Tee testi: Onko sinulla OCD-oireita?

Tarkistatko useampaan otteeseen, että uuni on pois päätä? Pesetkö käsiäsi jatkuvasti? Kuulostaako tutulta? Testaa, onko sinulla OCD-oireita.

Sainen siivoaa pakkomielteisesti

PAKKOAJATUKSET – Kaikilla on toisinaan ajatuksia, että jotakin vain täytyy tehdä, vaikka se ei käykään järkeen. Jos pakottavia asioita alkaa kertyä, ja ne alkavat häiritä elämää, oireisiin on syytä puuttua.

© iStock

Ei saa astua suojatien viivojen reunoille. Varmaan jokainen on ainakin lapsena kokeillut olla astumatta reunoille. Se on aivan luonnollista ja kaikille tuttua, ja idean hylkää, kun se alkaa olla hankalaa.

Jos tavasta ei voi päästää irti ja asian merkitys kasvaa suhteettoman suureksi, kyseessä on pakko-oire. Pakko-oireessa tavalliselle asialle syntyy merkitys, jolle ei ole mitään perustetta, kuten se, että tapahtuu jotain pahaa, jos astut reunan päälle. Sen vuoksi täytyy keksiä tapoja olla astumatta reunoille. Kun pakkoajatukset saavat suhteettoman suuren merkityksen, puhutaan pakko-oireisesta häiriöstä, OCD:stäa.

Jos kiinnostaa tietää, onko sinulla pakko-oireita, tee testi, joka kertoo, missä määrin niitä on, ja lue, mitä OCD:n parissa toimiva psykologi sanoo aiheesta. Lue myös pakko-oireiden kanssa ikänsä eläneen henkilön tarina.

Mitä eroa on pakkoajatuksilla ja pakkotoiminnoilla?

Ennen kuin teet testin, on hyvä ymmärtää, mitä eroa on pakkoajatuksilla ja pakkotoiminnoilla.

Pakkoajatukset

Pakkoajatukset eli obsessiot tai pakkomielteet ovat tahtomatta mieleen nousevia häiritseviä, ahdistavia tai epämiellyttäviä ajatuksia tai mielikuvia. Pakkoajatukset liittyvät usein likaantumisen tai tartunnan pelkoon tai aiheettomiin epäilyksiin.

Pakkotoiminnot

Pakkotoiminnot eli kompulsiot ovat pakonomaista käyttäytymistä ahdistuksen lievittämiseksi. Henkilö, jolla on pakko-oireita kokee, että ellei hän suorita pakkotoimintojaan, tapahtuu jotain pahaa.

Pakkotoiminnon vastustaminen ahdistaa voimakkaasti. Toiminnon tai toimintosarjan suorittaminen helpottaa oloa pieneksi hetkeksi. Toiminnot voivat olla havaittavia, kuten käsien pesu tai järjestely tai tarkistukset, tai näkymättömiä, esim. asioiden laskemista.

Testi: Psykologikeskus Johansen & Kristoffersen