1. Hyvät ystävät lisäävät onnellisuutta
Yleisen onnentunteen kannalta on erittäin tärkeää, että ihmisellä on joku, joka tukee vaikeina aikoina. Yhdistyneiden Kansakuntien vuosittaista onnellisuusindeksiä laskettaessa yksi kysymyksistä kuuluu: ”Onko sinulla ystäviä tai sukulaisia, jotka voivat ja haluavat auttaa sinua milloin tahansa apua tarvitsetkin?”
2. Terveet ihmiset ovat myös onnellisia
Pitkä elämä ei automaattisesti tarkoita hyvää elämää, mutta keskimääräinen eliniän pituus kertoo kuitenkin jotain kansalaisten terveydestä. Hyvä terveys puolestaan on olennainen osa onnellisuutta.
3. Ystävällisyys vie pitemmälle
Ihmiset luulevat usein, että onnellisemmaksi tullakseen on oltava hyvä myös itselleen, mutta todellisuudessa ystävällinen pitäisikin olla muille. Ainakin maan yleistä onnellisuustasoa nostaa se, jos kansalaiset osallistuvat esimerkiksi vapaaehtoistoimintaan.
4. Vapaus on tarpeellista
Vaikka asiaa ei usein tule ajatelleeksi, Pohjoismaissa on mahdollisuus äänestää ketä haluaa, sanoa, mitä haluaa, kokoontua kenen kanssa haluaa ja mennä minne haluaa, millä varmasti on merkitystä onnellisuuden tunteen synnyssä.
5. Luottamus lisää
turvallisuutta
Korruptoituneissa maissa asuvat kärsivät turvattomuuden tunteesta myös yksityiselämässään. Jos taas korruption määrä maassa on vähäistä, silloin on myös todennäköistä, että maa kuuluu maailman onnellisimpien maiden listan kärkipäähän.
6. Raha tuo onnea, mutta rikkaus ei
Aitoja ystäviä ei voi ostaa rahalla, mutta pienen palan onnea raha kyllä voi tuoda. Kunkin maan bruttokansantuote on nimittäin tärkeä tekijä, kun maan keskimääräistä onnellisuuden tasoa määritellään.
Rahan ja onnellisuuden välillä on tutkitusti tietty riippuvuussuhde, mutta vain niin kauan kunnes rahaa on riittävästi kaikkien perustarpeiden tyydyttämiseen. Rikkaimmat eivät siis ole onnellisimpia, mutta rahan tuomalla turvallisuuden tunteella on onnellisuudessa merkittävä rooli.
Lähde: World Happiness Report 2019
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 4/2020.