6 onnellisuuteen vaikuttavaa tekijää

Onnellisuutta ei ratkaise vain henkilökohtainen elämäntilanne, vaan muutkin asiat vaikuttavat. Niitä tutkijat tarkastelevat eri maiden onnellisuutta arvioidessaan.

Kaksi naista hymyilee ja kilistää laseja

PERHE JA HYVÄT YSTÄVÄT vaikuttavat ihmisen onnellisuuteen, sillä ihmisellä on tärkeää olla läheisiä ihmissuhteita.

© iStock

Onko jokainen todellakin oman onnensa seppä? Tutkimusten mukaan onnellisuuteen vaikuttavat monet eri tekijät, jotka eivät kaikki riipu ihmisestä itsestään.

1. Hyvät ystävät lisäävät onnellisuutta

Yleisen onnentunteen kannalta on erittäin tärkeää, että ihmisellä on joku, joka tukee vaikeina aikoina. Yhdistyneiden Kansakuntien vuosittaista onnellisuusindeksiä laskettaessa yksi kysymyksistä kuuluu: ”Onko sinulla ystäviä tai sukulaisia, jotka voivat ja haluavat auttaa sinua milloin tahansa apua tarvitsetkin?”

LUE MYÖS: Testi: Oletko introvertti vai ekstrovertti?

2. Terveet ihmiset ovat myös onnellisia

Pitkä elämä ei automaattisesti tarkoita hyvää elämää, mutta keskimääräinen eliniän pituus kertoo kuitenkin jotain kansalaisten terveydestä. Hyvä terveys puolestaan on olennainen osa onnellisuutta.

3. Ystävällisyys vie pitemmälle

Ihmiset luulevat usein, että onnellisemmaksi tullakseen on oltava hyvä myös itselleen, mutta todellisuudessa ystävällinen pitäisikin olla muille. Ainakin maan yleistä onnellisuustasoa nostaa se, jos kansalaiset osallistuvat esimerkiksi vapaaehtoistoimintaan.

4. Vapaus on tarpeellista

Vaikka asiaa ei usein tule ajatelleeksi, Pohjoismaissa on mahdollisuus äänestää ketä haluaa, sanoa, mitä haluaa, kokoontua kenen kanssa haluaa ja mennä minne haluaa, millä varmasti on merkitystä onnellisuuden tunteen synnyssä.

5. Luottamus lisää turvallisuutta

Korruptoituneissa maissa asuvat kärsivät turvattomuuden tunteesta myös yksityiselämässään. Jos taas korruption määrä maassa on vähäistä, silloin on myös todennäköistä, että maa kuuluu maailman onnellisimpien maiden listan kärkipäähän.

6. Raha tuo onnea, mutta rikkaus ei

Aitoja ystäviä ei voi ostaa rahalla, mutta pienen palan onnea raha kyllä voi tuoda. Kunkin maan bruttokansantuote on nimittäin tärkeä tekijä, kun maan keskimääräistä onnellisuuden tasoa määritellään.

Rahan ja onnellisuuden välillä on tutkitusti tietty riippuvuussuhde, mutta vain niin kauan kunnes rahaa on riittävästi kaikkien perustarpeiden tyydyttämiseen. Rikkaimmat eivät siis ole onnellisimpia, mutta rahan tuomalla turvallisuuden tunteella on onnellisuudessa merkittävä rooli.

Lähde: World Happiness Report 2019

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 4/2020.