Mitä tapahtuu, kun rakastuu
Oikeastaan rakastuminen koettelee aivoja, ei sydäntä. Se näkyy aivotoiminnassa ja voi vallata koko kehon. Lue, miksi!
Oikeastaan rakastuminen koettelee aivoja, ei sydäntä. Se näkyy aivotoiminnassa ja voi vallata koko kehon. Lue, miksi!
Linnut sirkuttavat, kukat kukkivat, ja kaikki on keväisen kaunista.
Keväällä rakkaudella on ihanteelliset olosuhteet syntyä. Amorin nuolen osuma voi tuntua sekä ihanalta, hämmentävältä että kauhealta yhtä aikaa. Jopa niin, ettet enää ole oma herrasi. Rakastuneen aivot muistuttavatkin tavallaan addiktiosta kärsivän aivoja.
Ohessa kerromme, mitä aivoissa tapahtuu, jotta ymmärtäisit miksi et saa nukutuksi, syödyksi tai keskitytyksi mihinkään, kun olet rakastunut.
Rakkauden kohteesta erossa oleminen voi aiheuttaa samantapaisia vieroitusoireita, mitä tupakoitsijat ja huumeiden käyttäjät kokevat, kuten surua, voimattomuutta ja keskittymiskyvyn puutetta. Tämä johtuu siitä, että rakastetun lähellä aivot tuottavat valtavasti mielihyvää aiheuttavaa dopamiinia, jota tekee mieli tavoitella.
Rakastuessa viestiaine serotoniinin määrä elimistössä laskee.
Se on mielialaan vaikuttava aine, joka vaikuttaa onnellisuuteen, hyvinvointiin, uneen ja ruokahaluun. Alhainen serotoniinitaso voi aiheuttaa pakkomielteitä ja pakko-oireista häiriötä (OCD), ja tutkijat arvelevat, että serotoniinitason muutoksen vuoksi sydämen valittua voi olla vaikea saada pois mielestä.
Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että rakastuneen veressä on merkittävä määrä stressihormoni kortisolia. Tämä saattaa selittää, miksi rakastuminen voi aiheuttaa kiivasta sydämensykettä, levottomuutta, kämmenten hikoamista, poskien punoitusta ja ruokahalun laskua. Kortisoli nimittäin saa kehon valmistautumaan pakenemiseen tai taisteluun.