Onko normaalia, että muiden maiskutus on tehdä hulluksi?

Etkö tahdo kestää toisten ihmisten aiheuttamia ääniä, kuten maiskutusta tai kuorsausta? Saatat kärsiä misofoniasta.

Huolestunut nainen

VETÄYDYTKÖ OMIIN OLOIHISI? Jos äänet häiritsevät sinua niin paljon, että se vaikuttaa jo sosiaaliseen elämääsi, on syytä tehdä asialle jotakin.

© iStock

Useimpia ihmisiä ärsyttää, jos joku maiskuttaa äänekkäästi tai kumppani kuorsaa kuin höyryveturi, mutta on ihmisiä, joille aivan tavalliset syömisen tai hengittämisen äänet voivat aiheuttaa suoranaisen inho- tai pakoreaktion. Tilaa, jossa monet aivan ”viattomat” ääni- tai näköärsykkeet aiheuttavat poikkeuksellisen vahvoja reaktioita, kutsutaan misofoniaksi.

Misofonian syitä ei tunneta kovin hyvin, mutta se tiedetään, että ärsykkeinä toimivat äänet aiheuttavat aivoissa hälytystilan. Misofoniaa ilmene keskimääräistä useammin ihmisillä, joilla on pakkoneurooseja tai tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöitä.

Misofonia voi tehdä muiden kanssa olemisesta vaikeaa, joten jos sitä epäilee, kannattaa hakeutua hoitoon, ennen kuin erakoituu täydellisesti muista ihmisistä.

Kärsijälle
Hanki apua. Misofoniaa voi hoitaa esimerkiksi käyttäytymisterapialla, jossa altistutaan ja totutellaan vähitellen kontrolloiduissa olosuhteissa epämukavuutta aiheuttaviin ääniin. Myös lääkitys voi auttaa äärimmäisissä tapauksissa.

Lähimmäiselle
Keskustelkaa asiasta, jotta opitte ymmärtämään sitä. Kohtaa kärsijä avoimesti ja empaattisesti, sillä tilanne ei ole hänen syytään eikä hän nauti siitä. Tarjoudu auttamaan avun hankkimisessa.

Lähde: Aarhusin yliopiston kliinisen lääketieteen professori P. Thomsen

Kuntoa ja kiinteyttä KUNTO PLUSsalta!

KUNTO PLUSsan tärkein tavoite on tehdä terveellisestä elämäntavasta helppo. Nettisisältömme ja sovelluksemme tarjoavat tiedot ja välineet, joilla tarveellinen elämäntapa sujuu mutkattomasti. Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.

Sivustossa ja sovelluksessa mm:

  • Yli sata 5–40 min treenivideota
  • Kuunneltavat juoksuohjelmat myös vasta-alkajille
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla

KUNTO PLUSsan digitilaus – tutustu täältä!


Newsletter background