Omega-3 voi suojata naisia Alzheimerin taudilta
Alzheimerin tautia sairastavien naisten omega-3-rasvahappotasot olivat terveitä naisia alhaisemmat, osoittaa uusi tutkimus. Varmista, että saat niitä riittävästi.
Alzheimerin tautia sairastavien naisten omega-3-rasvahappotasot olivat terveitä naisia alhaisemmat, osoittaa uusi tutkimus. Varmista, että saat niitä riittävästi.
Valitsetko rasvaisen kalan vai punaisen lihan, kun suunnittelet päivällistä?
Uusi tutkimuksen perusteella valinnalla on suuri vaikutus siihen, pystyvätkö aivot pitämään Alzheimerin taudin loitolla.
Alzheimer’s & Dementia -lehdessä julkaistun tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että omega-3-rasvahapoilla on vaikutus naisten riskiin sairastua dementiaan.
Tutkijat analysoivat 841 Alzheimerin tautia sairastavan henkilön verinäytteitä. Ilmeni, että tautia sairastavien naisten veressä oli merkittävästi vähemmän tyydyttämättömiä rasvoja kuin terveillä naisilla.
Alzheimerin tautia sairastavilla miehillä ei mittauksissa todettu terveitä miehiä vähemmän tyydyttymiä rasvoja.
Opi tyydyttyneiden ja tyydyttämättömien rasvojen eroista täältä.
Tulokset viittaavat siihen, että rasvahapoilla on erilainen vaikutus taudin kehitykseen eri sukupuolilla.
Uusi tieto saattaa selittää sen, miksi kaksi kolmasosaa Alzheimer-potilaista on naisia – heillä saattaa yksinkertaisesti olla puutetta taudilta suojaavista omega-3-rasvahapoista.
Lue myös:
Tämä tutkimus on ensimmäinen, jossa näkyy tilastollisen yhteyden rasvahappojen ja Alzheimerin taudin välillä. Lisää tutkimuksia tarvitaan, mutta tutkimuksen pääkirjoittaja, tohtori Legido-Quigley, tohtii silti vetää johtopäätöksen:
”Tutkimuksemme perusteella naisten olisi hyvä varmistaa, että he saavat ravinnostaan omega-rasvahappoja – joko rasvaisesta kalasta tai ravintolisistä.”— Tohtori Legido-Quigley
Omega-3-rasvahappoja on erityisesti rasvaisessa kalassa kuten lohessa, muikussa, makrillissa ja lahnassa. Jos et syö kalaa, löytyy omega-3-rasvahappoja myös pellavansiemenistä, saksanpähkinöistä ja rypsiöljystä, mutta niiden sisältämät omega-3-rasvahapot eivät imeydy yhtä tehokkaasti.
Omega-3-rasvahappoja voi myös nauttia lisäravinteina kalaöljyn tai kalanmaksaöljykapseleiden muodossa.