Elohiiri - nainen pitelee käsiä silmien päällä silmälasien alla
Elohiiri

Väsymys, kahvi ja stressi voivat houkutella elohiiren silmäkulmaan.

© iStock

3 asiaa, jotka voivat aiheuttaa elohiiren

Alaluomen nykiminen, eli tuttavallisemmin elohiiri, on useimmiten harmiton ilmiö, joka tulee ja menee. Mutta mistä se voi johtua? Annamme kolme mahdollista selitystä.

sunnuntai 30. lokakuuta 2016 teksti Maria Albøg Jespersen

Kenelläpä ei olisi joskus ilmestynyt silmäkulmaan pieni, sinnikkäästi nykivä elohiiri. Aikansa jatkettuaan se menee aina menojaan, mutta voi joissain tilanteissa olla hieman kiusallinen seuralainen.

Ilmiön takana on lihasten supisteluna ja värinäna ilmenevä lihassyykimppujen kouristustila, jota ei pysty tahdonalaisesti lopettamaan.  Tyypillisesti elohiiri ilmenee silmäkulmassa, mutta sitä voi esiintyä muuallakin kehossa, esimerkiksi pohkeissa.

Joissain tapauksissa elohiiri voi kroonistua, jolloin se voi häiritä jo elämänlaatuakin. Oireita voidaan helpottaa tällöin esimerkiksi lääkehoidolla tai botuliinipistoksilla, jotka lamauttavat nykimistä aiheuttavan lihaksen.

Elohiiri on yleensä kuitenkin tilapäinen vaiva, jonka taustalla ovat usein silmien kuivuus ja rasitus sekä elämäntavat, usein etenkin stressi, joka kiristää niin mieltä kuin lihaksiakin. Listasimme muutaman tyypillisen syyn:

3 syytä elohiireen

1. Liika kahvin juonti

Kahvi voi kiihdyttää niin sykettä kuin aineenvaihduntaa, ja näin edesauttaa elohiiren ilmaantumista. Tarkkaa kahvittelun rajaa elohiiren estämiseksi ei voida antaa, mutta kahvin juontia kannattaa kokeilla vähentää, jos elohiiri häiritsee tämän tästä.

 2. Stressi

Elimistö ilmoittaa liiallisesta kuormituksesta monin tavoin, ja elohiiri voikin laueta myös stressireaktiona ja johtua lisääntyneestä adrenaliin erityksestä, joka saa lihakset helpommin supistelemaan. Sama ilmiö on kyseessä pelon tai säikähdyksen hetkellä.

3. Väsymys

Silmäluomeen vaikuttavat lihakset ovat erityisen herkkiä, ja voivat reagoida jo pieniinkin epätasapainotiloihin. Keho voi yrittää tällöin vain viestiä, että olisi aika rentoutua ja hellittää hetkeksi. Tilanne voi siis korjaantua yksinkertaisesti kunnon yöunilla.

Lähteet: Terveyskirjasto, Potilaan lääkärilehti

Nykimishäiriöt eli tic-oireet

Nykimishäiriöt eli tic-liikkeet ovat tahdosta riippumattomia lihasten nykimisiä, kuten silmäniskeminen, kulmakarvan nousu, nenän nyrpistys ja suupielten nykiminen. Elohiiri on eri asia kuin tic-oireet.

Nykimishäiriö voi ilmetä myös äänioireina, huokauksina, haukotteluna, köhimesenä, niiskutuksena, haukahteluna jne. 

Nykimishäiriöt johtuvat liikkeitä säätelevien hermoston osien  häiriöistä, joita stressi ja jännitys voivat pahentaa.

Noin 10 prosentilla lapsista esiintyy ohimeneviä tic-häiriöitä. Kroonisia tic-oireita kutsutaan Touretten oireyhtymäksi. Tourettea esiintyy noin 0,5–1 prosentilla väestöstä.

Lisätietoa nykimishäiriöistä ja Touretten oireyhtymästä täältä:

Duodecim terveyskirjasto

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mihin aikaan treenaat mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee