Kesäaikaan siirtyminen on vaikeinta A-tyypin ihmisille

Aamuvirkuille kellojen siirtäminen tunnilla eteenpäin tuottaa suurinta tuskaa.

Nainen haukottelee tietokoneen ääressä

KESÄAIKA Kesäaikaan siirtyminen ei ole kaikille yhtä helppoa.

© iStock

”Persoonallisuudeltaan A-tyypin ihmisten on kaikkein vaikeinta sopeutua kellojen siirtelyyn”, sanoo uniasiantuntija Mikael Rasmussen. Aamuvirkkujen vuorokausirytmin muuttaminen on häneen mukaansa vaikeampaa kuin yökukkujien.

Tuntia lyhyemmät yöunet vaikuttavat Rasmussenin mukaan A-tyypin ihmisiin enemmän kuin voisi kuvitella. Tämän ihmistyypin kohdalla vaikutus saattaa tuntua useiden päivien tai jopa viikkojen ajan.

”A-tyypin ihmiset saattavat olla huonolla tuulella, ja kellojen siirtämisen kielteiset vaikutukset näkyvät heillä myös muistissa, keskittymiskyvyssä ja yleisessä suoritustasossa.”

Liukuva siirtyminen voi auttaa

Persoonallisuustyypin määrittävät geenit, joten sitä ei voi muuttaa. Sen sijaan kellojen siirtelyyn voi vaikuttaa menemällä varttia aikaisemmin nukkumaan jo neljä-kolme päivää ennen kesäaikaan siirtymistä. Kaksi päivää aiemmin kannattaa mennä nukkumaan puoli tuntia normaalia aikaisemmin ja kellojen siirtämistä edeltävänä iltana 45 minuuttia aikaisemmin.

Pienikin unirytmin muutos voi olla vaikeaa herkkäuniselle A-tyypin persoonallisuudelle, mutta aikaisempaa nukahtamista voi yrittää edesauttaa sulkemalla puhelimet ja tabletit sekä himmentämällä valoja ja tekemällä rentoutusharjoituksia hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.

Mikael Rasmussen neuvoo menemään ulos heti sunnuntai-aamupäivällä kesäaikaan siirtymisen jälkeen. Runsas auringossa oleskelu auttaa elimistöä sopeutumaan uuteen vuorokausirytmiin.

A-tyypin ihmiset ovat terveimpiä

”Voisi melkein sanoa, että kesäaikaan siirtyminen on B-tyypin ihmisten kosto A-tyypin ihmisille”, nauraa Rasmussen. Kaikki muu yhteiskunnassa nimittäin toimii aamuvirkkujen ehdoilla.

Työpäivät kahdeksasta neljään sopivat hyvin A-tyypin persoonallisuuksille, ja siksi A-tyypin ihmiset ovat yleensä terveempiä kuin B-tyypin, jotka saavat usein liian vähän unta ja liian vähän auringonvaloa.

LUE MYÖS: Näin kesäaikaan siirtyminen vaikuttaa ihmiseen