Ehkäise kivuliaat jalkaongelmat

Jalkavaivat voivat pilata liikunnan ilon ja tehdä arjesta tuskallisen ja vaikean. Kerromme viiden yleisen jalkaongelman ensioireista ja vaivojen ehkäisystä.

Ellei ongelmia voi kokonaan välttää, jalkavaivoihin kannattaa puuttua heti ensioireiden ilmaantuessa jo ennen kuin ongelmat äityvät pahoiksi. Vaivoja voi pyrkiä välttämään huolehtimalla jalkojensa terveydestä riittävän tilavilla jalkineilla, pitämällä huolta jalkojen lihaksistosta jumppaamalla ja venyttelemällä sekä huolehtimalla jalan oikeasta asennosta oikeanlaisilla jalkineilla.

Madaltuneet jalkaholvit voiva jo sinänsä aiheuttaa kipua kävellessä ja juostessa, minkä lisäksi tila altistaa muille jalkaongelmille.

Mistä vaiva voi johtua? Liian kapeat jalkineet ja heikot jalkaterän lihakset. Etenkin liian kapeat ja korkeakorkoiset kengät rasittavat jalan etuosaa erityisen paljon.

Ensioireet: Kovettumat ja liikavarpaat keskellä päkiän alla. Koko päkiän kivuliaisuus.

Mikä avuksi? Kengät, joissa jalalle on riittävästi tilaa. Varpaiden ja jalan etuosan vahvistaminen jumppaamalla. Virheasentoa voi hidastaa pahenemasta erikoispohjallisilla, joissa on tuki päkiän alla.

2. Vaivaisenluu (Hallux valgus)

Vaivaisenluu on isovarpaan tyviluun ja jalkapöydänluun välisen nivelen virheasento, jossa isovarvas kääntyy kohti muita varpaita ja nivelen reunaan muodostuu kova, punoittava, usein kipeä kyhmy.

Mistä vaiva voi johtua? Vaivaisenluu johtuu usein synnynnäisistä tekijöistä tai jalan ylipronaatiosta. Kapeakärkisten ja korkeakorkoisten kenkien käyttö altistaa vaivaisenluun syntymiselle, jos jalassa on rakenteellista tai toiminnallista vikaa.

Ensioireet: Isovarvas kääntyy kohti muita varpaita vaikka olisit paljain jaloin. Peukalovarpaan tyveen jalan sisäsyrjään syntyy kovettuma ja kohtaan koskee.

Mitä voi tehdä? Oireita voi lievittää käyttämällä etuosastaan riittävän tilavia kenkiä ja käyttämällä kipulääkkeitä. Kyhmyn voi suojata paineelta silikonisilla varvastuilla. Virheasentoa voi hidastaa pahenemasta erikoispohjallisilla.

LUE MYOS: Vaivaisenluut – lievitystä kipuun

3. Vasara-, nuija- ja koukkuvarvas

Vasaravarpaita kutsutaan eri nimillä sen mukaan, mitkä nivelet ovat koukussa ja mihin suuntaan.

Mistä vaiva voi johtua? Ahtaiden, korkeakorkoisten ja liian kapeakärkisten kenkien käyttö voi aiheuttaa varpaiden virheasentoja. Vasaravarvas voi syntyä myös vaivaisenluun seurauksena, jos peukalovarvas painuu seuraavan varpaan alle. Syynä voi olla myös kaarijalka tai se, että toinen varvas on peukalovarvasta pidempi tai jalkaterän epätasapaino ja nilkan kiertyminen sisäänpäin.

Ensioireet: Varvas ei oikene. Kovettuma varpaan korkeimmalla kohdalla. Arkuus.

Mitä voi tehdä? Kipua voi lievittää silikonisilla varpaanoikaisijoilla ja tukipohjallisilla sekä riittävän tilavilla jalkineilla.

4. Kantakalvon tulehdus, kantapiikki (plantaarifaskiitti)

Jalkapohjan kalvojänteen kiinnitysalueen tulehduksen syytä ei tarkkaan tiedetä. Se on yleisempi seisomatyötä tekevillä, ylipainoisilla ja miehillä.

LUE MYÖS: Mikä plantaarifaskiitti on?

Mistä vaiva voi johtua? Sisään kiertyvä nilkka(ylipronaatio), pohjelihaksen kireys tai laskeutunut jalkaholvi altistavat kantakalvon tulehdukselle.

Ensioireet: Pistävä kipu kantapään sisäsyrjässä etenkin liikkeelle lähtiessä.

Mitä voi tehdä? Erikoispohjallisilla korjataan jalkaterän virheasento, jolloin kiputilan syy poistuu. Kantakalvoa ja pohjelihasta voi venytellä ja kipeään kohtaan voidaan antaa fysikaalista hoitoa tai kortisoniruiskeita.

Urheillessa on erityisen tärkeää, että jalkineissa on erityisen hyvä iskunvaimennus.

LUE MYÖS: Mitä jalkasieni on?

5. Jäykkä isovarvas (Hallux rigidus)

Jäykkä isovarvas johtuu isovarpaan ja jalkapöydän välisen nivelen kulumasta (Hallux limitus), joka on edennyt niin pitkälle, että nivel on "jäätynyt".

Mistä vaiva voi johtua?
Jalan ja isovarpaan toiminnalliset ja rakennevirheet voivat johtaa nivelen kulumiseen. Mm. madaltuneet jalkaholvit ja ylipronaatio altistavat Hallux rigidukselle. Ongelmaan voi olla myös perinnöllinen taipumus.

Ensioireet: Kipua ja jäykkyyttä isovarpaassa kävellessä, seistessä, varvasta taivuttaessa jne.

Mitä voi tehdä? Vaivaa voi helpottaa kengillä, joiden pohja ei taivu, tilavilla, matalakorkoisilla jalkineilla, erikoispohjallisilla, fysikaalisilla hoidoilla jne. Hoito leikkauksella.