Onko villi kala terveellisempää kuin viljelty?

Kalaa suositellaan syötäväksi 2–3 kertaa viikossa ja kalalajeja vaihdellen – mutta onko sillä väliä, onko kala villinä pyydettyä vai viljeltyä? Lue aiheesta tästä.

Ihminen pitää kaupassa kädessään muoviin pakattua lohifilepalaa.

KASVATETTU LOHI tulee pääasiassa Norjasta.

© iStock

Kun ostaa kalaa, joutuu pohtimaan myös pyynnin ja tuotannon kestävyyttä, luonnonkalojen ja kasvatettujen kalojen hyvinvointia ja terveyttä.

Tässä artikkelissa on tarkasteltu ainoastaan kasvatetun ja villin kalan terveellisyyttä.

Yleinen käsitys on, että villikala on terveellisempää kuin viljelty.

Ajatuskulku näkemyksen takana on, että kalat kasvavat rehulla liian nopeasti ja heikoissa oloissa, ja siksi niiden liha ei ole yhtä terveellistä kuin luonnonkalojen.

Ruokaviraston mukaan kasvatettua kalaa voi syödä rajoituksetta.

Villissä kalassa ympäristömyrkkyjä

Kalanviljelylaitoksissa olosuhteet ovat vakiot ja kalojen ravitsemus on tarkoin valvottua. Sama ei koske pyydettyä kalaa.

Lue myös: Helppoa ja terveellistä ruokaa – alle 30 minuutissa

Viljelty kala syö pitkälti kasvipohjaista rehua, mutta villinä luonnossa elävät kalat syövät myös paljon muita kaloja, ja siten niihin voi kertyä ympäristömyrkkyjä.

Siksi villinä pyydetty kala voi olla terveyden kannalta jopa huonompi valinta kuin viljelty. Sen osoittaa esimerkiksi tutkimus, jossa verrattiin villinä pyydetyn ja viljellyn lohen sisältämiä ympäristömyrkkyjä.

Koska kalanviljelyssä käytetään nykyisin pääosin kasvipohjaista rehua, viljelty kala sisältää hieman vähemmän terveellisiä omega-3-rasvahappoja kuin villinä pyydetty.

Ero on kuitenkin varsin pieni. Siinä missä 100 grammaa Atlantilta pyydettyä lohta sisältää 1,3 grammaa DHA:ta ja EPAa (pitempiketjuisia omega-3-rasvahappoja), sama määrä viljeltyä lohta sisältää 1,1 grammaa DHA:ta ja EPAa.

Viljelty kala on siis sekä terveellistä että turvallista.

LÄHDE: Ruokavirasto