Ehkäise sairauksia paastoamalla

Paaston avulla voi vahvistaa vastustuskykyä ja pudottaa myös painoa, mikä taas auttaa ehkäisemään elintasosairauksia. Alta saat ohjeet 3 päivän paastoon.

Nainen juo vettä

Muista juoda paaston aikana riittävästi.

© wichmann+bendtsen

Paasto auttaa ehkäisemään sairauksia

Mitä paastoon kuuluu?

Paaston aikana ei syödä mitään, ainoastaan juodaan vettä, teetä tai kahvia.

Lue myos: Pätkäpaasto toimii – joillakin

Mitä hyötyä paastosta on

  • Insuliiniherkkyys voi parantua ja verenpaine laskea, mikä ehkäisee kroonisia sairauksia – erityisesti, jos olet ylipainoinen.
  • Paino laskee (mikä on tietysti etu vain, jos olet painonpudotuksen tarpeessa).

Paaston haasteet

  • Koettelee sekä fyysistä että henkistä jaksamista.
  • Lounastauot ja muut ruokailuhetket muiden kanssa voivat turhauttaa, joten menetät syömisen sosiaalisen puolen.
  • Energiataso voi laskea paaston aikana, joten kovaa treeniä kannattaa välttää.

Jos paastoaminen kuulostaa liian hurjalta, kokeile kahta muuta vastustuskykyä tukevista ohjelmistamme.

Kenelle paasto ei sovi:

Paasto ei sovi kaikille. Jätä paastoaminen väliin, jos olet lapsi, seniori, alipainoinen tai sinulla on jokin perussairaus, esimerkiksi diabetes, johon käytät insuliinia.

Kolmen päivän paasto

Päivä 1

Aamu

Iso kuppi teetä tukee nesteensaantia ja tarjoaa vastustuskykyä tukevia antioksidantteja. Mitä kauemmin tee hautuu, sitä vahvempaa tehojuomaa saat. Erityisen paljon antioksidantteja on vihreässä teessä.

Aamupäivä

Lasi vettä. Nesteensaannista kannattaa huolehtia pitkin päivää. Ruuasta saadaan yleensä ¾ –1 litra nestettä päivässä, minkä lisäksi nestettä tarvitaan noin 1,5 litraa juomista. Paaston aikana kannattaa siis pyrkiä juomaan noin 2,5 litraa nestettä päivässä.

Lounasaika

Lounasaikaan voi olla mukavampi lähteä rauhalliselle kävelylenkille, jos ympärillä käydään lounasruokien kimppuun. Etenkin paaston alussa verensokeri voi laskea, joten rankka treeni voi tuntua epämiellyttävältä. Suosi siis vain leppoisaa liikuntaa.

Iltapäivä

Huilaa hetki ja juo jotain – älä kuitenkaan kahvia, sillä se voi laskea verensokeria.

Alkuilta

Päivällisen aikana voit rentoutua omassa rauhassa lämpimässä ­kylvyssä.

Ilta

Käy ajoissa unille ennen kuin iltainen napostelunhimo iskee.

Päivä 2

Aamu

Lyhyt, rauhallinen kävelylenkki raikkaassa ulkoilmassa herättää kehon ja vie ajatukset pois aamiaisesta.

Aamupäivä

Elimistö on tässä vaiheessa todennäköisesti ehtinyt jo hieman tottua paastoon, joten jos mieli tekee, nauti kupponen mustaa kahvia (mustana) ja kuulostele, miten elimistö siihen reagoi. Muista nauttia taas päivän mittaan myös muita juomia, etenkin vettä.

Lounasaika

Ilahduta itseäsi. Tarjoa itsellesi lounaan sijaan pientä hemmottelua: lakkaa kynnet, osta jotain pientä tai varaa vaikka konserttiliput.

Iltapäivä

Jos iltapäivällä on aikaa, pieni rentouttava joogatuokio on mainio tapa viettää hetki omassa rauhassa ja sulkea arjen häly pois mielestä.

Alkuilta

Iso lasillinen vettä voi auttaa täyttämään vatsaa ja hillitsemään tyhjän vatsalaukun tuottamaa näläntunnetta. Vatsan kurnimista voi koettaa lievittää juomalla kerralla puoli litraa vettä.

Ilta

Jos makeannälkä yltyy ylitsepääsemättömäksi, kokeile lakritsiteetä, jonka makeus voi hillitä karkinhimoa. Pitkillä yöunilla tuet vastustuskykyä entisestään, joten käy jälleen hyvissä ajoin unille.

Kiinnostaako pätkäpaasto? Kokeile 5:2-menetelmäää, jossa paastotaan kahtena päivänä viikossa ja syödään tavalliseen tapaan muina päivinä.

Päivä 3

Aamu

Viimeinen paastopäivä alkaa! Jää vielä hetkeksi sänkyyn ja mieti, miksi alun perin aloitit paaston. Näin vahvistat motivaatiotasi ja tahdonvoimaasi selvitä kunnialla viimeisestä päivästä.

Aamupäivä

Ansaitset pienen palkinnon! Varaa vaikkapa aika hierojalle tai sovi iltapäivälle treffit ystävän kanssa vaikka kylpylään.

Lounas

Ajatus ruuasta saattaa täyttää mielesi, ja voit hyödyntää tilaisuutta laatimalla ateriasuunnitelman pehmeään laskeutumiseen seuraavalle päivälle.

Iltapäivä

Kuppi teetä ja pieni lepohetki. Saat nestettä, antioksidatteja, mieltä ilahduttavan makuelämyksen ja pienen paussin. On tärkeää tauottaa päivää, vaikka ateriat jäävät väliin.

Alkuilta

Osta terveelliset ja herkulliset aamiaistarvikkeet huomista varten, jotta saat tärkeitä ravintoaineita paastosta palautumiseen.

Ilta

Varhain nukkumaan. Mieti, miten hienosti olet onnistunut: paasto on melkein ohi, ja vastustuskykysi kiittää. Huomenna saat juhlistaa paaston loppumista hyvällä aamiaisella.