Vehnäsämpylät keitettyjen jyvien ja hiutaleiden kera

213 kcal

Taikinajuurella leipominen vaatii hieman viitseliäisyyttä ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä, mutta lopputulos on ilman muuta vaivan arvoinen. Kokeile maukkaita vehnäsämpylöitä juureen tehtyinä, niin et enää muita haluakaan!

Vehnäsämpylät jyvien ja hiutaleiden kera

VEHNÄSÄMPYLÄT JYVIEN JA HIUTALEIDEN KERA Ovatko sämpylät kypsiä? Nosta sämpylää ja kopauta sen pohjaa. Ontto ääni tarkoittaa, että sämpylät voi ottaa uunista.

© wichmann+bendtsen

Vehnäsämpylät keitettyjen jyvien ja hiutaleiden kera

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 sämpylää

Alkutaikina:

  • ¼ dl taikinajuurta
  • ¼ dl vettä
  • ¼ dl vehnäjauhoja
  • ¼ dl täysjyvävehnäjauhoja

Keitetyt vehnänjyvät:

  • 16 g vehnänjyviä
  • ⅓ dl kylmää vettä
  • ¾ g suolaa

Leipätaikina:

  • 25 g täysjyvävehnäjauhoja
  • 75 g karkeita vehnäjauhoja
  • ¾ dl kylmää vettä
  • ¼ dl alkutaikinaa
  • 2½ g suolaa

Valmistus

Alkutaikina:

  • Ota noin 8 tuntia ennen leipätaikinan tekoa 1 dl taikinajuurta ja lisää siihen vesi ja jauhot.
  • Anna seistä pöydällä kulhossa väljän kannen alla.

Keitetyt vehnänjyvät:

  • Huuhtele vehnänjyvät kylmällä vedellä.
  • Keitä ne pehmeiksi suolatussa vedessä kannen alla. Tämä kestää noin 20–30 minuuttia.

Vaivaus:

  • Sekoita hapanjuuri, suola ja täysjyväjauhot veteen.
  • Lisää karkeat vehnäjauhot ja vaivaa läpikotaisin. Taikinaa on vaivattu tarpeeksi, kun se irtoaa kulhon laidoista.
  • Lisää sekaan vehnänjyvät ja vaivaa nopeasti.

Kohotus:

  • Voitele vuoka öljyllä, nosta taikina kulhoon ja aseta päälle kansi tai kelmu.
  • Anna seistä tunti pöydällä ja nosta kylmään ainakin 12 tunniksi.
  • Nosta taikina esiin ja anna seistä tunti.
  • Pane leivinpelti leivinpapereineen uuniin, jonka lämmität 250–270 asteeseen.
  • Levitä tilkka rypsiöljyä pöydälle ja nosta varovasti taikina pois kulhosta.
  • Jaa taikina sämpylöiksi metallilastalla. Vaivaa sämpylät pyöreän muotoisiksi ja ripottele päälle vehnähiutaleita.
  • Siirrä sämpylät varovasti kuumalle leivinpellille.
  • Laske lämpö noin 240 asteeseen 5 min kuluttua. Paista sämpylöitä noin 20 min, kunnes ne ovat kauniin tummanruskeita

LUE MYÖS: Mikä on hapanjuuri?

VINKKI! Oletko vaivannut jo tarpeeksi?

Tarkista gluteenitestillä: ota pala taikinaa ja venytä sitä niin paljon, että se on läpinäkyvää kuin pergamenttipaperi, mutta ei repeä vielä palasiksi. Jos voit tehdä niin, on taikina hyvin vaivattu ja valmista nostatettavaksi. Jos taas taikina repeilee, sitä on vaivattava vielä lisää.


Hapantaikina täyttää ja antaa energiaa

Jos rakastat leipää ja haluat välttää suuria verensokerin heilahteluja, suosi tietoisesti hapanleipää. Happaman taikinajuuren tuottama maitohappo voi osaltaan tasapainottaa verensokeria, samoin kuin taikinan pitkä hapatusaika edistää proteiinien hajoamista aminohapoiksi, joita elimistön on helpompi sulattaa.

Täältä saat taikinajuuren reseptin