Onko lasi punaviiniä päivässä hyväksi?
Tiedämme, että runsas alkoholinkäyttö ei ole hyväksi, mutta entä se yksi lasillinen ruoan kanssa – onko se kuitenkin terveellistä? Kysyimme tätä asiantuntijalta.
Tiedämme, että runsas alkoholinkäyttö ei ole hyväksi, mutta entä se yksi lasillinen ruoan kanssa – onko se kuitenkin terveellistä? Kysyimme tätä asiantuntijalta.
Ystävien tapaaminen viinilasillisen tai kylmän oluen ääressä voi olla erittäin mukavaa ja edistää sosiaalista hyvinvointiamme, ja vielä 10–15 vuotta sitten alkoholin uskottiin jopa olevan hyväksi sydämelle, joten hyvä kysymys.
Alkoholilla voi tosiaan olla lievästi verta ohentava vaikutus, mikä vähentää hieman sydänveritulpan riskiä. Mutta muiden sydän- ja verisuonitautien, kuten aivoverenvuodon tai aivoveritulpan, suhteen alkoholilla ei ole suojaavaa vaikutusta, sanoo Tanskan syöpäyhdistyksen tutkimuspäällikkö Anne Tjønneland.
Lue myös: Miten veritulppa oireilee?
Jos alkoholia juo vain vähän kerrallaan ja korkeintaan 10 annosta viikossa, tieteellisesti tarkasteltuna ennenaikaisen kuoleman riski ei siitä kasva, mutta alkoholi kasvattaa silti esimerkiksi rintasyövän riskiä – ja vaikka rintasyöpä ei enää kovin usein koidukaan kuolemaksi, niin ei se varmasti kenenkään toivomuslistalla ole.
On myös hyvä muistaa, että alkoholi kasvattaa sairauksien riskiä ihan yhtä lailla riippumatta siitä, ottaako lasillisen viiniä ”vain ruuan kanssa” vai seurustelujuomana illanvietossa.
Toisin sanoen jos haluat tilastollisesti välttää kuoleman aikaisemmin, voit juoda vähän alkoholia – mutta jos haluat välttää sairastumisen, voit parantaa mahdollisuuksiasi olemalla juomatta lainkaan.
Alkoholin nauttiminen silloin tällöin on monen mielestä mukavaa. Jos kuulut heihin, juo vähän nautinnon vuoksi. Älä kuitenkaan ala juoda alkoholia siksi, että luulet sen tekevän hyvää terveydellesi, sillä mikään alkoholinkäyttö ei ole terveydelle riskitöntä.
Asiantuntija: lääketieteen tohtori, ylilääkäri ja syöpäjärjestön tutkimusjohtaja A. Tjønneland, IAS, Institute of Alcohol Studies, The British Journal of Psychiatry, Fagbladet3F, Social History of Medicine ja TV Midtvest
Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehden numerossa 15/2023