Uusi tutkimus: Jätä voi – ja elät pidempään

Uusi tutkimus osoittaa, että jos vaihdat voin kasvipohjaiseen rasvaan, voit vähentää ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 17 prosenttia.

Nainen syö leipää, jonka päällä on voita.

TUTKIJAT SUOSITTELEVAT valitsemaan voin sijaan kasviöljyjä, kuten oliivi- tai rypsiöljyä.

© iStock

Kun on voin makuun tottunut, voivat muut, kasviperäiset rasvat tuntua vaihtoehtoina vähintäänkin mauttomilta.

Mutta jos tällaisella vaihtokaupalla voi vähentää ennenaikaisen kuoleman riskiä, pieni muutos ruokavaliossa saattaa todellakin olla harkitsemisen arvoinen.

Yhdysvaltaisten Mass General Brigham -sairaalan, Harvardin yliopiston TH Chan School of Public Health -laitoksen ja Broad Institute -tutkimuslaitoksen tutkijat ovat nimittäin havainneet, että korvaamalla voin kasviperäisellä öljyllä voi pienentää ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 17 prosenttia.

Mittava tutkimus on kestänyt yli 30 vuotta, ja siihen on osallistunut yli 200 000 henkilöä.

Kasvipohjaiset öljyt vähentävät riskiä

Tulokset osoittavat muun muassa, että eniten voita syöneillä osallistujilla oli 15 prosenttia suurempi riski kuolla ennenaikaisesti verrattuna niihin, jotka söivät vähiten voita.

Sitä vastoin eniten kasviperäisiä öljyjä syöneillä oli 16 prosenttia pienempi riski kuolla ennenaikaisesti kuin niitä vähiten käyttäneillä.

”Jo pienikin voin vähentäminen ja kasviperäisten öljyjen lisääminen päivittäiseen ruokavalioon voi tuoda merkittäviä pitkäaikaisia terveyshyötyjä”, sanoo Daniel Wang, yksi tutkijoista, lehdistötiedotteessa.

Tutkijat havaitsivat, että jos korvaa 10 grammaa voita päivässä saman kalorimäärän sisältävillä kasviöljyillä, riski kuolla syöpään ja yleisesti ennenaikaisesti laskee 17 prosenttia.

”Ihmiset voivat puntaroida, että yksinkertainen ruokavalion muutos – voin korvaaminen soija- tai oliiviöljyllä – voi tuoda merkittäviä terveyshyötyjä pitkällä aikavälillä.”
— Daniel Wang, ravitsemustieteen apulaisprofessori, Harvard Chan School
Smør og olie

Kasviöljyt vastaan voi

Tutkijat yhdistävät erityisesti oliivi-, rypsi- ja soijaöljyn alhaisempaan kuolleisuuteen ja pienempään syövän ja sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Voi puolestaan liittyy sekä lisääntyneeseen kuolleisuuteen että syöpäriskiin.

Voi sisältää paljon tyydyttyneitä rasvahappoja. Kasvipohjaiset öljyt ovat sen sijaan runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja.