5 erilaista 10 minuutin treeniä

Kymmenessä minuutissa ehtii treenata tehokkaasti, kunhan suunnittelee treenin oikein. Avainsana on maksimiteho. Suunnittelimme viisi intervalliharjoitteisiin perustuvaa ohjelmaa, joilla hiki irtoaa niin kuntosalilla kuin olohuoneen lattiallakin.

Nainen istuu soutulaitteella

KIIREISEN TREENI Soutuintervallitreenillä saa helposti hien pintaan.

© Jakob Helbig

Hetki riittää kun treenaat oikein

Asiantuntijoiden mukaan lyhytkestoinen syketreeni antaa yhtä hyviä tuloksia kuin pitkäkestoinen matalamman sykkeen harjoittelu. Intervalliharjoittelua pidetään joissakin tapauksissa jopa tehokkaimpana treenimuotona. Kööpenhaminan yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että lyhyet uintispurtit voivat ehkäistä diabetesta tehokkaammin kuin pitkäkestoinen hidastempoinen uinti.

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että uusi liikuntaohjelma koetaan motivoivammaksi, jos se koostuu intervalliharjoitteista.

Jos tiivistahtinen ja tehokas treeni kiinnostaa, seuraavilla sivuilla on viisi lyhyttä ohjelmaa, jotka voi tehdä joko kuntokeskuksessa tai kotona. Helpot harjoitteet ehtii tehdä silloinkin, kun aikaa ei ole hukattavaksi, joten jos vielä haluaa laistaa treenistä, ajanpuute ei enää kelpaa verukkeeksi!

Meiltä saat treeniohjelmat niin juoksuun, lihaskuntoharjoitteluun, joogaan kuin crossfit-harjoitteluunkin – ja moneen muuhun. Valitse juuri omiin tavoitteisiisi istuva ohjelma täältä ja aloita jo tänään.

Valitse mieleisesi 5 lyhytohjelmasta

Jokainen viidestä intervalliohjelmasta kestää 10 minuuttia. Voit tehdä yhden ohjelman kokonaan tai yhdistellä yhden treenikerran aikana osia eri ohjelmista. Muista pitää parin minuutin tauko harjoitteiden välillä. Tee eri päivinä eri ohjelmia, jotta keho saa monipuolista harjoitusta – samanlaista ohjelmaa ei siis kannata tehdä peräkkäisinä päivinä.

Lämmittely

  • Vartalon kierrot: Seiso kädet olkapäillä siten, että kyynärpäät osoittavat sivulle. Kierrä ylävartaloa 10 kertaa puolelta toiselle.
  • Olkapäiden pyörittely: Aseta kädet olkapäille ja tee kyynärpäillä 5 suurta ympyrää ensin eteen ja taakse. Ojenna kädet suoriksi ja tee 5 suurta ympyrää eteen ja taakse.
  • Etunojaan kävely: Paina kädet lattiaan jalkojen eteen. Askella käsillä eteenpäin, kunnes olet etunojapunnerruksen yläasennossa. Askella käsillä takaisin. Toista 5 kertaa.
  • Polvirutistus: Seiso suorana ja nosta toisen jalan polvi ylös. Purista molemmin käsin polvea rintaa vasten. Toista toisella jalalla ja tee yhteensä 20 toistoa.

Juokse, souda tai liiku muulla tavoin vielä 5 minuuttia rauhalliseen tahtiin.