Tiedätkö, mihin aikaan sinun OIKEASTI kannattaisi mennä nukkumaan?
Jos haluaa herätä levänneenä, ei ole aivan sama, mihin aikaan uni tulee. Lue, milloin sinun kannattaisi uinahtaa, jos haluat saada parhaan hyödyn yöunista.
Jos haluaa herätä levänneenä, ei ole aivan sama, mihin aikaan uni tulee. Lue, milloin sinun kannattaisi uinahtaa, jos haluat saada parhaan hyödyn yöunista.
Vaatii välillä melkoista tahdonvoimaa jättää illalla elokuva kesken tai vielä viimeiset somepäivitykset lukematta, jotta ehtisi ajoissa nukkumaan. Jos haluaa kuitenkin herätä virkeänä ja levänneenä, pitää nukkumaanmenoajoista pitää jämptisti kiinni.
Vällyjen väliin kannattaa siirtyä nimittäin juuri oikeaan aikaan, ja tämä ajankohta riippuu siitä, mihin aikaan aikoo aamulla nousta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että nukkumaanmenoaika pitäisi olla tasan kahdeksan tuntia ennen herätyskellon soittoa.
Uni koostuu nimittäin useista sykleistä, joihin kuuluu sekä vilke- eli REM-unta että muuta, NREM-unta. REM on lyhenne sanoista Rapid Eye Movement, joka viittaa silmien pieniin, nopeisiin liikkeisiin tämän univaiheen aikana, jotka viittaavat unien näkemiseen. Tällöin monet aivojen osat ovat varsin aktiivisia samalla kun keho nukkuu.
Yön aikana käydään läpi noin viisi unisykliä, joista kukin kestään noin 90 minuuttia. Kesken unisyklin heräävällä olo voi pöpperöinen, joten ihanteellisinta olisi ajoittaa unet niin, että sekä nukkumaanmeno että herääminen osuvat sopivaan unen vaiheeseen.
Univaihematematiikan mukaan 6.30 heräävälle ihanteellisimmat nukahtamisajat ovat klo 22.46 ja 00.16. Jos kello on soittamassa tasan seitsemältä aamulla, uneen kannattaisi vaipua klo 23.16 tai 00.46.
Tällä unilaskurilla voi kokeilla selvittää, mihin aikaan kannattaisi uinahtaa, jos mielii herätä pirteänä ja levänneenä. Laskuriin syötetään heräämisaika, ja se kertoo parhaat nukkumaanmenoajat.
Hyvää yötä!