Näin vältät punkit

Moni pelkää luonnossa liikkuessaan saavansa punkin pureman. Mutta todellisuudessa punkin kiinnittymistä voi ehkäistä ja jo kiinni iskeytyneen punkinkin saa useimmissa tapauksissa turvallisesti irti ihosta.

Punkki sormella

Pieni punkki on vaarattoman näköinen mutta ahne verenimijä voi huonoimmassa tapauksessa sairastuttaa ihmisen pahastikin.

© iStock

Metsässä tai pitkässä heinikossa muulloin kuin talviaikaan kävellessä mukaan saattaa tarttua huomaamaton salamatkustaja. Puutiaiset eli tutummin punkit viihtyvät erityisesti kosteassa ja runsasta aluskasvillisuutta omaavassa maastossa, jossa ne odottelevat esimerkiksi heinänkorrella pahaa-aavistamatonta ohikulkijaa. Punkki aistii hiilidioksidia, hajuja ja liikettä ja hyppää mieluiten suuren nisäkkään, kuten hirven tai peuran, kyytiin mutta myös pienet nisäkkäät, kuten hiiret ja myyrät, voivat kantaa punkkeja. Ihminen ei ole punkin ykkösvalinta, mutta välttää paremman puutteessa.

Punkit levittävät borreliaa ja puutiaisaivokuumetta

Punkki on aikuisenakin vain muutaman millimetrin mittainen, ja sen purema on useimmiten vaaraton. Joillekin punkin purema voi kuitenkin olla vaarallinen, ja näin on erityisesti silloin, jos kyseinen punkki kantaa borreliaa tai puutiaisaivokuume- eli TBE-virusta.

Borrelia: Punkki voi olla borreliabakteerin kantaja, ja jos punkki on ihossa pitkään kiinni, bakteeri voi siirtyä ihmiseen. Jos puremakohtaan ilmestyy rengasmainen, laajeneva ihoreaktio, on syytä hakeutua lääkäriin. Borrelioosi eli Lymen tauti voi aiheuttaa keskushermosto-, sydän- ja niveloireita.

Jos punkin saa poistettua ihosta noin vuorokauden kuluessa kiinnittymisestä, riski tartuntaan on pieni.

TBE: Jotkut punkit kantavat TBE-virusta, joka voi aiheuttaa ihmisessä puutiaisaivokuumeena tunnetun taudin. Virus siirtyy punkista ihmiseen nopeasti, joten punkin pikainen irrotus ei välttämättä ehkäise tartuntaa.

Jos tartunta on tapahtunut, ihmiselle kehittyy viikon tai parin kuluessa flunssankaltaisia oireita, kuten kuumetta ja pään- ja lihassärkyä.

Näin vältät punkinpureman

Vältä korkeaa heinikkoa. Kävele metsässä ja muualla polkuja pitkin ja vältä korkeaa heinikkoa kasvavia alueita.

Peitä iho. Käytä pitkiä housuja ja pitkähihaista puseroa. Mitä enemmän ihoa on paljaana, sitä suurempi on punkinpureman riski.
Suojaa jalat. Laita jalkaan kumisaappaat ja tunge lahkeet saappaiden sisään.
Käytä tuoksuja. Joidenkin kokemusten mukaan punkit välttelevät tuoksuja, kuten laventelia, sitrusta, eukalyptusta ja limettiä. Jos haluat testata vaikutusta, sivele iholle pari pisaraa eteeristä öljyä ennen kuin lähdet ulos.
Tee punkkitarkastus. Liikuttuasi luonnossa tarkasta itsesi ja lapsesi punkkien varalta. Tarkista erityisesti kosteat alueet, kuten päänahka, polvitaipeet, kainalot, napa, jalkaterät ja korvantaustat.Tarkista myös lemmikit. Jos sinulla on ulkona liikkuvia lemmikkejä, tee myös niille punkkitarkastus. Muutoin vaarana on, että eläimet kantavat punkit mukanaan sisätiloihin.
Harkitse rokotusta. Jos liikut usein luonnossa alueilla, joilla esiintyy runsaasti puutiaisaivokuumetta, harkitse TBE-rokotteen ottamista.

Näin poistat punkin ihosta

1. Poista punkki heti, kun huomaat sen olevan kiinni ihossa. Käytä ohutkärkisiä pinsettejä tai erityistä punkkilassoa, joita saa mm. apteekista.
2. Ota luja ote punkista mahdollisimman läheltä ihoa ja nykäise voimakkaasti ylöspäin. Voit myös kokeilla pientä ylöspäin ruuvaavaa liikettä.

3. Jos punkki on ollut pitkään kiinni, irrottaminen on vaikeampaa ja imukärsä saattaa katketa ja jäädä ihoon. Tämä on kuitenkin yleensä vaaratonta.
4. Jos jokin punkin osa jää ihon sisään, se tulee yleensä itsestään ulos parin päivän kuluessa.
5. Punkin irrotuksen jälkeen iho saattaa punoittaa ja olla ärtynyt, mutta se on normaalia. Merkitse punoituksen rajat ihoon kynällä, jotta voit seurata punoittavan alueen mahdollista suurenemista.

Mene lääkäriin
– jos puremakohtaan kehittyy vähintään 2 euron kolikon kokoinen ihottuma.
– jos sinulle nousee korkea kuume punkin puremaa seuraavina päivinä.

Punkin ja luteen erottaminen toisistaan

Monilla menevät punkit ja luteet ja erityisesti niiden puremat sekaisin. Punkit ovat hämähäkkieläimiin kuuluvia niveljalkaisia, jotka tarvitsevat verta kehittyäkseen. Luteet ovat noin 8 mm pitkiä hyönteisiä, jotka käyttävät ravinnokseen verta, ihoa ja eritteitä.

Luteet voivat purra ihmistä, mutta ne eivät kiinnity punkin tavoin tiukasti ihoon.
Punkki: Kahdeksan jalkaa ja hämähäkkimäinen ruumis
Lude: Kuusi jalkaa, näyttää pieneltä kuoriaiselta.