Mikä on paras konsti hyttysiä vastaan?

Mikään ei pilaa tunnelmallista kesäiltaa kuin korvan juuressa inisevä hyttynen. Hyttysiä voi onneksi kokeilla torjua monin konstein.

Hyttynen työssään

HYTTYNEN Voiko hyttysten hyökkäyksiä välttää? Me kerromme.

Kaikki hyttysistä ja hyttysenpuremista

Haluatko tietää, miten hyttyset voi pitää loitolla? Me kerromme. Kokosimme polttavimmat kysymykset ja vastaukset hyttysistä sekä vinkit pienten inisijöiden välttämiseen.

Kysymyksiä ja vastauksia

Mihin hyttysiä tarvitaan?

Hyttyset ovat jokakesäinen riesa, ja kutisevia paukamia raapiessa ei voi olla ajattelematta, miten autuasta olisi, jos nämä pienet inisijät häviäisivät maan kamaralta. Onko hyttysillä oikeasti jotain virkaa luonnossa, ja olisiko niitä mahdollista hävittää kokonaan?

Hyttyset ovat ravintoa monille linnuille ja esimerkiksi hämähäkeille, mutta ravintoketjussa niiden rooli ei ole erityisen korvaamaton. Keski-Ruotsissa Daljoen varrella sietämätöntä hyttysongelmaa vastaan on käyty vuosien mittaan laajasti ja järein asein esimerkiksi erilaisten torjunta-aineiden avulla, eikä luonto vaikuta siellä järisti kärsineen hyttysten vähenemisestä.

Hyttysistä on maailmanlaajuisesti myös pelkkiä kutisevia paukamia vakavampaa haittaa: hyttyset levittävät hengenvaarallisia tauteja, joista suomalaisille matkailijoille tutuin lienee malaria. Suomessa hyttysten levittämät taudit ovat kuitenkin melko harvinaisia.

Hyttysten katoaminen maailmankartalta olisi siis todennäköisesti enemmän hyödyksi kuin haitaksi, vaikka tutkijat eivät voikaan olla täysin varmoja, mitä lajin hävittämisestä seuraisi.

Milloin hyttysiä esiintyy?

Hyttysten sesonki kestää periaaatteessa keväästä aina ensi pakkasiin. Keväällä ensimmäisenä virkoavat talvehtineet hyttyset, ja säiden lämmetessä myös edelliskautena lasketuista munista alkaa kehittyä uusia hyttysiä. Kesän aikana lomailijoita ehtii piinata useampi hyttyssukupolvi. Hyttysten määrä vaihtelee vuodesta toiseen, ja siihen vaikuttavat eniten kosteus ja lämpö, jotka ovat molemmat hyttysten mieleen. Kuivuus sen sijaan on niille myrkkyä.

Miksi hyttynen pistää?

Hyttysistä vain naaraat pistävät ja imevät verta. Herrahyttyset sen sijaan elävät medellä ja kasvien muilla nesteillä.

Hyttysnaaraat käyttävät verta munien tuotantoon, ja niillä pitääkin kiirettä: muutaman viikon pituisen elämänsä aikana hyttysnaaras munii kerralla noin 200 munaa, ja munimisen jälkeen on jälleen aika lähteä metsästämään uutta veriateriaa uusien munien tuottamiseksi. Naaras voi munia yhteensä jopa tuhansia munia.

Montako kertaa hyttynen voi pistää?

Voisi luulla, että pienenpienestä inisijästä ei ole pistämään kuin kerran, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Jos naaras vain ehtii, se imee vertaa useamman kerran elämänsä aikana. Samallakin ruoanhakureissulla se voi iskeä uudemman kerran, jos ensimmäinen ateriointi keskeytetään.

Miksi pistokohta kutiaa?

Hyttynen ruiskuttaa pistäessään sylkeään ihoon. Sylki estää verta hyytymästä, jolloin verenimeminen käy jouhevammin. Sylki aiheuttaa elimistössä allergisen reaktion, joka ilmenee pistokohdassa kutisevana paukamana.

Kesän mittaan sietokyky onneksi kasvaa, ja loppukesästä reaktio voi olla paljon lievempi. Valitettavasti toleranssi myös kestää vain kesän kerrallaan.

Miksi pistokohtaa ei saisi raapia?

Monet ovat varmasti kuulleet, että raapiminen ei kannata: se toki saattaa helpottaa hetken, mutta oikeasti se vain pahentaa ja pitkittää kutinaa. Pahimmillaan se voi jopa rikkoa ihoa ja aiheuttaa tulehduksen.

Miten kutinaa voi helpottaa?

Hyttysten piston aiheuttamaan saa lievitystä sekä kotikonstein että apteekin hyllyltä.

  • Hydronikortisonivoiteet ja antihistamiinipuikot helpottaa allergista reaktiota.
  • Antihistamiinia voi kokeilla myös tabletteina.
  • Kylmä voi lievittää kutinaa – paina kylmään veteen kastetulla pyyhkeellä tai sivele jääpalalla.
  • Pihkasalva, aloe vera tai teepuuöljy voivat helpottaa kutinaa.

Miten hyttyset saa pidettyä loitolla?

Hyttysiä on vaikea pitää tyystin loitolla, mutta hyttysiä inhoava voi kokeilla pysyä itse loitolla hyttysistä.

Hyttyset viihtyvät lämpimässä ja kosteassa, joten lämpimässä kesäillassa kannattaa pysyä etäällä seisovista vesistä ja tiheistä metsiköistä. Hyttyset eivät viihdy tuulisilla paikoilla, joten tuulenvireen puuttuessa tuulettimesta voi olla iloa hyttyskarkottimena.

Hyttyset saalistavat etenkin iltaisin ja varhain aamulla. Valo vetää niitä puoleensa, ja hyönteislamppu houkuttaa ne suoraan tuonpuoleiseen. Ihmiset hyttynen aistii lämmön ja hajun perusteella.

Parhaiten hyttysen pistolta voi suojautua riittävällä vaatetuksella, jonka alta ei pilkota paljasta ihoa ja jonka läpi pistot eivät yllä – aivan ohuet kerrokset eivät vielä hyttystä hetkauta.

Hyttysten karkotukseen on myös runsaasti erilaisia tuotteita, joita voi käyttää niihin kohtiin, jotka jäävät pistoille alttiiksi, kuten nilkkoihin. Niitä ei kuitenkaan tule käyttää suun tai silmien alueelle.

Millainen hyttyskarkote tepsii?

Hyttyskarkotteissa on erilaisia vaikuttavia aineita, esimerkiksi dietyylitoluamidia (DEET) tai ikaridiinia. Molemmat ovat tehokkaita hyttysten karkottajia, sen sijaan eteeristen öljyjen teho on lyhytkestoisempaa. Hyttyskarkotteista kannattaa valita tutkitusti turvallisia tuotteita, joita Suomessa valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto.

Ovatko hyttyskarkotteet haitallisia?

DEET eli dietyylitoluamidi sekä ikadriini voivat aiheuttaa iholla ärsytysoireita, eikä niitä suositella käytettäväksi alle 3-vuotiailla lapsilla. Raskaana oleville suositellaan hyttysiltä suojautumista ensi sijaisesti vaatetutuksen avulla, sillä iholla käytettäviä kemiallisia tuotteita voi imeytyä verenkiertoon.