Milloin huolellisuus muuttuu pakko-oireiluksi?

Itse voi olla vaikea hahmottaa, missä normaalin huolehtimisen ja pakko-oireilun välinen raja kulkee. Jutustamme saat psykologin arvion siitä, milloin on aihetta huoleen.

Pakko-oireista kärsivä nainen pitelee päätään

Jos ajattelet pakonomaisesti jotakin sinua pelottavaa asiaa, saatat kärsiä pakko-oireista.

© iStock

”Muistinko varmasti sammuttaa hellan levyn? Pakko käydä tarkistamassa!” Kuulostaako tutulta? Vaikka kuulostaisi, niin se ei silti vielä tarkoita, että kyse olisi pakko-oireisesta häiriöstä, sillä monilla on tapoja, jotka saavat olon tuntumaan turvalliselta, ja se on ihan ok. Ratkaisevaa on se, kuinka paljon huomioita ne vaativat ja liittyykö niihin ahdistusta.

Mitä pakko-oireilulla tarkoitetaan?

Pakko-oireinen häiriö eli pakkoneuroosi liittyy johonkin itseä pelottavaan asiaan, vaikkapa hellan levystä syttyvään tulipaloon. Se on erittäin vahva, ahdistava tuntemus, joka voi pakottaa ihmisen esimerkiksi tarkistamaan hellan säätönupin asennon perusteellisesti useita kertoja peräkkäin, ja pakko-oireisen ajatukset pyörivät vääjäämättä koko ajan sen ympärillä, mitä kauheaa saattaisi tapahtua, jos levyn unohtaisi sammuttaa.

Pakko-oireista häiriötä esiintyy noin 2–3 prosentilla aikuisista. Alla on muutamia mahdollisen pakkoneuroosin merkkejä. Ota aina yhteyttä lääkäriin, jos epäilet, että sinulla on pakonomaista toimintaa tai ajattelua.

MAHDOLLISEN PAKKONEUROOSIN MERKKEJÄ

  • Reagoit paljon muita voimakkaammin mahdollisesti vaarallisiin tilanteisiin.

  • Ahdistut, jos et pysty suorittamaan rituaalejasi.

  • Ajattelet pelkäämääsi asiaa pitkin päivää.

  • Tarvitset yhä vahvempaa rauhoittelua. Ei esimerkiksi enää riitä, että näet hellan levyn säätimen nollassa, vaan sinun on fyysisesti tunnusteltava säädintä.

Pakkoneurooseja hoidetaan esimerkiksi kognitiivisella terapialla. On sitä parempi, mitä aiemmin hakeutuu hoitoon.

Asiantuntija: Psykologi T. Laursen

No nyt on yksinkertaista elää terveellisesti!

KUNTO PLUSsan keskeisin tavoite on tehdä terveellisistä elämäntavoista helppoja toteuttaa. Tätä tavoitetta silmälläpitäen olemme uudistaneet nettitarjontamme niin, että se sisältää välineet ja kannustusta hyvinvointia edistävään elämäntapaan nyt ja aina.
Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.
Tutustu uuteen KUNTO PLUSsaan

  • 10–30 min treenivideot
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla
  • Suosikit kätevästi saataville omalle sivulle

Juuri nyt: Kokeile 30 vrk ilmaiseksi


Newsletter background