Kannattaako nipistää yöunista aikaa treenille?

Olen kahden pienen lapsen työssäkäyvä äiti. Lapset ovat päivähoidossa, mutta iltaisin en millään ehdi treenaamaan, vaikka kuinka haluaisin. Mitä ihmettä voisin tehdä?

Uni ei anna lainaa

Nukkumisesta EI KANNATA tinkiä ehtiäkseen treenata. Riittävä uni on terveydelle välttämätöntä, eikä unentarpeesta voi tehdä vaihtokauppoja.

Univaje laskee mielialaa, tekee kärsimättömäksi ja äkäiseksi, se heikentää muun muassa keskittymistä, muistia, suorituskykyä ja vastustuskykyä.

Ihanteellisessa maailmassa kaikilla pienten lasten vanhemmilla olisi mahdollisuus jäädä osittaiselle hoitovapaalle eli tehdä lyhyempää työpäivää silloin, kun lapset ovat pieniä, että ehtisi pitää huolta myös itsestään ja kunnostaan. Siitä olisi itse asiassa hyötyä myös työsuorituksille, mutta aina työajan lyhentäminen ei ole mahdollinen ratkaisu.

Onko mitään, mitä voisi karsia?

Unesta ei voi tinkiä, mutta onko mitään epäolennaista, jota voisi vähentää? Mieti, paljonko aikaa käytät televisiota katsellen tai netissä? Olisiko siinä karsimisen varaa? Ruutuaika ei ole elintärkeää, eikä passiivinen viihteen kulutus lisää sen paremmin elämisen laatua kuin onnellisuuttakaan.

Ota lapset mukaan

Kotona nököttämisen sijasta pienet lapset voi ottaa rattaisiin, ja isommat voivat pyöräillä, kun sinä juokset. Isommat lapset voivat yritää vastustella ja haluaisivat jäädä kotiin pelaamaan, mutta on myös pelejä, joissa juostaan zombeja pakoon tai metsästetään erilaisia öttiäisiä, ja niihin voit saada muksutkin innostumaan.

Mikään ei myöskään estä jumppaamasta olohuoneessa television ääressä. Treeniohjeita saat tämän sivuston Kotitreeni-osiosta.

Tässä vaiheessa vastausta varmaan tuntuu jo siltä, että "Helppo se on sanoa, kun ei ole minun tilallani ja minun tilanteessani". Niin onkin, mutta se ei poista sitä, etteikö olisi järkevää asettaa vuorokauden tunnit tärkeysjärjestykseen. Jos aikuiset eivät pysty löytämän liikunnalle aikaa, eivät sitä tule pystymään lapsetkaan kasvettuaan. Lastenkin on tärkeää oppia, että joskus on valittava hyödyllinen helpon sijasta.

Kävelemään

Kävelylenkit ovat myös mahdollisuus, johon lapset voi ottaa mukaan. Alakoululainenkin jaksaa tunnin lenkin ja pikkuiset saa rattaisiin. Yhteinen kävelylenkki tekee hyvää kaikille. Lapset saattavat valittaa tylsyyttä, mutta sen voi välttää esittelemällä lapsille asioita, joita nähdään kasveista koirarotuihin ja automerkkeihin.

Valitettavasti lapset oppivat helposti passiiviseksi ja haluavat tulla viihdytetyiksi tekemättä itse mitään viihtymisensä eteen. Jos vain saa lasten oman uteliaisuuden heräämään, lapset viihtyvät paljon paremmin.

Lapset rakastavat kilpailemista, ja "Kuka on ensin seuraavalla lyhtypylväällä", on varma suosikki. Anna lasten voittaa kaksi kolmannesta kisoista, mutta älä aina, niin mielenkiinto säilyy ja luonnekin lujittuu.