Nykyisin törmää mainintoihin ympäristö- ja ilmastoasioista vähän joka puolella, niin ruoka- ja vaateostoksilla kuin pohdittaessa liikkumismuotoja ja polttoainevalintoja. Kyse on eri asioista, vaikka molempia sanoja käytetään arkipuheessa usein toistensa synonyymeina.
Yksinkertaistaen voi sanoa, että ilmasto tarkoittaa vain ilmakehän perustilaa jossain tietyssä paikassa, kun taas ympäristö tarkoittaa kaikkia niin ihmisiin kuin muihin organismeihin vaikuttavia ulkoisia olosuhteita.
Ilmastonmuutos on siis yksi globaaleista ympäristöongelmista, ja osa ympäristöongelmista vaikuttaa myös ilmastoon, mutta on olemassa myös ympäristöongelmia, joilla ei ole aivan suoraan tekemistä ilmaston kanssa.
Miten tässä termien ja ongelmien viidakossa sitten voi toimia parhain päin sekä ilmaston että ympäristön hyväksi?
Usein se, mikä on hyväksi ilmaston kannalta, on myös hyväksi ympäristölle, mutta tähänkin nyrkkisääntöön on myös poikkeuksia – ja joillain toimilla voi joskus olla jopa päinvastaisia vaikutuksia.
Esimerkiksi toisaalta halutaan ilmastosyistä vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja siirtyä aurinko- ja tuulivoimaan, mutta toisaalta aurinko- ja tuulivoimaloiden rakentaminen voikin uhata alueen biodiversiteettiä ja siten niiden määrän lisääminen voikin olla ympäristön kannalta haitallista.
Jos tämä tuntuu edelleen sekavalta, niin ehkä alla olevat esimerkit selventävät asiaa.
LÄHDE: Aarhusin yliopiston ympäristötieteen vanhempi tutkija L. Petersen
KUNTO PLUS 13/2023