10 vinkkiä ympäristöystävällisempään arkeen

Ilmastonmuutosta voi torjua paitsi lentämällä vähemmän ja vaihtamalla vanhan bensasyöpön auton ympäristöystävällisempään malliin, myös pienillä arjen muutoksilla, jotka säästävät ympäristön lisäksi myös rahaa. Annamme vinkit arjen ekotekoihin.

Pyykin kuivaaminen ulkona säästää luontoa.

VAIHDA RUMPUKUIVAAJA PYYKKINARUUN. Pyykki kannattaa kuivata ulkona, niin siihen tulee ihanan raikas tuoksu, jota kuivausrummussa ei saa.

© iStock

Pienin askelin kohti vihreämpää arkea

Tahtoa oman toiminnan muuttamiseen ympäristön hyväksi siis löytyy, ja tavallisen ihmisen arkeen sopivia keinoja siihen on myös runsaasti. Kestävän elämäntavan voi aloittaa ottamalla käyttöön yhden keinon kerrallaan vaikkapa joka kuukausi. Kun uusi tapa on juurtunut, voi jatkaa seuraavaan. Pienistä teoista kertyy näin vähitellen entistä vihreämpi arki, ja mitä useampi lähtee mukaan, sitä suurempi vaikutus syntyy. Kokosimme kymmenen vinkkiä, joilla pääset hyvin alkuun.

LUE MYÖS: Ruokahävikki kiireesti kuriin

10 helppoa vinkkiä, joilla säästät ympäristöä

1. Anna tuulen kuivata pyykit

Narulla pyykkien kuivatus vie hieman pidempään, mutta tehokas linkous vauhdittaa kuivumista. ­Energiatehokkainta on kuivat pyykit ulkona. Kunnon linkous nopeuttaa pyykin kuivumista myös kuivausrumpua käytettäessä ja säästää näin energiaa. Puhdista rummun nukkasihti aina käytön jälkeen – täysinäinen sihti heikentää ilman kiertoa, jolloin kone kuluttaa enemmän energiaa. Kuivaa aina täysiä rummullisia käyttöohjeen mukaisesti.

2. Säästä vettä

Nykyaikaiset suihkupäät päästelevät noin 6–15 litraa vettä minuutissa mallista ja veden virtaustehosta riippuen. Helppo tapa säästää vettä suihkussa on yksinkertaisesti sulkea hana saippuoinnin ja shampoon levittämisen ajaksi. Jos saat nipistettyä kaksi minuuttia päivittäisestä suihkusessiostasi, voit säästää vuodessa jopa noin 7 500 litraa vettä. Arjessa veden kulutusta voi karsia myös monilla muilla keinoilla, alla kolme lisävinkkiä.

3 vinkkiä veden kulutuksen vähentämiseen:

  • Älä juoksuta vettä turhaan. Sulje hana esimerkiksi hampaiden pesun ajaksi.
  • Älä huuhtele astioita, jotka ovat menossa astian­pesukoneeseen.
  • Pese kasvikset vadissa, ja käytä huuhteluvesi ­kukkien kasteluun.

3. Pakkaa muuhun kuin folioon

Folioon on helppo kääräistä huoletta rasvaisetkin ruoat ja peittää aterioiden jämät. Hopeanhohtoisen folion valmistus kuluttaa kuitenkin hurjasti energiaa, eikä folio edes sovellu kaikkeen elintarvikkeiden suojaamiseen – ei esimerkiksi metalliastioiden kanssa käytettäväksi. Vanha kunnon voipaperi, jonka voi panna biojätteeseen, sekä lasiset ja muoviset, uudelleen käytettävät säilytysrasiat ovat paljon parempi vaihtoehto. Jos foliota on käytettävä, huuhtele se käytön jälkeen ja kierrätä metallijätteen mukana.

3 tilannetta, joissa voit välttää folion käyttöä:

  • Eväät 👉 Pakkaa eväät eväsrasiaan tai voipaperiin.
  • Jääkaappi

    👉 Peitä kulhot lautasella tai muovikannella.

  • Pakastin

    👉 Käytä uudelleenkäytettäviä pakastusrasioita.

4. Ota kassi mukaan

Ota kauppaan aina oma kassi mukaan ja pidä käsilaukuissa mukana kesto­kasseja, jotta kaupasta ei tarvitse ostaa uutta muovi­kassia joka kerta. Käytä muovisia hedelmäpusseja harkiten ja vaihda ne mieluiten kestopusseihin, joita voi käyttää aina uudestaan.

© iStock

5. Kieltäydy mainoksista

Jos postiluukusta putoilevat mainokset ja ilmaisjakelulehdet päätyvät enimmäkseen suoraan kierrätyspaperikoriin, kannattaa oveen laittaa suosiolla ilmaisjakelut kieltävä ilmoitus. Näin säästyt paperiroskalta, etkä tule myöskään mainosten houkuttelemana ostaneeksi asioita, joita et tarvitse – ekoteko sekin!

6. Sulata jääkaapissa

Kun sulatat pakasteet jääkaapissa, säästät samalla jääkapin virtaa, kun pakasteet viilentä­vät jääkaapin lämpötilaa. Samalla pakasteiden laatu säilyy parempana, kun ne saavat sulaa hitaasti. Laita pakasteet sulamaan astioissa, jotta niistä ei tipu nestettä.

7. Älä heitä rahaa biojätteeseen

Luonnonvarakeskuksen mukaan kotitalouksiin ­ostetusta ruoasta noin kuusi prosenttia päätyy roskiin, ja kotitalouksien ruokahävikki on vuosittain 20–25 kg henkeä kohti. Noin 30 prosenttia hävikistä koostuu hedelmistä ja kasviksista. Hävikin minimoimiseksi ruokaa kannattaa ostaa vain tarpeen mukaan, ei isoja "säästösatseja" kerralla, vaikka halvalla saisi, sekä syödä suosiolla kaikki jämätkin. Hieman jo nahistuneet kasvikset voi vielä hyvin käyttää pataruoissa tai sosekeitoissa.

Hehkeimmät hetkensä ohittaneet marjat voi surauttaa tehosekoittimessa herkullisiin smoothieihin ja pirtelöihin. Jos marttahenkeä löytyy, marjat voi myös keittää hilloksi.

Banaania jäätelön päällä

HEITÄTKÖ HIEMAN RUSKEIKSI PÄÄSSEET BANAANIT ROSKIIN? SEIS! Sekoita pakastetuista banaanisiivuista, maapähkinä­voista ja maitotilkasta jäädykettä.

© iStock

8. Pese vain täysiä koneellisia

Kun hyödynnät pesukoneen koko pesukapasiteettia, säästät sekä vettä että energiaa. Sama koskee toki myös astianpesukonetta. Laitteiden käyttöohjeista voi tarkastaa, miten täyteen koneen voi ladata kussakin pesuohjelmassa.

Erilaisia pesuohjelmia kannattaa myös rohkeasti kokeilla sen sijaan, että käyttää aina samaa tuttua – ja pisintä – ohjelmaa. Vaatteille voi myös riittää vesipesun sijasta vain tuuletus, jos niissä ei ole tahroja. Hyvin likainen pyykki kannattaa kuitenkin pestä riittävän kuumassa lämpötilassa ja esikäsitellä tahrat esimerkiksi sappisaippualla.

9. Annostele pesuaineet oikein

Vaatteet, astiat ja kodin pinnat eivät tule sen puhtaammiksi, vaikka pesuainetta käyttäisi käyttö­ohjetta enemmän – sen sijaan liiasta pesuaineesta voi jäädä jäämiä pinnoille ja vaatteisiin. Pesuaineiden annostelu käyttöohjeen mukaan säästää sekä ympäristöä että rahaa ja takaa myös parhaan pesutuloksen.

Pesuaineita ostaessa kannattaa investoida mieluusti esimerkiksi Joutsenmerkillä tai EU-ympäristömerkillä varustettuihin tuotteisiin. Ne ovat ovat helppo tapa varmistaa, että tuote on tuoteryhmässään ympäristöystävällisimmästä päästä.

10. Oma vakikuppi, paras kuppi

Monilla työpaikoilla on vesi- ja kahviautomaattien käyttäjille tarjolla muovisia kertakäyttömukeja. Jos joka päivä käyttää yhden tai useamman kertakäyttömukin, siitä kertyy vuoden mittaan jo melkoinen määrä muovia.

Simppeli ratkaisu on tuoda kotoa oma muki, jonka voi pestä aina käytön jälkeen, ja välttää kertakäyttöastioiden käyttöä aina, kun oman astian käyttöön on edellytykset – eli juoksevaa vettä ja pesuainetta.

Muovia meressä

LUOVU MUOVIMUKEISTA 70 % meriin kertyneistä roskista muodostuu kertakäyttöisistä muovituotteista, kuten vanupuikoista, aterimista ja pilleistä.

© iStock