Testi: Oletko miellyttäjä?

Oletko itse elämäsi ohjaimissa vai tuntuuko, että muut vetelevät naruista? Ihminen on laumaeläin, jolle on tärkeää pysyä muiden suosiossa. Joustavuudellakin on kuitenkin rajansa. Osaatko pitää puolesi vai uhraudutko muiden puolesta itsestäsi välittämättä? Testimme kertoo, olisiko jo aika oppia eroon liiasta miellyttämisestä.

Nainen asettaa muiden tarpeet omiensa edellle. Hän on miellyttäjä.

MIELLYTTÄJÄ – Joskus on hyvä panna muiden tarpeet omiensa edelle – mutta ei siinä määrin, että siitä tulee tapa ja että uhraat aina oman hyvinvointisi muiden eteen.

© iStock

Kun johonkin tehtävään haetaan vapaaehtoisia uurastajia, oli kyse vaikkapa työprojekteista tai pihatalkoiden muonituksesta, toisille kieltäytyminen on helpompaa kuin toisille. Siinä missä yhdelle ei tulisi mieleenkään uhrata aikaansa mihinkään, mistä ei heru itselle iloa tai ainakaan palkkiota, toinen on valmis auttamaan ja joustamaan oman ehtimisensä ja jaksamisensa rajoissa – ja sitten on vielä miellyttäjä, jonka käsi nousee lähes refleksinomaisesti ja suusta helähtää ”minä voin hoitaa”.

Miellyttäjälle on ominaista keskittyä muiden tarpeisiin ja toiveisiin omiensa kustannuksella. Hän panostaa niin tarmolla muiden palvelemiseen, tukemiseen ja huomioimiseen, että muiden ilahduttamisesta on tullut lähestulkoon hänen toimintansa käyttövoima. Miellyttäjän sisäisen logiikan mukaan hän tällä tavoin myös varmistaa saavansa vastineeksi muilta rakkautta ja hyväksyntää. Tässä logiikassa piilee kuitenkin perustavanlaatuinen väärinkäsitys.

”Miellyttäjän ajattelun mukaan muiden auttaminen tekee hänestä hyvän ihmisen. Tämä ei oikeasti pidä paikkaansa. Se, että aina antaa muille sen, mitä nämä kulloinkin haluavat, ei ole hyvyyttä. Tällöin toimintaa ohjaavat huoli ja pelko, ei aito hyväsydämisyys”, psykologi Lise August kertoo.

Jos sinua kiinnostaa, missä määrin olet itse miellyttämiseen taipuvainen, kokeile testiämme. Tulokset antavat osviittaa siitä, olisiko omaa ajattelua ja toimintaa syytä muuttaa. Koskaan ei nimittäin ole myöhäistä opetella eroon liiasta miellyttämisestä ja kehittyä ihmiseksi, joka osaa kuunnella muita, mutta ei samalla kuitenkaan lyö itseään laimin. Omien rajojen vetäminen ja kunnioittaminen on lopulta palvelus paitsi itselle, myös muille.

Olet löytänyt hyvän tasapainon omien tarpeidesi ja muiden miellyttämisen välillä

Älä pelkää joustaa tarvittaessa
On hyvin arvokasta, että pystyt tarvittaessa vaihtamaan miellyttäjävaihteen päälle. Siinä ei ole mitään pahaa tai yliuhrautuvaista, että laittaa omat tarpeensa syrjään joskus, kun kokee, että se todella on tarpeen.

Pohdi käytöstäsi erikoistilanteissa
Osaat lähtökohtaisesti terveellä tavalla pitää tasapainon omien ja muiden tarpeiden välillä. On silti hyödyksi tarkastella omaa toimintaa myös paineen alla, sillä sellaisissa tilanteissa oman toiminnan hallinta voi kärsiä. Jotkut alkavat tällöin joustaa ja miellyttää muita, toiset taas piittaavat muista entistä vähemmän.

Anna tilaa myös muille
Jos pistesaldosi lähentelee vähimmäismäärää, voi olla hyödyksi opetella miellyttämään muita enemmänkin ja muistaa välillä kysyä, miten läheisilläsi menee. Terve miellyttäminen vahvistaa suhteita läheisiisi.

Olet hyvä miellyttämään muita

Epämukava tunne helpottaa kyllä
Kun seuraavan kerran suostut johonkin, mikä ei oikeasti huvittaisi, vain koska toisen torjuminen tuntuu fyysisestikin pahalta, muista, että epämukava tunne ei ole ikuinen. Sillä on alku, huipentuma – ja loppu. Vaikka kurkkua kuristaa, tunne hellittää kyllä lopulta.

Tulkitse epämukavuus myönteisesti
Kuuntele fyysisiä tuntemuksiasi, vaikka ne eivät miellyttäviä olekaan. Huono omatunto pettymyksen tuottamisesta kertoo vain siitä, että tunnistat tunteesi, eikä sitä tarvitse torjua. Se, että osaamme tulkita tunteemme, auttaa myös hyväksymään ne.

Siirrä fokus omaan itseesi
Olet mestari havaitsemaan toisten tarpeita ja tunteita, mutta koeta välillä huomioida omia ajatuksiasi ja tunteitasi. Vaienna muiden äänet mielestäsi ja keskity siihen, mitä itse toivot ja haluat.

Uhraat itseäsi liiaksikin

Kuuntele kehoasi ja tunteitasi
Jos itsekunnioituksesi perustuu siihen, että täytät muiden odotuksia, siihen on tultava muutos. Pysähdy pitkin päivää kuulostelemaan kehoasi ja tunteitasi. Sen sijaan, että pohdit, mitä muut sinulta toivovat, keskity siihen, mitä itse kaipaat juuri sillä hetkellä.

Palkinto odottaa
Yritä nähdä nykyhetkeä pidemmälle – miellyttämisestä pois opettelu on vaikeaa mutta taatusti kaiken vaivan arvoista. Se vapauttaa valtavasti aikaa ja energiaa, jonka voit käyttää asioihin, joista nautit, ja ihmisiin, jotka ovat sinulle tärkeitä.

Myös lähipiiri hyötyy
Kun muutat omaa toimintaasi, se voi heijastua myös lähipiiriisi ja aiheuttaa eräänlaisen ketjureaktion. Jos sinulla on esimerkiksi hyvin dominoiva ystävä, on myös hänelle terveellistä opetella antamaan sinulle tilaa, kun osallistut jämäkämmin keskusteluihin ja päätöksiin – se on arvokas oppitunti muiden kunnioittamisesta ja kuuntelemisesta. Miellyttämisen lopettaminen on siis kaikkea muuta kuin itsekästä.

Asiantuntija: L. August, psykologi