Kannattaako rakko puhkaista?

Rakko tekisi usein mieli puhkaista, mutta paranemisen kannalta on parempi antaa olla.

Nainen, valkoinen kenkä ja punainen hankauma kantapäässä

RAKKO ei ole koskaan iloinen yllätys. Rakko kuitenkin suojaa hiertymää, jotta se saa rauhassa parantua.

© iStock

Rakko jalassa tai kämmenessä voi olla tosi kipeä, ja jotkut saavat rakkoja erityisen helposti.

Rakkoja syntyy hankauksesta, kun iho hankautuu toista pintaa vasten esim. jalassa kenkää tai sukkaa vasten tai pihatöissä kämmenessä haravanvarteen.

Jalkapohjissa ja kämmenissä päällimmäiset ihokerrokset ovat tiiviisti kiinni toisissaan.

Kun ihokerrokset hankautuvat pitkään toisiaan vasten ihon alle syntyy repeämiä, jotka täyttyvät kudosnesteellä ja syntyy rakko. Jos rakko ei ole kovin kipeä, sen on parasta antaa olla rauhassa, sillä neste suojaa vahingoittunutta alempaa ihoaa enemmältä hankaukselta ja ihon rikkoontuessa sisään pääseviltä tulehduksia aiheuttavilta mikrobeilta.

Kuumissa, huonosti hengittävissä jalkineissa jalkoihin syntyy enemmän kitkaa, jolloin rakkoja tulee helpommin kuin kuivissa ja ilmavissa jalkineissa. Sukkavalinta vaikuttaa myös. Saumattomat tekniset tekokuitusukat ovat parhaat.

Kaksi sukkaa päällekkäin siirtää hankauksen pois iholta. Kitkaa vähentämään on myös erityistä rakonesto-stikkiä ja erikoisteflonilla päällystettyjä hiertymänestolappuja, tai jalkoihin ja varpaiden väleihin voi laittaa lampaantai koiran alusvillaa tai hienoa talkkia. Jos siltikin tulee rakko, hydrokolloidilaastari auttaa ja suojaa, kunnes iho paranee.

Lue myös: Vasaravarvas – näin kipeitä koukkuvarpaita voi ehkäistä ja hoitaa

Onko rakko kipeä?