Voiko sidekudosten joustoa parantaa venyttelyllä?

Sidekudoksia ei saa pidennettyä venyttelyllä, mutta niiden joustavuutta voi parantaa venytyksillä ja harjoitteilla, jotka vähentävät myös kolotuksia ja kankeutta.

Nainen treenivaatteissa tekee sivuvenytystä askelkyykyssä.

SIDEKUDOKSELLA Faskioilla eli sidekudoksella on tärkeä rooli kehon liikkuvuudessa ja hyvinvoinnissa. Näitä kolmea faskiavenytystä voi tehdä missä vain.

© Thomas Dahl

Lihaksia, elimistön tukirakenteita ja elimiä yhdistävät ja sitovat sidekudok- set, faskiat, muodostuvat pääasiassa kollageenia ja elastiinia sisältävistä säikeistä ja soluvälinesteestä.

Myös rustot ja luukalvot ovat sidekudosta.

Sidekudoksia ei varsinaisesti voi venytellä pidemmiksi, mutta sidekudosverkostoja eli faskialinjoja venyttelemällä ja liikkuvutta ylläpitämällä voi kehittää sidekudoksen joustavuutta, sillä liike pitää sidekudokset kimmoisina.

Kimmoisa sidekudos tekee liikkeistä sulavia ja vaivattomia, kun taas liikkeen puute johtaa virheasentoihin, jäykkyyksiin, kireyksiin ja kipuihin.

Puhutaan faskiaketjuista, joissa kireys yhdessä kohdassa aiheuttaa virheasennon toisessa kohdassa. Esimerkiksi joogaasanoista löytyy paljon eri faskiaketjujen kireyksiä lievittäviä harjoitteita.

Sidekudoksia ja kalvorakenteita eli faskioita voi verrata puun oksiin: kuiva oksa napsahtaa helposti poikki, kun sen sijaan taipuisa ja tuore, elävä 3 nuori vesa, ei katkea taivuttamalla.

Samaan tapaan myös sidekudokset voivat kuivua ja haurastua muun muassa liian istumisen tai liian vähäisen liikunnan seurauksena. Keho mukautuu nopeasti siihen, että lihaksia ei käytetä, jolloin ne lyhenevät, sidekudokset kuivuvat ja keho tuntuu jäykältä ja kipeältä.

Liikunnalla ja venyttelyllä voi huolehtia siitä, että sidekudokset pysyvät hyvinvoivina.

Lue myös: Vasaravarvas – näin kipeitä koukkuvarpaita voi ehkäistä ja hoitaa

3 HYVÄÄ VENYTYSTÄ PALJON ISTUVALLE

NIVUSVENYTYS

Asetu jalkakyykkyyn etummainen polvi suorassa kulmassa ja taemman jalan polvi alustassa. Keinuta itseäsi hitaasti eteen niin, että tunnet venytyksen takimmaisen jalan etureidessä, nivusissa, vatsassa ja rinnassa. Toista toiselle puolelle.

SIVUVENYTYS

Jatka samassa asennossa ja nosta etummaisen jalan vastakkaisen puolen käsi pään yläpuolelle ja venytä pään yli toiselle puolelle niin, että koko kylki venyy kaulasta jalkoihin asti. Toista toiselle puolelle.

LONKKAVENYTYS

Polvitaipeisiin tulee kireyksiä paljosta istumi- sesta. Seiso jalat lantion levyisessä haara-asen- nossa. Työnnä peppua taakse ja taivu lantiosta eteen selkä ja sääret suorina pitäen kantapäät alustassa. Venytys tuntuu takareisissä ja lonkissa.

Asiantuntija: fysioterapeutti E. Solheim