Voiko sidekudosten joustoa parantaa venyttelyllä?
Sidekudoksia ei saa pidennettyä venyttelyllä, mutta niiden joustavuutta voi parantaa venytyksillä ja harjoitteilla, jotka vähentävät myös kolotuksia ja kankeutta.
Sidekudoksia ei saa pidennettyä venyttelyllä, mutta niiden joustavuutta voi parantaa venytyksillä ja harjoitteilla, jotka vähentävät myös kolotuksia ja kankeutta.
Lihaksia, elimistön tukirakenteita ja elimiä yhdistävät ja sitovat sidekudok- set, faskiat, muodostuvat pääasiassa kollageenia ja elastiinia sisältävistä säikeistä ja soluvälinesteestä.
Myös rustot ja luukalvot ovat sidekudosta.
Sidekudoksia ei varsinaisesti voi venytellä pidemmiksi, mutta sidekudosverkostoja eli faskialinjoja venyttelemällä ja liikkuvutta ylläpitämällä voi kehittää sidekudoksen joustavuutta, sillä liike pitää sidekudokset kimmoisina.
Kimmoisa sidekudos tekee liikkeistä sulavia ja vaivattomia, kun taas liikkeen puute johtaa virheasentoihin, jäykkyyksiin, kireyksiin ja kipuihin.
Puhutaan faskiaketjuista, joissa kireys yhdessä kohdassa aiheuttaa virheasennon toisessa kohdassa. Esimerkiksi joogaasanoista löytyy paljon eri faskiaketjujen kireyksiä lievittäviä harjoitteita.
Sidekudoksia ja kalvorakenteita eli faskioita voi verrata puun oksiin: kuiva oksa napsahtaa helposti poikki, kun sen sijaan taipuisa ja tuore, elävä 3 nuori vesa, ei katkea taivuttamalla.
Samaan tapaan myös sidekudokset voivat kuivua ja haurastua muun muassa liian istumisen tai liian vähäisen liikunnan seurauksena. Keho mukautuu nopeasti siihen, että lihaksia ei käytetä, jolloin ne lyhenevät, sidekudokset kuivuvat ja keho tuntuu jäykältä ja kipeältä.
Liikunnalla ja venyttelyllä voi huolehtia siitä, että sidekudokset pysyvät hyvinvoivina.
Lue myös: Vasaravarvas – näin kipeitä koukkuvarpaita voi ehkäistä ja hoitaa
Asiantuntija: fysioterapeutti E. Solheim