Sopisiko painopeitto sinulle?

Mitä hyötyä painopeitosta on ja sopisiko painopeitto sinulle? Vastaus löytyy tästä.

Hymyilevä nainen ja peitto, painopeitto

PAINOPEITTO rauhoittaa mukavasti.

© wichmann+bendtsen

Painopeittoja käytettiin aiemmin terapiavälineinä autismin ja ADHD:n oireiden helpottamiseen, mutta viime vuosina ne ovat levinneet paljon laajempaan käyttöön. Kun nukkuu tavallista paljon painavamman peiton alla, on kuin nukkuisi turvallisessa sylissä. Se tuottaa turvallisuuden tunnetta, ja siitä voi olla apua varsinkin ahdistuksesta tai stressistä kärsiville.

LUE MYÖS: Diagnosoimaton ADHD vaikeuttaa elämää

Painopeitot ovat kuitenkin muuttuneet yhä enemmän terapeuttisista apuvälineistä kaiken kansan hyvän olon tuotteiksi ja löytäneet uusia käyttäjiä niiden joukosta, jotka kaipaavat lähinnä vain rauhallisempia öitä ja laadukkaampaa unta. Painopeitoissa on lämmittävän vanun lisäksi painoa tuovina täytteinä esimerkiksi muovi-, lasi- tai mineraalikuulia, joissakin myös siemeniä.

Täytteet ommellaan erillisiin osioihin, jotta ne eivät valu vain peiton yhteen laitaan, eivätkä täytteet juuri pidä ääntä, vaikka peiton alla kääntyilee. Kuulatäytteisistä peitoista sanotaan, että niiden pistemäinen paine myös stimuloi aisteja ja parantaa kehotietoisuutta.

Painopeitto oman painon mukaan


Tärkein tekijä painopeiton valinnassa on sen paino: nyrkkisääntö on, että painopeiton pitäisi painaa noin 10 % käyttäjän painosta. Jos painat 60 kiloa, sinulle sopii siis 6 kilon peitto. Lisäksi on hyvä miettiä, kuinka lämpimän peiton haluaa, sillä painopeiton syleilyssä voi tulla kuuma

LUE MYÖS: Voiko kuukautisalushousut jalassa nukkua?

Sopiiko painopeitto kaikille?

Painopeitot sopivat useimmille, mutta jos olet raskaana tai kärsit hengitysvaikeuksista, kannattaa keskustella asiasta ensin terveydenhuoltohenkilökunnan kanssa. Painopeittoa ei suositella aivan pienille lapsille.