Eroon sähköisistä hiuksista

Saatko omia hiuksiasi käsitellessäsi sähköiskuja? Hiukset ritisevät, sähisevät ja lentävät. Kylmä ja kuiva ilma tekee hiuksista sähköiset. Onneksi tähänkin pulmaan löytyy apu.

Nainen jolla on sähköiset hiukset

10 HYVÄÄ NEUVOA hiusten sähköisyyden vähentämiseen.

© iStock

Tänään on hyvä hiuspäivä: kampaus on onnistunut ja olet valmis juhliin. Äkkiä hienot kiharat kuitenkin lennähtävät levälleen, ja hiukset tuntuvat suorastaan rätisevän sähköä. Mitä tapahtui?

”Kun kappaleet hankautuvat toisiaan vasten, syntyy hankaussähköä, ja kun sähkövaraus voimistuu riittävästi. se purkautuu kipinöinä, pikkuruisina sähköiskuina ja 'lentävinä' hiuksina”, selittää Tanskan teknillisen yliopiston sähkötekniikan laitoksen professori Joachim Holbøll.

Jotkin materiaalit keräävät paremmin sähkövarausta kuin toiset, ja hiukset ovat tästä valitettavan hyvä esimerkki: kun hiukset hankautuvat toista materiaalia vasten, syntyvä hankaussähkö saa hiukset leijumaan.

Moni on saattanut kokea tämän vetäessään tekokuitupipon päästä talvisen lenkin jälkeen tai lapsena, kun hiuksia hangattiin ilmapalloon, jotta tukka nousisi kirjaimelliseesti pystyyn.

LUE MYÖS: Mietityttääkö ihokarvojen poisto kasvoista? 9 hyvää neuvoa karvanpoistoon

Sähinä seis

Kaikeksi onneksi hiusten sähköistymistä voi monin tavoin ehkäistä, sillä sen lisäksi että ilmiö tuntuu ikävältä, se myös sekoittaa hiukset.

Ja vaikka tukka jo lentäisikin kuin sähikäinen, tilanne on edelleen korjattavissa.

Harvenna pesukertoja

Shampoo poistaa rasvaa ja kuivattaa hiuksia, jolloin ne sähköistyvät.

Harjaa perusteellisesti

Käytä luonnonmateriaaleista tehtyä hiusharjaa ja harjaa hiukset perusteellisesti, jotta päänahan rasva leviää hiuksiin ja sitoo niihin kosteutta.

Kosteuta hiuksia

Tehokkaimpia tapoja ehkäistä hiusten sähköistymistä on huolehtia niiden kosteutuksesta. Hoitoaine estää hiusten luontaisen kosteuden karkaamista, mikä pitää myös sähköistymisen aisoissa.

Shampoopesun jälkeen on hyvä käyttää kosteuttavaa hoitoainetta, joka saa kernaasti sisältää hoitavia öljyjä, sillä ne sinetöivät kosteuden hiukseen. Hiuksia muotoiltaessa kannattaa valita hiuksiin jätettävä, hoitava muotoilutuote.

Pisteenä i:n päälle kampauksen voi viimeistellä kosteuttavalla, sähköisyyttä vähentävällä suihkeella.

Kuivata pyykki narulla

Vaatteiden sähköistymistä voi pyrkiä vähentämään kuivattamalla pyykit narulla kuivausrummun sijasta tai huuhteluaineilla, tosin kaikille kuiduille huuhteluaineet eivät sovi, eivätkä sähköisyyttä vähentävät aineet ole erityisen ekologisia.

Ei alkoholia

Vältä alkoholia sisältäviä hiustenhoitotuotteita, sillä alkoholi kuivattaa hiuksia.

Huonekasveja kotiin

Sisusta huonekasveilla! Kodin ilmankosteus paranee, ja se tekee hyvää myös hiuksille.

Vältä tekokuituja

Hiusten kosketusta tekokuituihin kannattaa pyrkiä välttämään. Esimerkiksi akryylihuivit, tekokuituja sisältävät pyyhkeet tai muoviset hiuspannat kannattaa ainakin talvella vaihtaa luonnonmateriaalista valmistettuihin vastaaviin tuotteisiin.

Ensiapua sähköisille hiuksille

Jos hiukset ovat jo sähköiset, näillä vinkeillä voit vielä yrittää pelastaa tilanteen.

Käytä öljyä tai vartalovoidetta

Käsiin voi hieraista hiukan öljyä tai vartalovoidetta ja vetää sitten sormet varovasti hiusten läpi.

Suihkaus kuivahoitoainetta

Hiuksiin tai hiusharjaan voi myös suhauttaa hoitoainesuihketta eli kuivahoitoainetta ennen hiusten harjaamista, tai suihkauksen voi kohdistaa pahiten sähköistyneeseen kohtaan.

Kostuta hiuksia

Myös sormien kostuttaminen vedellä ja sormien vetäminen hiusten läpi voi auttaa hiuksia asettumaan.