetta. Hulavannetta on yllättävän helppo pyörittää, vaikka se painaa 1,7 kiloa ja on siis paljon painavampi kuin tavalliset lapsille tarkoitetut muovivanteet. Aluksi vanteen pyöritys kyllä sattui ja sain vyötärölle jopa mustelmia.
Parin viikon treenin jälkeen mustelmat kuitenkin katosivat ja totuin vanteen painoon niin, että pystyin pyörittämään sitä jo puoli tuntia kerrallaan. Ehkä siihen vaikutti myös se, että aluksi minulla oli enemmän rasvaa vyötärölläni. Nyt olen hoikistunut peräti kokonaisen vaatekoon verran!
Jos ei oteta huomioon mustelmia, hulavannetreeni on ollut tosi kivaa, varsinkin kun olemme harjoitellet yhdessä. Olen löytänyt sisäisen lapseni ja palaan muistoissani lapsuuteeni, jolloin hulavanne oli suosikkini. Kuntoilun ja leikin yhdistäminen on hauskaa. Se antaa uutta intoa vatsatreeniin.
Leenan hulavannetreenin tulos: -5 cm
"Jenkkakahvani pienenivät huomattavasti."
Olen huomannut, että hulavannetreeni saa todellakin muutoksia aikaan vatsa- ja selkälihaksissa. Kun teen nyt vatsalihasliikkeitä, ne tuntuvat paljon kevyemmiltä kuin ennen. Hulavanne on myös motivoinut minua lähtemään kuntosalille, sillä nyt minua huvittaa kuntoilla.
Olen alkanut harrastaa myös kestävyysliikuntaa. Sekä minä että kumppanini olemme huomanneet, että "jenkkakahvani" ovat pienentyneet huomattavasti.
Aluksi vanteen pyöritys sattui, mutta pyöritykseen tottui parissa viikossa. Hulavannetreeni on tosi hauskaa varsinkin, jos harjoittelee yhdessä muiden kanssa. Siitä tulee hyvälle ja leikkisälle tuulelle. Myös syke kohoaa kunnolla, varsinkin TURBO-vaihteella pyörittäessä!
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 12/2010.