Tarvitseeko peittoja tuulettaa?

Vanhastaan on kehotettu viemään vuodevaatteet pakkaseen pölypunkkien vuoksi, mutta pölypunkit eivät enää ole Suomessa ongelma. Ei vuodevaatteiden tuulettamisesta silti haittaa ole!

Kuivausnarulla tuulessa heiluvia vuodevaatteita

VUODEVAATTEET - kannattaa tuulettaa raikkaiksi, niin on ihana pujahtaa illalla nukkumaan, mutta pölypunkkien takia sitä ei tarvitse tehdä.

© Jakob Helbig

Ah, pakkasessa tuuletettu peitto tuoksuu raikkaalta ja tuntuu ihanan ilmavalta!

Siinä sitten ovatkin tärkeimmät syyt tuulettaa peitteitä. Aiemmin niiden tuulettamista pakkasessa suositeltiin, jotta saataisiin vähennettyä suurina määrinä esiintyessään allergiaa aiheuttavia pölypunkkeja, mutta nykytiedon valossa se ei ole enää manner Suomessa tarpeellista.

Tuulettaminen toki poistaa kosteutta, jota pölypunkit tarvitsevat, mutta pölypunkkien ravinnokseen käyttämät kuolleet ihosolut eivät pelkästä pakkaseen viemisestä poistu eivätkä pölypunkit itse kuole ennen kuin täkkiä on pidetty vähintään 18 pakkasasteessa peräti kaksi vuorokautta.

Pölypunkkien määrä on suomalaiskodeissa vähentynyt 1960 luvulta lähtien niin paljon mm. kasvaneen asumisväljyyden, sängyissä ja vuodevaatteissa käytettyjen keinokuitujen sekä kuivan huoneilman vuoksi, ettei niistä enää tarvitse kantaa huolta.

Allergiaja astmaliiton tutkimuksessa vuonna 2018 yhdenkään kodin vuoteista ei löytynyt niin paljon pölypunkkeja, että niistä olisi terveyshaittaa edes pölypunkeille allergisille henkilöille.

NÄIN PIDÄT VUOTEEN PUHTAANA JA RAIKKAANA

Pese peitot,

tyynyt ja petauspatjat kerran vuodessa 60 asteessa.

Käytä kuivausrumpua,

niin tyynyt ja peitot kuivuvat varmasti ja täytteet levittyvät pesun jälkeen tasaisesti ja ilmavasti.

Vaihda lakanat parin viikon välein

ja tyynyliinat tarvittaessa useamminkin.

Vaikka pölypunkkeja ei nykyisin tarvitse enää pelätä,

vanhat ohjeet siitä, että vuode kannattaa tuulettaa ja tyynyt ja peitot pöyhiä ennen petaamista, pitävät yhä vuoteen miellyttävänä ja raikkaana.

Lähde: Allergiaja astmaliitto