Koiran- ja kissanomistajat nukkuvat huonommin kuin muut

Riippumatta siitä oletko koiraihminen vai kissaihminen, yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan koiran- ja kissanomistajat nukkuvat muita huonommin. Varsinkin tietty lemmikki häiritsee yöunia!

Koira ja kissa sängyllä

UNI – Nelijalkaiset ystävät voivat olla syypäitä huonoihin yöuniin!

© iStock

Pitääkö sinun nousta keskellä yötä viemään koira ulos? Herättääkö kissa maukumalla keskellä yötä?

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan kissalla tai koiralla voi olla lukuisien hyvien terveysvaikutusten lisäksi myös yksi terveyttä heikentävä puoli: lemmikkisi voi heikentää yöuntasi.

Tutkimuksessa analysoitiin kaikkiaan 5 500 henkilön unitiedot, ja useat koiran- ja kissanomistajat ilmoittivat univaikeuksista ja huonosta unen laadusta.

TESTI: Vietkö itseltäsi unet?

Koiranomistajilla on enemmän uniongelmia

Tutkimuksen osallistujat arvioivat untaan eri tekijöiden perusteella, mm. 'nukahtamisvaikeuksia', 'kuorsausta' tai 'liian vähän unta'.

Koiranomistajilla oli enemmän erilaisia univaikeuksia kuin kissanomistajilla. Osku siis häiritsee enemmän unta kuin Karvinen, vaikka kissat ovat yöllä aktiivisempia kuin koirat.

Lue myös: 5 hyvää syytä koiranpitoon

Tutkimus ei kuitenkaan osoita, johtuvatko ilmoitetut univaikeudet lemmikistä, vaan ainoastaan sen, että koiran- ja kissanomistajat ilmoittavat uniongelmista muita enemmän.

Lemmikkien terveyshyödyt on osoitettu useaan otteeseen lukuisissa tutkimuksissa. Tutkimusten mukaan esimerkiksi koiranomistajat liikkuvat muita enemmän ja kissanomistajat kuolevat muita harvemmin sydän- ja verisuonitauteihin.

Koiran- ja kissanomistajilla on osoitettu olevan myös parempi mielenterveys ja koronapandemian aikana vähemmän ahdistusta kuin muilla.