Tutkimus: Mikroaaltouuni voi olla bakteeripesä
Puhdistat varmaankin päivittäin keittiön työtason ja lieden – mutta miten on mikroaaltouunin laita? Tämän artikkelin luettuasi pidät jatkossa taatusti senkin puhtaana.
Puhdistat varmaankin päivittäin keittiön työtason ja lieden – mutta miten on mikroaaltouunin laita? Tämän artikkelin luettuasi pidät jatkossa taatusti senkin puhtaana.
Pling! Niin lämpenivät taas eilisen ruoan tähteet mikroaaltouunissa vain parissa minuutissa.
Nopean lämmityksen salaisuus ovat sähkömagneettinen säteily eli mikroaallot, jotka saavat ruoan vesimolekyylit liikkumaan nopeammin ja näin kuumenemaan.
Lue myös: Airfryer – tarpeellinen vai turhake?
Kun ruokaa lämmitetään nopeasti ja suurella teholla, voisi kuvitella, että samalla myös mikroaaltouunissa mahdollisesti majailevat bakteerit pääsisivät hengestään. Näin ei uuden tutkimuksen mukaan kuitenkaan valitettavasti ole.
Tuoreessa espanjalaistutkimuksessa käytiin läpi 30 mikroaaltouunia – 10 tavallista kotikäytössä olevaa mikroa, 10 mikrobiologisen laboratorion mikroa ja 10 yhteiskäytössä, esimerkiksi toimistoympäristössä, olevaa mikroa.
Lue myös: Metatyö – arjen reilu työnjako on parasta parisuhteelle
Mikroista löytyi 747 eri bakteerisuvun edustajia. Kotikäytössä olevista mikroista löytyi muun muassa useita tauteja aiheuttavia bakteereita, kuten klebsiella-bakteereita, joita esiintyy useimpien ihmisten suolistossa.
Klebsiella on vaarallinen etenkin henkilöille, joiden immuunipuolustus on heikentynyt, ja se voi aiheuttaa muun muassa keuhkokuumetta ja pahimmassa tapauksessa verenmyrkytyksen.
Tutkijat kertoivat kuitenkin NewScientist-lehdessä, että löydöksistä huolimatta mikroaaltouunit eivät aiheuta sinänsä suurempaa terveysriskiä kuin muutkaan keittiön pinnat – mikro kannattaa vain pitää puhtaana samaan tapaan kuin muukin keittiö.
Lue myös: Listeria – näin voit välttää tartuntaa